Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Όταν ο φόβος ενός υποψήφιου Ευρωβο[υ]λευτή πριν την κάλπη γίνεται "εγκληματική ανευθυνότητα".


Στις 20/1/2019 η Ομάδα ΒΑΝ έστειλε στο Πανεπιστήμιο Cornell εργασία με τίτλο "Geoelectric field and seismicity changes preceding the 2018 Mw6.8 earthquake and the subsequent activity in Greece." Με λίγα λόγια, η εργασία λέει πως πριν τον πρόσφατο (25/10/2018) σεισμό στη Ζάκυνθο, μεγέθους 6,8R, είχαν καταγράψει στις 2/10/2018 πρόδρομο γεωηλεκτρικό σήμα στο σταθμό του Πύργου. Και καταλήγει "Here, we also report the recording of additional SES activities after the occurence of the latter earthquake and update the nowcasting results until 19 January 2019 focusing on Patras for EQs of M≥6.0".

Στην πιο πάνω εικόνα φαίνεται με γκρίζο χρώμα η ζώνη "εκλεκτικότητας" του σταθμού του Πύργου της Ομάδας ΒΑΝ: πιάνει από τη μισή Λευκάδα μέχρι και νότια της Κρήτης στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας, το Ελληνικό Τόξο. Σημειώνεται πως με μια ματιά στο χάρτη επικέντρων σεισμών είναι πολύ εύκολο να δει κανείς πως η περιοχή του σεισμού της Ζακύνθου δεν έχει ηρεμήσει, απ' τον περασμένο Οκτώβριο εξακολουθεί σε καθημερινή βάση να δίνει μικροσεισμούς.

Στις 5/2/2019 έγινε σεισμός μεγέθους 5.2R στην Πρέβεζα κι αμέσως ξέσπασε ο γνωστός εδώ και δεκαετίες "πόλεμος των σεισμολόγων". Με βάση την πιο πάνω ρητή πρόβλεψη της Ομάδας ΒΑΝ ο υποψήφιος με τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου βρήκε αφορμή να ψηφοθηρήσει: μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και παρά την πρόβλεψη για "σεισμό μεγέθους μεγαλύτερου ή ίσου των 6.0R", είπε "εύχομαι να ήταν αυτός, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα 'ναι αυτός ο σεισμός". Μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ απέδωσε στο διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου "εγκληματική ανευθυνότητα".

Απ' τις 5/2 πέρασαν μήνες, δεν έγινε ευτυχώς πιο μεγάλος σεισμός και στο Πανεπιστήμιο Cornell φαίνεται ότι η εργασία της Ομάδας ΒΑΝ αναθεωρήθηκε (2η έκδοση) στις 19/4/2019. Η πιο πάνω κατάληξη της 1ης έκδοσης έχει φύγει κι αντικαταστάθηκε απ' τη διατύπωση "Here, we also report the recording of additional SES activities after the occurrence of the latter earthquake and update[88] the results". Το σημείο [88] κάνει αναφορά πως μετά την καταγραφή των σημάτων συνέβησαν δυο σεισμοί: 5.2R στην Πρέβεζα στις 5/2/2019 και 5.3R στο Γαλαξίδι στις 30/3/2019.

Και φθάνουμε στις 13/5, που έγινε ο δίδυμος σεισμός, 4.4R και 4.7R στην Ηλεία. Παρόλο που τα μεγέθη δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτά που είχε προβλέψει η Ομάδα ΒΑΝ το Γενάρη, παρόλο που το χρονικό παράθυρο απ' την καταγραφή των σημάτων έχει κλείσει προ πολλού, μιλώντας ...
στις 16/5 στο ραδιόφωνο του newsit.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είπε "Στην περίπτωση του νομού Ηλείας υπάρχει θέμα. Εξοργίζομαι να ακούω υπεύθυνους φορείς και Προέδρους υπευθύνων τομέων να λένε, ότι το πολύ μπορεί να κάνει πέντε Ρίχτερ στην περιοχή και ότι είναι σύνηθες το φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε. Σας θυμίζω όμως ότι από το Γενάρη είχαμε την άποψη με τον καθηγητή Βαρώτσο, λόγω κάποιων σημάτων που είχαμε λάβει από τους σταθμούς του Πύργου και της Πάτρας, ότι η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος θα έχει κάποια σεισμική διέγερση. Αυτό ακριβώς συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ακούν αυτές τις καθησυχαστικές φωνές αλλά πρέπει να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα."

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Δυστυχώς, το μόνο που συνέβη τις τελευταίες μέρες είναι πως δικαιώθηκε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ για το "εγκληματική ανευθυνότητα": ο υποψήφιος θέλει να παραμένει με κάθε τρόπο στην επικαιρότητα κι επειδή οι εκλογές έρχονται κι ο σεισμός με M≥6.0 δεν έγινε ποτέ και δεν λέει να γίνει, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου βολεύεται και με τους αρκετά μικρότερους, για να είναι διαρκώς στην επικαιρότητα, αδιαφορώντας αν θα κατατρομοκρατήσει όσους ακόμα τον παίρνουν στα σοβαρά. Η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας είναι σε διαρκή διέγερση, όπως είναι και η περιοχή του Κορινθιακού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι σεισμολόγοι πρέπει να τρομοκρατούν τον πληθυσμό. Για τον απλό λόγο ότι η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σεισμογενής, οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν μεταξύ των θεών τον Εγκέλαδο, σεισμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Και είναι πραγματικά ευτύχημα πως σε μια διεγερμένη περιοχή η συσσωρευμένη ενέργεια εκτονώνεται με πολυάριθμους μικρούς σεισμούς, τους οποίους αντέχουν οι σύγχρονες κατασκευές.

Λίγο μετά, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δημοσίευσε εικόνα όπου μάλλον εμφανίζεται φθαρμένος αρμός διαστολής σε γέφυρα της παραλιακής λεωφόρου της Αθήνας, εμφανίζοντάς τον αρμό ως "τεράστια ρωγμή".

Το μόνο ερώτημα που μένει ν' απαντηθεί είναι αν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου θα είχε αυτή την "εγκληματική ανευθυνότητα" αν δεν ήταν υποψήφιος, αν ο φόβος της κάλπης είναι η κινητήρια δύναμη πίσω απ' τη συμπεριφορά του. Σ' άλλες εποχές, επί του κανονικού Καραμανλή, τέτοιοι υποψήφιοι ίσως δεν θα περνούσαν ούτε απ' το πεζοδρόμιο της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, οι κόντρες των σεισμολόγων έχουν κουράσει, εδώ και πολλά χρόνια. Το φαινόμενο "διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου" πρέπει να σταματήσει. Το ταχύτερο δυνατόν πρέπει να δημιουργηθεί και να υιοθετηθεί ένας Κώδικας Επαγγελματικής Συμπεριφοράς για τους σεισμολόγους, όπως έχουν μια σειρά επαγγέλματα: δικαστικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, δημοσιογράφοι, λογιστές-φοροτεχνικοί, ταξιτζήδες, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, κλπ.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου