Δειτε κι εδώ

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Είχε άραγε προβλέψει ο Παναγιωτάκης την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου;


Στις 10 Ιουνίου 2017 μια πρωτόγνωρη κατολίσθηση γκρέμισε μεγάλο μέρος του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου της ΔΕΗ και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε αρκετά κτήρια του κοντινού χωριού Ανάργυροι, κυρίως αυτά που είχαν χτιστεί μεταγενέστερα προς την πλευρά του λιγνιτωρυχείου. Το μέγεθος της καταστροφής έδωσε τη δυνατότητα σε πολιτικούς όπως ο Σταθάκης, ο Σκρέκας κι ο Μητσοτάκης να βρεθούν σε χρόνο dt στο λιγνιτωρυχείο. Συνηθισμένοι στο να πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και συνοδευόμενοι από ατελείωτους παρατρεχάμενους, έσπευσαν για να "ενημερωθούν" από πρώτο χέρι και να εκφράσουν το "αμέριστο ενδιαφέρον" τους στους κατοίκους.

Ωστόσο, επειδή μια τέτοια καταστροφή ποτέ δεν γίνεται απ' τη μια μέρα στην άλλη, δείτε στο πιο πάνω βίντεο και διαβάστε στην πιο κάτω εικόνα τι είχε πει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης το Σεπτέμβριο 2015 στην Πτολεμαΐδα, στην πρώτη συνέντευξη που είχε δώσει στην περιοχή: χρειάζονται 2.000 προσλήψεις! Άμεση ανάγκη! Για λιγνιτωρυχεία και ΑΗΣ. Κι ανέπτυξε ένα ολόκληρο σκεπτικό γι' αυτό.

Να σημειώσω πως το πιο πάνω βίντεο αποτελεί συρραφή επιλεγμένων αποσπασμάτων από μεγαλύτερα βίντεο, που είδα στο YouTube και προέρχονται απ' το kozanitv και το West Channel. Για πληρέστερη ενημέρωση πάνω στο τι είχε πει ο Παναγιωτάκης, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα πρωτότυπα βίντεο εδώ κι εδώ.

Έχει πει πολλές απλές αλήθειες ο Παναγιωτάκης από τότε που ανέλαβε, αλλά το θέμα είναι ποιος τον ακούει και τι περιθώρια ελιγμών έχει. Αφού, ως φαίνεται, δεν τον άκουσε όταν έπρεπε, ας προσαρμοστεί τώρα κι ο Τσίπρας σε μια πραγματικότητα με μειωμένη παραγωγή λιγνίτη, να τρέμει το φυλλοκάρδι του τον ερχόμενο χειμώνα αν θα έχουν οι Βούλγαροι κι οι Σκοπιανοί να του δώσουν ρεύμα απ' το δικό τους λιγνίτη. Καθώς κανείς δεν ...

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Κάνει η ΓΕΝΟΠ εξαγωγές στην Αυστραλία; Πάει, χάλασε ο κόσμος!


Φρύαξαν πριν λίγο καιρό τα καθεστωτικά μέσα εναντίον της ΓΕΝΟΠ, όταν τόλμησε να μην ομνύει στη νέα παγκόσμια θρησκεία της δήθεν "κλιματικής αλλαγής". Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την υλοποίηση της προεκλογικής του υπόσχεσης να αποσύρει τις ΗΠΑ απ' τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, κάτι που δεν άρεσε καθόλου ούτε στη Μέρκελ, που θέλει να πουλά ανεμογεννήτριες, ούτε και στον Ολάντ, που θέλει να πουλά πυρηνικά. Ο Ολάντ βέβαια μας τέλειωσε νωρίς και το είχα γράψει πριν ένα χρόνο, όπως και για τον Γκάμπριελ, αλλά η Μέρκελ φαίνεται να μας έχει κατσικωθεί για τα καλά και, αφού χάσαμε τον αιωνόβιο Μητσοτάκη, πλέον μάλλον είναι η σειρά της Ελισάβετ ν' ανησυχεί.

Φαίνεται ωστόσο πως και στη μακρινή μας Αυστραλία κυκλοφορεί ανάλογη ΓΕΝΟΠ, καθώς, όπως βλέπουμε στην εικόνα την ιστοσελίδα του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου, έχει ήδη κατατεθεί αίτημα πολιτών για δημοψήφισμα με αίτημα "Australia to follow the lead of the USA and immediately withdraw from the Paris Climate Agreement. - Η Αυστραλία ν' ακολουθήσει την πορεία των ΗΠΑ και άμεσα ν' αποσυρθεί απ' τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα". Το αίτημα έχει εγγραφεί με κάθε επισημότητα με αριθμό ΕΝ0264 κι έχει ενδιαφέρον να δει κανείς την ...

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Έπιασαν οι ζέστες: μήπως περισσεύει στον ΑΔΜΗΕ λίγο ρεύμα να στείλει στην Καλιφόρνια;


Η Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη οικονομικά Πολιτεία των ΗΠΑ, η 6η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και μια απ' τις περιοχές που επιλέγουν να ζήσουν οι πλούσιοι και διάσημοι του καπιταλιστικού μας κόσμου. Από πέρυσι έχει ξεπεράσει σε οικονομικό μέγεθος τη Γαλλία, αλλά αυτό που δεν πρόκειται να ξεπεράσει ποτέ είναι το σκάνδαλο του Megawatt laundering, που θα την συνοδεύει εσαεί.

Από τα απανωτά μπλακ άουτ του 2000-2001 πέρασαν αρκετά χρόνια, μέχρι κι ο Σβαρτσενέγκερ την κυβέρνησε και πλέον η Καλιφόρνια λέει προς τα έξω πως θέλει να γίνει "πράσινη οικονομία". Μιλάνε πολύ για "κλιματική αλλαγή", διαφημίζουν παντού πως έχουν πολλά Φ/Β, έχουν βάλει και κάποια αιολικά, επιδοτούν αδρά την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά, στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε την προειδοποίηση που εξέδωσε προχθές ο διαχειριστής του ηλεκτρικού τους συστήματος: "Αγαπητοί Καλιφορνέζοι, έρχεται καύσωνας και παρακαλείσθε να μη χρησιμοποιείτε τα κλιματιστικά τις ώρες 2 το μεσημέρι με 9 το βράδυ, την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, καθώς αναμένεται η ζήτηση φορτίου να ξεπεράσει τα 47GW".

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα έβαλε απ' το 2014 όλα τα Φ/Β που έπρεπε να βάλει μέχρι το 2020, έβαλε και κάμποσα αιολικά, ξοδεύοντας λεφτά που δεν έχει και δανείζεται με όρους μνημονίων κι όπως μας είπε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ, καταλήξαμε να χρειαζόμαστε ρεύμα απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, ακόμα και της Τουρκίας. Αλλά η Καλιφόρνια μόνο χρεοκοπημένη δεν είναι, γιατί ανησυχεί πως μπορεί να μην έχει ρεύμα όταν έρχεται καύσωνας; Ας δούμε ...

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η μελέτη της "υπερθέρμανσης" στην Αρκτική μόλις αναβλήθηκε εξαιτίας της ...καταπαγωμένης Κλιματικής Αλλαγής!


Η θερμοκρασία σιγά-σιγά ανεβαίνει, στο καλοκαίρι άλλωστε είμαστε πια, οπότε 40 επιστήμονες από 5 Καναδικά Πανεπιστήμια θεώρησαν πως μπορούν να συνεχίσουν την 3η φάση ενός τετραετούς προγράμματος μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον Κόλπο Hudson. Η αποστολή ονομάζεται BaySys και ξεκίνησε στις 25 Μαΐου απ' το Κεμπέκ, όταν οι 40 επιβιβάστηκαν στο ερευνητικό παγοθραυστικό CCGS Amundsen της Καναδικής Ακτοφυλακής. Λόγω ωστόσο των δυσμενών συνθηκών πάγου στα ανοικτά των ακτών του Newfoundland, το παγοθραυστικό αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία προκειμένου να σπεύσει να βοηθήσει πορθμεία και αλιευτικά σκάφη να πλεύσουν στο Στενό του Belle Isle, όπως βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα.

Μεγάλη ποσότητα χοντρού πάγου απ' τον Αρκτικό Ωκεανό κινήθηκε νότια, αιφνιδιάζοντας τα πλοία, που παγιδεύτηκαν στον πάγο, κάποια πήραν και νερό κι αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια. Σύμφωνα με την Καναδική Ακτοφυλακή, οι συνθήκες δεν έμοιαζαν με ο,τιδήποτε είχαν δει ποτέ μέχρι τώρα στην περιοχή, καθώς ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι άρχισαν να σωρεύουν πάγο στα τέλη Απριλίου και ποτέ δεν σταμάτησαν.

Ενώ βοηθούσαν την Ακτοφυλακή στην έρευνα και διάσωση, οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν το πέρασμα απ' το στενό του Belle Isle, μια πλωτή οδό μεταξύ Labrador και Newfoundland και πήραν δείγματα για ν' αναλύσουν τον πάγο. Κατέληξαν ότι ήταν παγετός πολλών ετών, όχι χαρακτηριστικός της βορειοανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής και πιθανότατα από υψηλά σημεία της Αρκτικής. 

Τα τεμάχια έχουν πάχος μεταξύ πέντε και οκτώ μέτρων και οι επιστήμονες δήλωσαν πως για την εμφάνισή τους "ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, που λιώνει τους πάγους και τους επιτρέπει να κινηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις". Απόλυτα κατανοητός ο ισχυρισμός, η αποστολή θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί και το χρήμα μέχρι τώρα ρέει άφθονο για κλιματικές απάτες. Μόνο που μετά την Ακτοφυλακή, που εξαρχής απέδωσε τους πάγους στους ισχυρούς ΒΑ ανέμους, ήρθε και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά να δηλώσει με τη σειρά του πως αυτή την ...

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Κάτι ψηλώνει πολύ, εκεί ψηλά στην Πτολεμαϊδα.


Μόλις τη Δευτέρα του Πάσχα είχαμε δει φωτογραφίες απ' την πρόοδο της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V και η διαφορά με τη σημερινή φωτογραφία είναι κάτι παραπάνω εντυπωσιακή: ένας 2ος τσιμεντένιος πύργος έχει εμφανιστεί, ακριβώς δίπλα στον πρώτο (και δεν είναι "φυτεμένος" με photoshop).

Οι σημερινές φωτογραφίες, που μας έστειλε αναγνώστης και τον ευχαριστούμε, δείχνουν την κατάσταση του εργοταξίου στις 2 Ιουνίου, οπότε μέσα σε μόλις ενάμισι μήνα κατασκευάστηκε το πανύψηλο κτίσμα της εικόνας, που είναι το 2ο κλιμακοστάσιο του λεβητοστάσιου.


Η πρόοδος της κατασκευής είναι πλέον ορατή από μακριά στην περιοχή, καθώς τα κλιμακοστάσια ξεπροβάλλουν πανύψηλα πάνω απ' τις αποθέσεις χωμάτων των γειτονικών ορυχείων. Αλλά ...

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

20% αλήθεια = 100% ψέμα. Ο Αίολος χτυπά σαν παρτιζάνος και μετά μην τον είδατε, εξαφανισμένα τα αιολικά!


"Βούιξε τον τόπο" για τις 29/5 η προπαγάνδα, πως "Το 20% της χθεσινής κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα καλύφθηκε από ανεμογεννήτριες, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη". Η προδήλως "μούφα" είδηση θυμίζει άλλες ανάλογες, που αναδημοσιεύουν συστηματικοί πράσινοι παπαγάλοι, διασπείροντας σύγχυση στην κοινή γνώμη, όπως το πριν ένα χρόνο "Η Πορτογαλία κάλυψε με ΑΠΕ πλήρως τη ζήτηση από τις 06.45 το πρωί του Σαββάτου 7 Μαΐου μέχρι τις 05.45 την επόμενη Τετάρτη". Στην Πορτογαλία, που η κύρια μορφή ΑΠΕ είναι τα υδροηλεκτρικά, φρόντισαν να συνοδεύουν την είδηση με εικόνες ανεμογεννητριών. Εδώ δεν χρειάστηκε καν, μας το είπαν κατευθείαν: "είδατε τι καλές που είναι οι ανεμογεννήτριες;" Απίστευτη πια η γελοιότητα της προπαγάνδας, τους αξίζει πραγματικά να ηλεκτροδοτούνται μόνο απ' τις "καλές τους" ανεμογεννήτριες. Και να κάνουν στην περίπτωση αυτή παρέα μόνο με τον αλήστου μνήμης Ταμήλο, με τη γκαζόλαμπα σε κάποιο χωριό, να περιμένουν τις αρκούδες να βγουν βόλτα.

Στην 1η εικόνα λοιπόν βλέπουμε την κατάσταση στις 29/5 και πράγματι τα αιολικά φαίνονται να δίνουν σημαντικό ποσοστό της ημερήσιας ζήτησης, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι. Επειδή στην Ελλάδα η έννοια της διαφάνειας στην παροχή των στοιχείων έχει μια εντελώς ανύπαρκτη ερμηνεία, τα στοιχεία προέρχονται από την "πλατφόρμα διαφάνειας" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Ηλεκτρισμού, του Entso-e.

Θα πρέπει καταρχήν να έχουμε κατά νου πως το τέλος Μαΐου είναι εποχή χαμηλής ζήτησης ηλεκτρισμού, καθώς η θερμοκρασία έχει ανεβεί αρκετά ώστε να μη χρειάζεται θέρμανση, αλλά δεν έχει ανέβει αρκετά ώστε να χρειάζεται κλιματισμός και δεν έχουν έλθει ακόμα οι τουρίστες σε μεγάλους αριθμούς, ώστε ν' αυξηθεί ο πληθυσμός που ζητά ηλεκτρισμό. Συνεπώς τα αιολικά κάλυπταν μερίδιο 20% σε μικρή πίτα, γι' αυτό και οι ΑΠΕτεώνες μίλησαν για ποσοστό κι όχι για μεγαβατώρες (η μεσημεριανή αιχμή ζήτησης ήταν στις 12:00 στα 5751MW και η μέγιστη αιχμή ζήτησης στις 21:00 έφθασε μόλις τα 5952MW). Απ' το διάγραμμα δυο πράγματα προκύπτουν ως σημαντικά: η μεγάλη συμμετοχή του φυσικού αερίου, που αυξάνεται όσο εξαφανίζονται τα αιολικά και τα Φ/Β, αλλά και η πτώση της συμμετοχής των αιολικών με την πάροδο της ημέρας. 

Επειδή χρειαζόμασταν ρεύμα και στις 27/5 και στις 28/5 και στις 30/5 κι όχι μόνο στις 29/5 κι επειδή προφανώς δεν γίνεται να έχουμε διαφορετικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής για κάθε ημέρα της εβδομάδας, ας δούμε την ευρύτερη εικόνα ...

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ανεμογεννήτριες: όχι και τόσο "πράσινες", όσο τις πλασάρουν όσοι τις προωθούν.


Τι συμβαίνει με τα παλιά αιολικά πάρκα; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο επεχείρησε να δώσει μια απάντηση το Γερμανικό περιοδικό Wiwo, καθώς πολλές από τις ανεμογεννήτριες της πρώτης γενιάς πλησιάζουν την ηλικία απόσυρσης. Περισσότερες από 28.000 ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί ήδη, κυρίως κοντά στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Και το περιοδικό εντοπίζει σοβαρό πρόβλημα ειδικά για τις γιγαντιαίες φτερωτές, για την απόσυρση των οποίων εξακολουθεί να μην υπάρχει ικανοποιητική απάντηση.

Τα τεράστια πτερύγια του ρότορα των ανεμογεννητριών είναι πολύ δύσκολα ανακυκλώσιμα, καθώς κατασκευάζονται από συγκολλημένες ίνες ρητίνης ή μείγματα υλικών με γυαλί ή ίνες άνθρακα. Ως εκ τούτου, στο τέλος του κύκλου της ζωής τους, τα περισσότερα από αυτά τα πτερύγια καταλήγουν ως απόβλητα σε χωματερές. Επίσης συχνά τεμαχίζονται και καίγονται, αλλά τότε μολύνουν τα φίλτρα των κλιβάνων. Τα τσιμεντάδικα είναι ήδη εξαιρετικά απρόθυμα να εμπλακούν στο πρόβλημα, παίρνουν διστακτικά περιορισμένες μόνο ποσότητες πτερυγίων για καύση.

Τώρα πλησιάζει το τέλος της 20ετούς περιόδου επιδοτήσεων με βάση το νόμο EEG, οπότε χωρίς επιδοτήσεις τα αιολικά πάρκα δεν θα είναι κερδοφόρα και θα οδηγηθούν στην απόσυρση. Κάποια ίσως αντικατασταθούν από νέα, με τις τωρινές, πολύ μεγαλύτερες και έως θηριώδεις ανεμογεννήτριες, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα. Αλλά όλα τα παλιά θα ...