Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Κατολίσθηση ορυχείου Αμυνταίου: οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού ήταν πιο τυχεροί από κάποιους άλλους.


Στις 10/6/2017 μια πρωτοφανώς τεράστια κατολίσθηση κατέστρεψε το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, που εξέδωσε αυθημερόν η επιχείρηση, "οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017.

Στη συνέχεια ΔΕΗ και ΥΠΕΝ όρισαν τις δικές τους επιτροπές διερεύνησης, τα πορίσματα υποβλήθηκαν και με πολύ λιτές ανακοινώσεις, μισή σελίδα η κάθε μία, μάθαμε την άποψη της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ για το τι υποτίθεται πως λένε τα πορίσματα. Πορίσματα ωστόσο δεν είδαμε ποτέ ούτε απ' τη ΔΕΗ ούτε απ' το ΥΠΕΝ, παρά το γεγονός πως οι αστοχίες τέτοιου μεγέθους σε τεχνικά έργα διδάσκονται ως μελέτες περίπτωσης σ' όλα τα Πολυτεχνεία του πλανήτη και παρά το γεγονός πως υπάρχουν κι άλλα λιγνιτωρυχεία στην Ελλάδα, που πρέπει να προστατευθούν απ' τις αιτίες που κατέστρεψαν το Αμύνταιο. Κι ενώ πρόκειται σαφώς για τεχνική αστοχία, υπάρχουν παπαγαλάκια που ένα χρόνο μετά μιλούν ακόμα για "απρόβλεπτη φυσική καταστροφή".


Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.


Τα δυο πιο πάνω βίντεο αναρτήθηκαν την ίδια μέρα της κατολίσθησης στο κανάλι του Ράδιο Φλώρινα και είναι τα πρώτα που αποτύπωσαν το μέγεθος της καταστροφής. Φαίνεται να έχουν βιντεοσκοπηθεί με τα κινητά τηλέφωνα εργαζόμενων με φορτηγά στο λιγνιτωρυχείο τη στιγμή της κατολίσθησης. Και ασφαλώς θα υπάρχουν κι άλλα παρόμοια βίντεο, πλέον όλοι έχουν smartphone. Στο τέλος του 2ου βίντεο φαίνονται εργαζόμενοι με σταματημένα όπως-όπως τα φορτηγά, αρχικά να παρακολουθούν με δέος το φαινόμενο, μέχρι που αντιλαμβάνονται πως η κατολίσθηση έρχεται κατά πάνω τους και ακολουθώντας το ένστικτο της αυτοπροστασίας σπεύδουν ν' απομακρυνθούν. Οπότε το "άβολο" ερώτημα που ανακύπτει είναι απλό: αφού ...
το δελτίο τύπου της ΔΕΗ έλεγε πως η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί για λόγους ασφαλείας από τις 3/6/2017, δηλαδή μια ολόκληρη εβδομάδα πριν την κατολίσθηση, γιατί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με τα συγκεκριμένα φορτηγά βρίσκονταν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο εντελώς συγκεκριμένο σημείο, το οποίο μάλλον τελικά σκεπάστηκε απ' την κατολίσθηση;

Φυσικά δεν περιμένουμε απ' τη ΔΕΗ απάντηση, αφού με το δελτίο τύπου της 1/9/2017 είχε υποσχεθεί πως "Η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος θα παρασχεθούν στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, το προσεχές διάστημα" και 11 μήνες αργότερα "το προσεχές διάστημα" δεν έχει έλθει ακόμη. Με την αγνόηση της πραγματικότητας και τη "μούγκα στη στρούγκα" κάποιοι ίσως νομίζουν πως το θέμα θα ξεχαστεί, ίσως γι' αυτούς δεν συνέβη και ποτέ, αλλά έτσι προσφέρουν κακή υπηρεσία στη χώρα.

Εκείνο πάντως που μπορεί κανείς να υποθέσει, βλέποντας τα δυο βίντεο, είναι πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με τα φορτηγά, οι οποίοι στάθηκαν πολύ τυχεροί και έφυγαν εγκαίρως μόνοι τους απ' τον τόπο της καταστροφής, είναι ίσως εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού και γι' αυτό κανείς δεν φρόντισε να τους πει πως το ορυχείο έχει διακόψει τη λειτουργία του μια βδομάδα νωρίτερα, επειδή επίκειται κατολίσθηση. 

Κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι ωστόσο πριν 3 χρόνια δεν ήταν τόσο τυχεροί και 301 είχαν βρει τραγικό θάνατο στο υπόγειο ανθρακωρυχείο της επαρχίας Μανίσα της γειτονικής μας Τουρκίας. Η δίκη ξεκίνησε το 2015, στο εδώλιο κάθισαν 51 κατηγορούμενοι, και σύμφωνα με τη Daily Sabah, στις 11/7/2018 ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου: 14 άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 6 χρόνια και 3 μήνες μέχρι και 22 χρόνια και έξι μήνες, για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Ανάμεσά τους ο ιδιοκτήτης του ορυχείου (ποινή 15 ετών) και ο επικεφαλής διευθυντής (ποινή 22,5 ετών). Οι ποινές προκάλεσαν θυμό κι απογοήτευση στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς η κατηγορία ήταν για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Κατά τη Hurriyet Daily News ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Δικηγόρων δήλωσε πως θα εφεσιβάλει την απόφαση και θα εξαντλήσει τα ένδικα μέσα, αλλά στα δυστυχήματα πάντα την πληρώνουν αυτοί που έφυγαν απ' τη ζωή, όχι αυτοί που έμειναν πίσω. Οι εργαζόμενοι πάντα είναι αναλώσιμοι.

Και κάποιοι άλλοι στη βόρεια Μυανμάρ (πρώην Βιρμανία) ήταν εξίσου άτυχοι το Σάββατο 14/7/2018, όταν θάφτηκαν κάτω από κατολίσθηση πρανούς σε ορυχείο ίασπη (ημιπολύτιμος λίθος). Μέχρι χθες 15 ανασύρθηκαν νεκροί, 45 τραυματίες και οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς περίπου 100 άτομα βρίσκονταν στην περιοχή τη στιγμή της κατολίσθησης. Οι κατολισθήσεις σκοτώνουν παντού στον πλανήτη, κι αυτό αναδεικνύει την αξία του γεγονότος πως στην τεράστια κατολίσθηση στο Αμύνταιο δεν είχαμε θύματα.


Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου