Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Το 8ο θαύμα! Ο Σύριζα ανακάλυψε τρόπο να παράγει ηλεκτρισμό από στοχαστικές ΑΠΕ!


Τα στοιχεία του Μηνιαίου Δελτίου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Ιανουάριο 2019 είναι  αποκαλυπτικά της "νέας" πολιτικής της κυβέρνησης Σύριζα στην ηλεκτροπαραγωγή. Το "νέας" είναι σε εισαγωγικά επειδή δεν είναι καθόλου νέα, είναι συνέχιση της βαθιά σάπιας πολιτικής του χρεοκοπημένου Πασοκ του 2012, που προέβλεπε μεγάλη αύξηση της συμμετοχής του 100% εισαγόμενου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, εκτινάσσοντας τα τιμολόγια συνεχώς μέχρι το 2030.

Πριν το Σταθάκη, ο εξίσου αποτυχημένος Υπουργός Ενέργειας του Σύριζα ήταν ο Σκουρλέτης, που όταν του είπαν "έχουμε βάλει 5GW ΑΠΕ έναντι 8-9 δις που πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά και αντί να μειώσουν λιγνίτη, τον λιγνίτη τον μείωσαν το αέριο και οι εισαγωγές”, αντέδρασε και είπε "δεν είναι έτσι, ίσως επειδή ήταν χαμένος στο δρόμο "αναζητώντας την Αριστερά". Σκουρλέτης και Σταθάκης, ο Σύριζα δηλαδή, κοροϊδεύει την κοινωνία πως "οι ΑΠΕ θα αντικαταστήσουν το λιγνίτη". Δείτε λοιπόν στο διάγραμμα, τις "ΑΠΕ" του Σύριζα: +62,3% αύξηση της παραγωγής από αέριο τον Ιανουάριο 2019 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2018! 

Κι επειδή τα ποσοστά συχνά παραμορφώνουν την πραγματικότητα, +791GWh ήταν μόνο η αύξηση σε μηνιαία βάση, όταν η παραγωγή του ΑΗΣ Μελίτης ήταν μόλις 157GWh και των δυο μονάδων της Μεγαλόπολης μόλις 187GWh! Ολόκληρος ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο μεγαλύτερος λιγνιτικός ΑΗΣ της χώρας, τον Ιανουάριο 2019 παρήγαγε μόλις 560GWh (από 4 μονάδες, η 1η ήταν εκτός λειτουργίας). Δηλαδή, μόνο η μηνιαία αύξηση στην παραγωγή από αέριο είναι μεγαλύτερη απ' το άθροισμα της παραγωγής έξι (6) λιγνιτικών μονάδων, του ΑΗΣ Μελίτης (157GWh), του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (560GWh) συν την 4η μονάδα της Μεγαλόπολης (69GWh).

Ρώσοι, Βρετανο-Αζέροι κι Αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι με τις λαμπρές επιδόσεις του Σύριζα στην κατανάλωση αερίου. Αλλά οι Έλληνες; Αυτοί που ...
θα κληθούμε ως συνήθη υποζύγια να πληρώσουμε το λογαριασμό, να εξάγουμε συνάλλαγμα που δεν έχουμε και που θα τρέχουμε να το δανειστούμε για να ξεπληρώνουμε επονείδιστο χρέος με όρους μνημονίων;


Εντελώς χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα με τους συντελεστές χρησιμοποίησης των μονάδων: υπάρχουν δυο μονάδες φυσικού αερίου, το Λαύριο V και το Αλιβέρι 5, που δούλεψαν τον Ιανουάριο στο φουλ, με συντελεστές χρησιμοποίησης 88% και 89% αντίστοιχα! Όποιος θυμηθεί αντίστοιχο συντελεστή χρησιμοποίησης για οποιαδήποτε λιγνιτική μονάδα τα τελευταία χρόνια κερδίζει φωτογραφία του Σταθάκη με το αιώνιο χαμόγελο, να την κάνει εικόνισμα! Μόνο 2 λιγνιτικές μονάδες. η Μελίτη κι ο Άγιος Δημήτριος ΙΙΙ έχουν καλύτερο συντελεστή απ' τις υπόλοιπες μονάδες φυσικού αερίου. Φυσικά, μόλις δούλεψε λίγο τον Ιανουάριο η Μελίτη, έσπευσαν να τη σβήσουν το Φεβρουάριο κάποιες μέρες, "για ν' αυξηθεί το απόθεμα λιγνίτη στην αυλή". Έτσι, για να μάθει να μη χαλάει την πιάτσα! 15 χρόνια μηχανεύονται τρόπους για να μη δουλεύει η Μελίτη και να καίμε αέριο, αλλά η "ντιπ γκαβή" δικαιοσύνη ασχολείται με το αν ο Πολάκης ηχογράφησε το Στουρνάρα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Ποια ανάγκη επέβαλε ν' αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή; Μα ο κρύος χειμώνας! Το δίκτυο χαμηλής τάσης αύξησε τη ζήτηση κατά 401GWh σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2018. Επειδή ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, ο φετινός Γενάρης ήταν πιο κρύος απ' τον περυσινό, η Κεντρική και Νότια Ελλάδα έβαλε κλιματιστικά και ηλεκτρικές σόμπες να δουλέψουν για να ζεσταθεί λιγάκι ο κοσμάκης κι ο Σύριζα βρήκε τη λύση: θα κάψουμε εισαγόμενο αέριο, όχι φυσικά Ελληνικό λιγνίτη, για να το κάνουμε ηλεκτρισμό κι έπειτα θερμότητα, αφού το πετρέλαιο θέρμανσης είναι απλησίαστο, εξαιτίας των εξωφρενικών φόρων.


Πριν 5 χρόνια ανέβασα την πιο πάνω εικόνα, από μελέτη του ΕΜΠ για το κόστος θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες, που "άδειαζε" τον τότε αποτυχημένο Υπουργό Ενέργειας Μανιάτη. 5 χρόνια αργότερα, η ανάγκη να την ξαναδείξω αποδεικνύει τον εντελώς στραβό τρόπο που αρμενίζει ο Σύριζα στην ενέργεια. Φυσικά στα χρόνια που πέρασαν οι πολίτες συνήθισαν να ζεσταίνονται με ηλεκτρικό κι όταν έρχεται ο λογαριασμός κάποιοι πληρώνουν, κάποιοι δεν πληρώνουν και κάποιοι κάνουν διακανονισμό, τον οποίο στην πρώτη στραβή δεν τηρούν. Με την αγαστή συμπαράσταση των βιομηχανιών και των αγροτών τα φέσια στη ΔΕΗ έφθασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο 50% του ετήσιου τζίρου. 

Και κάπου-κάπου βέβαια πέφτει κανένα ρούχο πάνω στην ηλεκτρική σόμπα, παίρνει φωτιά το σπίτι και καίγεται κανένα παιδάκι, αλλά δε βαριέστε, οι πολίτες είμαστε ανέκαθεν παράπλευρη απώλεια για τέτοιους πολιτικούς.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

2 σχόλια: