Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Οι τρεις διαδοχικές πρόσφατες ανακοινώσεις της ΔΕΗ, που "φωνάζουν" για αυξήσεις τιμολογίων.


Τρεις διαδοχικές μέρες στο τέλος Ιουνίου, τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις απ' τη ΔΕΗ: στις 26/6 ετεροχρονισμένη ανακοίνωση αποτελέσματος δημοπρασίας στις 30/5 για προμήθεια LNG, στις 27/6 η ομιλία του Προέδρου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων και στις 28/6 τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Α΄ τριμήνου 2019.

Ξεκινούμε απ' την ομιλία του Προέδρου, που ήταν κατά 6 σελίδες πιο σύντομη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Ίσως ακριβώς σ' αυτές τις 6 σελίδες που κόπηκαν να υπήρχε η λέξη "λιγνίτης", η οποία φέτος απουσίαζε επιδεικτικά απ' την ομιλία. Αντίθετα, στην 1η κιόλας σελίδα της ομιλίας, υπάρχουν οι "δυνατότητες ευρύτερης χρήσης του φυσικού αερίου και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας". 

Από πότε η ηλεκτροπαραγωγή με χρήση φυσικού αερίου είναι φθηνή, όταν ΔΕΝ έχεις δικά σου αποθέματα αερίου και τα εισάγεις εξ ολοκλήρου; Και τι συνέπειες έχει η ακριβή ηλεκτροπαραγωγή στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, όταν δίπλα μας έχουμε χώρες που καίνε ατελείωτο δικό τους λιγνίτη και εισαγόμενο λιθάνθρακα; Θα το δείτε πιο κάτω, στην 3η ανακοίνωση. Προβληματίζεται κανείς; Μπαααα ...


Μια μέρα νωρίτερα έγινε γνωστή η προμήθεια 130.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου, που "θα καταναλωθεί μέσα στον Ιούλιο". Εκείνο που δεν έγινε γνωστό είναι η χώρα προέλευσης του φορτίου, αλλά με μόνο ένα μήνα να μεσολαβεί απ' τη δημοπρασία μέχρι την παραλαβή, μάλλον για φορτίο απ' τη spot αγορά μοιάζει. Οι 880 χιλ. MWh αντιστοιχούν σε 3.002.684 εκατ. Btu (MMBtu), στις 30/5 η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου για προθεσμιακό συμβόλαιο του επόμενου μήνα κυμαινόταν περί τα 5,3-5,5USD/MMBtu, συνεπώς η αξία του φορτίου προκύπτει στα περίπου 16 εκατ. δολάρια ή 14,2 εκατ. €, εκτός και κάτι έχω λογαριάσει λάθος. Είναι άγνωστο το πώς εκτιμάται όφελος 11 εκατ. € για τη ΔΕΗ για φορτίο αξίας 14,2 εκατ. € και τι τιμές έχει το μεσοσταθμικό χαρτοφυλάκιο συμβάσεων, αλλά ...
πάντως η τιμή του LNG στη spot αγορά μειώνεται ραγδαία μέσα στο 2019. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Και τελευταία ήρθε η ανακοίνωση των τραγικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου, όπου:
  • η παραγωγή ηλεκτρισμού συνολικά ήταν μειωμένη
  • η παραγωγή από λιγνίτη μειωμένη
  • η παραγωγή από υδροηλεκτρικά μειωμένη, αλλά, τι πρωτότυπο, μέσα σε περιβάλλον γενικής μείωσης,
  • η παραγωγή από φυσικό αέριο ήταν αυξημένη κατά 68,6%!
  • οι αγορές ηλεκτρισμού ήταν αυξημένες κατά 4%. "Μικρό" το ποσοστό, τεράστια η ποσότητα: 5.257 GWh, όταν η εκτίμηση συνολικής ζήτησης της χώρας το Μάιο ήταν 3.869 GWh.
Και οι τρεις διαδοχικές ανακοινώσεις φωνάζουν ένα πράγμα: η ΔΕΗ καίει και θα συνεχίσει να καίει όλο και περισσότερο φυσικό αέριο και γι' αυτό θα χρειαστεί αύξηση τιμολογίων, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 7 Ιουλίου. Το μόνο που θ' αλλάξει μάλλον θα είναι η προέλευση του αερίου, το ποιον θα πληρώνουμε: αν νικήσει η ΝΔ το αέριο θα είναι μάλλον ρώσικο, αν νικήσει ο Σύριζα το αέριο θα είναι μάλλον αμερικάνικο LNG. 

Και τόσο οι μεν όσο και οι δε θα μας πιπιλίζουν το μυαλό για "διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού", αλλά η ουσία για μας δεν θ' αλλάξει, η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή θα γίνεται όλο και πιο ακριβή και τα τιμολόγια θ' αυξηθούν, προκειμένου δήθεν να "διασωθεί" η ΔΕΗ. Και θα συνεχίζονται οι εισαγωγές ηλεκτρισμού, που ήδη έγιναν "εθνικό καύσιμο". Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας θα πηγαίνει κατά διαβόλου, χειροτερεύοντας την κρίση, στην οποία μας βύθισε καταρχήν η ΝΔ, να μην το ξεχνούμε ποτέ.

Φυσικά ούτε λόγος να σταματήσει να ηλεκτροδοτείται απ' τη ΔΕΗ και να ηλεκτροδοτηθεί απ' αλλού π.χ. η Λάρκο, ο πρωταθλητής του "Δεν πληρώνω", αφού τροφοδοτεί με νικέλιο τη Γερμανική βιομηχανία. Ακόμα κι αν καταστραφεί η ΔΕΗ, η τροφοδοσία της Γερμανικής βιομηχανίας με πρώτες ύλες δεν πρέπει να διαταραχθεί, αυτή είναι η κατάσταση στη σημερινή Ελλάδα. Και μπορεί η αγορά ηλεκτρισμού να είναι "απελευθερωμένη", αλλά κανείς άλλος "πάροχος" δεν ηλεκτροδοτεί την υψηλή τάση, κανείς δεν ηλεκτροδοτεί αγροτικές παροχές, στέλνοντας τα φέσια στη ΔΕΗ.

Κάπως έτσι, αυτού του τύπου η "σωτηρία" της ΔΕΗ θυμίζει την ανάλογη του 2010, του 2012 και του 2015 για τη χώρα, όταν σώθηκαν οι ξένοι τραπεζίτες και καταστράφηκαν οι Έλληνες, που χρεώθηκαν για άλλον ένα αιώνα και θα συνεχίσουν να είναι φόρου υποτελείς στους κατά τα λοιπά "εταίρους". Η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας είναι προ των πυλών, ο Κούλης μας υπόσχεται να ξεκινήσει στις 8 Ιουλίου ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου