Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής: τόσους τόνους ιπτάμενων εντόμων εξοντώνουν κάθε χρόνο οι Γερμανικές ανεμογεννήτριες.


Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα απ' το Ινστιτούτο Τεχνικής Θερμοδυναμικής του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (Institut für Technische Thermodynamik des Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt (DLR)) κι εξετάζει την αλληλεπίδραση ιπτάμενων εντόμων και ανεμογεννητριών. Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει επίσης μελετητές απ' το Ινστιτούτο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του DLR, το Ινστιτούτο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Hohenheim, του Ινστιτούτου Fraunhofer, της Εντομολογικής Ένωσης Krefeld, το Ινστιτούτο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Κιέλου και το Μουσείο Ζωολογικής Έρευνας Alexander Koenig. Στα πιο κάτω θα δούμε βασικά σημεία.
 

Η μελέτη είναι στην Αγγλική γλώσσα κι έχει τίτλο "Interference of Flying Insects and Wind Parks". Ερευνά πιθανή συσχέτιση των απωλειών ιπτάμενων εντόμων, που διαπιστώθηκαν στη Γερμανία όπως φαίνεται στα πιο πάνω διαγράμματα, με την πρόσκρουση των εντόμων στις στρεφόμενες λεπίδες των ανεμογεννητριών. 

Στη Γερμανία υπάρχουν ήδη πάνω από 30 χιλ. ανεμογεννήτριες και οι συστοιχίες ανεμογεννητριών μπαίνουν σε τοποθεσίες με κατά το δυνατόν ισχυρούς ανέμους. Προκειμένου να ...
μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή τους απόδοση εγκαθιστούν ψηλούς πύργους, με στρεφόμενες λεπίδες ακριβώς πάνω από το επιφανειακό στρώμα. Στοιχεία από τη βιβλιογραφία επιβεβαιώνουν ότι τα ιπτάμενα μεταναστευτικά έντομα επιλέγουν γρήγορα ρεύματα αέρα πιο πάνω από το στροβιλώδες επιφανειακό στρώμα της ατμόσφαιρας, με σκοπό την αποτελεσματική μετατόπιση σε περιοχές αναπαραγωγής. Ως αποτέλεσμα αυτής της σύμπτωσης του στρώματος κυκλοφορίας εντόμων με την περιστροφή των λεπίδων των ανεμογεννητριών, μπορεί να αναμένεται μεγάλος αριθμός ιπτάμενων εντόμων σε αιολικά πάρκα.


Ο μοντελοποιημένος υπολογισμός της ποσότητας της βιομάζας εντόμων, που διασχίζει τις ζώνες ανεμογεννητριών κατά τη λειτουργία, παρέχει μια πρώτη εκτίμηση της τάξης μεγέθους 24.000 τόνων εντόμων που διασχίζουν τις Γερμανικές ανεμογεννήτριες καθ' όλη τη θερινή περίοδο. Με βάση τις συντηρητικές παραδοχές του μοντέλου, το 5% των εντόμων που πετούν μέσα από ένα ρότορα θα μπορούσε να υποστεί βλάβη. Η προκύπτουσα απώλεια 1.200 τόνων ετησίως, εδώ και περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη σταθερότητα του πληθυσμού.

Ένα εύρημα της μελέτης, που στα συμπεράσματα παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό, είναι ότι οι συστοιχίες ανεμογεννητριών θα εξόντωναν πολύ περισσότερα έντομα εάν αυτά ήταν διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο πληθυσμός των εντόμων στη Γερμανία μελλοντικά θα ανακάμψει για οποιοδήποτε λόγο και θα επιστρέψει σε πυκνότητα σε ύψος στρεφόμενων λεπίδων 9 kg/km³, όπως ήταν στις αρχές του παρόντος αιώνα -περίπου το 2003, οι συστοιχίες ανεμογεννητριών θα αντισταθμίσουν αυτή την προσπάθεια εξοντώνοντας 3.600 τόνους εντόμων ετησίως. Από μια άλλη οπτική γωνία, λέει η μελέτη, εξοντώνοντας 3.600 τόνους εντόμων ετησίως, οι Γερμανικές συστοιχίες ανεμογεννητριών θα έχουν σημαντικές δυνατότητες μετριασμού του πληθυσμού των εντόμων. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Οι λεπίδες των ανεμογεννητριών διαθέτουν όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ταυτοποίηση οποιουδήποτε είδους που πετά σε κρίσιμο ύψος, με την ανάλυση των γραμμωτών κωδικών DNA που περιέχονται στα υπολείμματα εντόμων που επικάθηνται στις λεπίδες. Αυτό δεν θα παράσχει μόνο πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των εντόμων σε αυτό το στρώμα αέρα, αλλά ταυτόχρονα θα αποκαλύψει ποια είδη κινδυνεύουν να απειληθούν από αιολικά πάρκα. Η ανίχνευση σμήνους εντόμων με τεχνολογίες ραντάρ και Lidar και ένας ανάλογος έλεγχος των λεπίδων είναι ένα προφανές προληπτικό μέτρο.

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι ο εντοπισμός και η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, που είναι ευνοϊκές για τον σχηματισμό σμηνών και τη μετανάστευση. Η παρακολούθηση του σχηματισμού σμηνών στις συστοιχίες ανεμογεννητριών ως μέρος των διαδικασιών αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κατά τη λειτουργία έχει ήδη προταθεί πριν από τριάντα χρόνια, αλλά απορρίφθηκε λόγω των λανθασμένων υποθέσεων σχετικά με τη συμπεριφορά των εντόμων και τους περιορισμούς των οικοτόπων εντόμων.

Η ποσότητα αρκετών χιλιάδων τόνων ετησίως της κινδυνεύουσας βιομάζας εντόμων, που προέκυψε από απλό ισοζύγιο μάζας με συντηρητικές υποθέσεις, ο μεγάλος αριθμός ειδών από όλες τις τάξεις μαζί με τις υψηλές πυκνότητες των εντόμων που βρέθηκαν στα κρίσιμα ύψη του ρότορα και τις ορατές ενδείξεις ενός αμέτρητου αριθμού εντόμων που σκοτώθηκαν από πτερύγια ανεμογεννητριών εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια, απαιτούν διεξοδική αξιολόγηση όλων των δυνατών αλληλεπιδράσεων και εμπειρική επαλήθευση της θεωρητικής εκτίμησης περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ατόμων ετησίως, που χάθηκε στις Γερμανικές συστοιχίες ανεμογεννητριών.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου