Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Ανασκόπηση - Πάσχα 2017


Το ιστολόγιο "Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός" εύχεται σ' όλους τους αναγνώστες Χρόνια Πολλά, να είστε όλοι καλά, με υγεία και οικογενειακή ευτυχία. Και στην επόμενη ανάρτηση θα έχουμε ένα "Πασχαλινό δώρο", μην τη χάσετε!

Είναι πια θεσμός πως με την ευκαιρία του Πάσχα έχουμε μια σύνοψη των αναρτήσεων της τελευταίας χρονιάς, (η προηγούμενη ανασκόπηση ήταν το Πάσχα 2016), με ταξινόμηση σύμφωνα με θεματολογία. Και βεβαίως υπήρξαν στο διάστημα αυτό κι άλλες αναρτήσεις, όλες τους αναφέρονται χρονολογικά στην "Αρχειοθήκη", στο δεξί μέρος της οθόνης. Για καλύτερη νοηματικά περιήγηση συνιστάται πρώτα ν' ανοίγουμε τις πιο παλιές αναρτήσεις. Στους νέους αναγνώστες συνιστούμε να ξεκινήσουν διαδοχικά από τις χρήσιμες αναρτήσεις στην κάτω δεξιά πλευρά και στη συνέχεια, ανάλογα με τη θεματολογία, να "ξεφυλλίσουν" διαδοχικά τις ετήσιες ανασκοπήσεις.

Αισίως έχουμε φθάσει στις 870 αναρτήσεις, με μια σαφή επιβράδυνση την τελευταία χρονιά, καθώς δεν υπάρχει πια πολύς ελεύθερος χρόνος. Το ιστολόγιο ωστόσο όχι μόνο "διατηρείται στις επάλξεις", αλλά πρόσφατα, χάρη σε σας, είχαμε πλήρη ανανέωση στις απαρχής πιο δημοφιλείς αναρτήσεις: η ανάρτηση για την αδυναμία των αιολικών ν' αντικαταστήσουν το παλιό λιγνιτικό εργοστάσιο στην Αυστραλία σάρωσε τα πάντα στο διάβα της, με δεκάδες χιλιάδες νέους αναγνώστες. Από κοντά η πρωταπριλιάτικη "είδηση" για το "τεράστιο κοίτασμα λιθίου", που διαδόθηκε αστραπιαία από κάποιους απρόσεκτους ως αληθινή, έγινε hoax και θα παίζει για χρόνια στο Ελληνικό ίντερνετ.

Ξεκινούμε φυσικά με αναφορές στο λιγνίτη, καθώς το 2016 άλλη μια ανεξάρτητη μελέτη αποκάλυψε τα ψέματα όσων συνδέουν το λιγνίτη με καρκίνο κι άλλες ασθένειες: 
Ο λιγνίτης στο 28% και το εθνικό μας success story στην ενέργεια συνεχίζεται απτόητο το 2016 (Μέρος 1ο).

Το μπλακ άουτ στη Ρόδο, για το οποίο ποτέ δεν είδαμε ένα πλήρες πόρισμα, είχε αναρτήσεις και μετά το Πάσχα 2016. Και μετά ήρθε το μπλακ άουτ στη Νότια Αυστραλία:

Η μείωση -ή μη- των εκπομπών ρύπων και "αερίων θερμοκηπίου" σε διάφορες χώρες:

Η μετάβαση σε νέο σύστημα ενέργειας, η τραγική Energiewende, που παραμονές εκλογών έχει φέρει τη Γερμανία σε στρατηγικό αδιέξοδο, φυσικά είχε αρκετές αναρτήσεις:
Στη χώρα της μεγάλης παλαβομάρας τώρα χρειάζονται ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ 2.000MW νέων εργοστασίων φυσικού αερίου! 

Το Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας κι εν γένει το πολιτικό μας σύστημα είχε την τιμητική του ουκ ολίγες φορές, συχνά για τα αιολικά και κατά κανόνα όχι για ευχάριστο λόγο:

Η κλιματική απάτη είχε τη δική της ομάδα αναρτήσεων, όχι φυσικά με "προφητικό" περιεχόμενο, απλά με ανάλυση των ειδήσεων που έρχονταν απ' τις διάφορες πλευρές και σύνθεση απλών συλλογισμών:

Ήδη απ' το Βρετανικό δημοψήφισμα ήταν φανερό πως μετά τον Κάμερον θα χάναμε Ολάντ και Γκάμπριελ και το ιστολόγιο το 'γραψε ήδη στις 30/6/2016. Αλλά είχαμε κι άλλα απ' τη διεθνή πολιτική σκηνή, καθώς το 2016 είχαμε εκλογή Προέδρου στις ΗΠΑ:


Πέρα από όσα βρήκατε πιο πάνω, τα αιολικά, η μακράν πιο αναξιόπιστη μορφή παραγωγής ηλεκτρισμού, είχαν τη δική τους ομάδα αναρτήσεων. Τα πολύ πιο αξιόπιστα Φ/Β δεν μας απασχόλησαν ιδιαίτερα:

Και τελευταία, αλλά καθόλου ασήμαντη, η παρουσίαση για "το διάγραμμα της πάπιας", που μας ήρθε απ' την Καλιφόρνια και σχολιάζει τον εφιάλτη κάθε διαχειριστή συστήματος ηλεκτροδότησης, τις ταχείες μεταβολές στη ζήτηση φορτίου και την αδυναμία απόκρισης σ' ένα σύστημα βασισμένο σε ΑΠΕ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου