Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Έτοιμοι για το μεγάλο ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία, δεν κρατούν πια ούτε τα προσχήματα!


Μιλώντας στις 28/3/2019 στο συνέδριο Power and Gas Supply ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας είπε για τη ΔΕΗ πως "η εταιρεία θεωρείται κάτι παραπάνω από "ζόμπι"", επειδή, λέει, "η αναλογία χρέους-EBITDA αναμένεται να φτάσει το 15 πέρυσι και φέτος". Είναι εμφανές πως στη ΝΔ δεν αρκεί πλέον το ξεπούλημα λιγνιτικών μονάδων, που διεκπεραιώνει για λογαριασμό τους ο Σύριζα. Πλέον μάλλον δεν τους αρκεί ούτε το έγκλημα της "μικρής ΔΕΗ", που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το 2014-15. Και φροντίζουν συστηματικά ν' απαξιώνουν τη ΔΕΗ στα μάτια των πολιτών, στρώνοντας το έδαφος για τη λεηλασία ολόκληρης πια της ΔΕΗ, που, για να μην ξεχνιόμαστε, εξακολουθεί κατά 51% να παραμένει δημόσια περιουσία. Μετά τον ΟΤΕ, που έγινε Γερμανικός, ετοιμάζεται η ΔΕΗ να γίνει ίσως Γαλλική, μέχρι να έλθει η σειρά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ; Φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία, το ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία θα το βαφτίσουν "επενδύσεις", "μεταρρυθμίσεις", "ιδιωτικοποιήσεις λόγω ανταγωνισμού" κι άλλη τέτοια κίβδηλη λεξιπλασία.

Είναι ακριβώς ο ίδιος Σκρέκας, που είχε βαλθεί να μας αποτρελάνει εντελώς, όταν μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο στο EU-EURASIA-CHINA BUSINESS SUMMIT του Economist στην Αθήνα, είχε πει τη χαρακτηριστική αποστροφή: "Έτσι προκύπτει και το βασικό ερώτημα που τίθεται σήμερα, αν δηλαδή θα αφήσουμε τις πολιτικές των παρελθόντων ετών να οδηγήσουν σε κατάρρευση το ενεργειακό σύστημα της χώρας". Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία πως αυτή ακριβώς τη φράση φρόντισε ο ίδιος να βάλει σε εισαγωγικά στο δελτίο τύπου που μοίρασε, έτσι ώστε να μη μας μείνει καμιά αμφιβολία για το μήνυμα που ήθελε να στείλει. 

Επειδή λοιπόν αρκετό σανό μας έχουν ταΐσει και δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, το ιστολόγιο αφιερώνει σήμερα στον τομεάρχη ενέργειας της ΝΔ και όσους κρύβονται πίσω του το δισέλιδο δημοσίευμα της εικόνας, στο ΒΗΜΑ της 21/1/2007, στην καρδιά δηλαδή της διακυβέρνησης Καραμανλή. Χαρακτηριστικός ο τίτλος "Πώς και γιατί φθάσαμε στη Διαλυμένη Επιχείρηση Ηλεκτρισμού", 2ος τίτλος "Ποιοι έσβησαν τα φώτα στη ΔΕΗ". Είναι ακριβώς οι παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων που κυριολεκτικά έχουν αλλάξει τα φώτα τόσο στη ΔΕΗ όσο και στους καταναλωτές, που βλέπουμε τα εισοδήματα να μειώνονται αλλά το ρεύμα ν' ακριβαίνει. Να ποιες είναι οι "πολιτικές των παρελθόντων ετών", που δεν αρέσουν στο Σκρέκα! Οι πολιτικές της εποχής Καραμανλή! Πού ακριβώς βρισκόταν ο ίδιος τότε;


Αν τώρα διαβάσει κανείς τα τελευταία δημοσιευμένα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2017, βλέπει επακριβώς ...
πόσο κόστισαν στη ΔΕΗ οι πλέον πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις: 522,2 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2017! Πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά για τη ΔΕΗ; Μα φυσικά ή θα τα ψάξει στις δικές μας τσέπες ή η ΔΕΗ θα κλείσει, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Για να καταλαβαίνουμε μάλιστα καλύτερα το μέγεθος των παρεμβάσεων, που ουσιαστικά αποτελούν μηχανισμό αναδιανομής χρημάτων απ' τις τσέπες μας προς τις τσέπες τρίτων, ας δούμε ξανά το Διάγραμμα 11 απ' το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα του Σύριζα: 1,825 δις € βγήκαν απ' τις τσέπες μας για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη του πλέον αναξιόπιστου συστήματος ηλεκτροπαραγωγής, τα αιολικά και -κυρίως- τα Φ/Β της δήθεν "πράσινης" και δήθεν "ανάπτυξης". Έχουμε ήδη βάλει και χρυσοπληρώσει 5,2GW εντελώς αναξιόπιστης παραγωγής, τα Φ/Β το βράδυ και στις συννεφιές εξαφανίζονται, τα αιολικά έχουν αυξομειώσεις ανεπίτρεπτες για δίκτυα ηλεκτροδότησης, απαιτούν διαρκώς μέτρα σταθεροποίησης συχνότητας και συμπληρωματικής παραγωγής από άλλες πηγές παραγωγής. Συγκριτικά, η νέα και πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, των 660MWel+140MWth, θα κοστίσει "μόλις" 1,4 δις €, πληρωμένα σε βάθος 5-6 ετών κι όχι εφάπαξ. Και θα ηλεκτροδοτεί αξιόπιστα 24 ώρες το 24ωρο, όχι όποτε κι αν φυσήξει, όχι τις λίγες ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια. Και θα δίνει και φθηνή θέρμανση στην Πτολεμαΐδα, αποτρέποντας εισαγωγές και καύση πετρελαίου.

Αυτοί λοιπόν που "έσβησαν τα φώτα στη ΔΕΗ" δεν είναι άλλοι απ' τις κυβερνήσεις Πασοκ-ΝΔ, οι ίδιες ακριβώς που μας χρεοκόπησαν σε καιρό ειρήνης. Και ο Σύριζα αποδείχθηκε στην πράξη πως είτε είναι εντελώς ανίκανος να χαράξει μια πραγματικά εθνική ενεργειακή πολιτική είτε πολύ απλά δεν θέλει καν να το κάνει ... 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

7 σχόλια:

  1. Ειπώθηκαν πολλά ωραία σε αυτό το συνέδριο. Καλά αν αναζητήσετε Σκρέκας χρεοκοπία ΔΕΗ θα σας βγάλει άρθρα από πρόπερσι. Η ΕΒΙΚΕΝ θέλει και αυτή κοΝΟΜΕ, και με ρίγη τρόμου ανέφερε πως λειτουργεί η Μεγαλόπολη ΙΙΙ και όχι η V. Από τους ιδιώτες παρόχους, δύο κάνανε αναφορά στο Αμύνταιο "γιατί η καημένη η ΔΕΗ το κρατάει και είναι ακριβό, πάνω από 80 ευρώ/MWh κοστίζουν στη ΔΕΗ οι λιγνίτες". Δεσμεύτηκε μάλιστα να δημοσιεύσει στοιχεία που το αποδεικνύουν αλλά πουθενά μέχρι τώρα. Ο ένας από αυτούς ζήτησε να κλείσει και η Καρδιά που "δουλεύει παράνομα" και ανέφερε πως η παράταση λειτουργίας τους ανατρέπει τα επενδυτικά τους σχέδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΒΙΚΕΝ θέλει να έχει φθηνό ρεύμα μόνο αυτή κι όλοι οι άλλοι να κόψουμε το λαιμό μας.
    Αν δεν δουλεύουν οι ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ λιγνίτες, θα δουλεύει το ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ αέριο, τόσο απλό είναι! Η χρεοκοπία του 2010 κανέναν δεν δίδαξε τίποτα ... Λες κι ο Χολαργός τυπώνει ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αντιμετώπιση αυτή από την πλευρά της εξουσίας έρχεται γιατί θεωρούν δεδομένο το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της επιβάρυνσης που επιφέρει ο λιγνίτης. Είναι καθήκον τους να διαβάσουν τι λέει η επιστήμη και πια είναι τα ευρήματά της σχετικά και εσάς είναι καθήκον σας να τους ενημερώσετε. https://www.researchgate.net/profile/Dimitris_Poulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι "καθήκον"; Σοβαρά; Ξέρετε πού το γράφουν το "καθήκον"; https://greeklignite.blogspot.gr/2017/09/blog-post_6.html

      Διαγραφή
  4. δε θα διαφωνήσω μαζί σας όμως και εσείς από τη μεριά σας μπορείτε να κάνετε το ελάχιστο, αναφορά στα ευρήματά μου δηλαδή. Πιθανώς να μην είσαστε πεπισμένος για αυτά, κακώς, όμως σε κάθε περίπτωση είναι έρευνα πρώτης γραμμής που θα έπρεπε να απασχολούσε και να χρηματοδοτούνταν από προγράμματα, και όχι να κάνουν οι αρμόδιοι ότι δεν καταλαβαίνουν που πράγματι βέβαια καθόσον η έρευνα αυτή έχει υπάρξει ανεξάρτητη και προσωπική δεν είχε και ούτε έχει αποκτήσει σχέση με κανέναν αρμόδιο. Όταν γίνονται μείζονες ανακαλύψεις με μείζονες επιδράσεις στα τρέχοντα και σε όλο το διαμορφωμένο κοινωνικο τοπίο, δε μπορείς να τις κρύβεις κάτω από το χαλί, δε κες ψέματα αλλά κρύβεις την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πάρα πολύ απλό: το ιστολόγιο επιλέγει τι δημοσιεύει και τι όχι. Δεν υπάρχει λόγος να πιέζετε για δική σας δημοσίευση, μπορείτε να στέλνετε σε κατάλληλα περιοδικά.

      Διαγραφή
  5. καμία αντίρηση, και το κάνω,δε θέλω να κρύψω όμως και την εντύπωση που μου προκαλεί η σχετική αδράνεια αντίστοιχων ιστολογίων, αυτός είναι ο λόγος που σχολιάζω ενίοτε, αν προκύψει κάποια νέα δημοσίευση από μέρους μου θα σας ενημερώσω σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή