Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Τήνου: για μια ακόμα φορά ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ.


Οι Δήμοι των νησιών Τήνου, Πάρου, Νάξου και Άνδρου, από κοινού με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με Αίτηση Ακύρωσης της από 18/12/2014 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που είχε υπογράψει εκείνος ακριβώς ο Υπουργός επί ημερών του οποίου χάθηκε εντελώς η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής και ο οποίος θα έπρεπε να έχει παραπεμφθεί μαζί με το Σαμαρά για τη στημένη -και γι' αυτό παράνομη- επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ πριν 3 χρόνια.

Την Παρασκευή 15/6/2018 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αφορά την «Τροποποίηση της Α.Π. 177360/18-12-2014 Α.Ε.Π.Ο. του έργου «Αιολικοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 Α/Γ) και των συνοδών έργων». Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ολόκληρη την 23 σελίδων Απόφαση μπορείτε να τη δείτε στη Διαύγεια. 

Λίγες μέρες νωρίτερα, το Σάββατο 9/6/2018, ο Δήμος Τήνου είχε οργανώσει ημερίδα με θέμα "Τα Αιολικά στην Τήνο, στις Κυκλάδες, στην Ελλάδα και στον κόσμο". Όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα, η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού και είχε πέντε ομιλητές, προερχόμενους από διαφορετικές επιστημονικές κατευθύνσεις, οι οποίοι και ανέδειξαν τα προβλήματα που συνδέονται με τα αιολικά.

Αξίζει μόνο να δούμε ένα απόσπασμα απ' τη γνωμοδότηση/εισήγηση του νομικού συμβούλου των νησιών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Ισχυρισμός της ΜΠΕ: «... οι άδειες ...
παραγωγής που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα αφορούν Α/Π πολύ μικρής δυναμικότητας ...».
Και ποια είναι η πραγματικότητα; "Όπως προκύπτει από τον αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε. Πίνακα, με περιεχόμενο τις «ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ* ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ Α.Π.Ε.** (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017)», οι «Άδειες Παραγωγής» που έχουν εκδοθεί ανά περίπτωση νησιού είναι οι εξής: [παρατίθενται πίνακες] ... η συνολική αδειοδοτημένη ισχύς των Α/Π για τα τέσσερα νησιά της σκοπούμενης εγκατάστασης ανέρχεται σε 579,435 MW".
Έτσι ακριβώς! Τα 579,435 MW έγιναν δια μαγείας "πολύ μικρή δυναμικότητα"! Και στο σύνολο των Κυκλάδων δεν είναι μόνο 579,435 MW, τα μέχρι στιγμής αδειοδοτημένα είναι 1.171,945MW. Κι έπονται κι άλλα, αν διαβάσει κανείς τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2017-2027 και το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς 2019-2028 του ΑΔΜΗΕ θα δει πως οι καλωδιακές διασυνδέσεις των Κυκλάδων γίνονται για να μπουν αιολικά στα νησιά.

Κι αφού ο νομικός σύμβουλος επισημαίνει πλημμέλειες της Τροποποιημένης ΜΠΕ, καταλήγει:
"Ειδικότερα: 
(α) Τα Α/Π είναι βιώσιμα μόνο επειδή επιδοτούνται και επιδοτούνται πολλαπλώς. Τα Α/Π επιδοτούνται με την λεγόμενη «αιολική ταρίφα» που είναι η πληρωμή εγγυημένου ποσού για τις εγχεόμενες μεγαβατώρες. Στις σελίδες 5, 6 και 7 του σχετικού δελτίου του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας φαίνεται ότι ήδη το 2016, πληρώσαμε, για 2.370 εγκατεστημένα αιολικά μεγαβάτ, €466,5 εκατομμύρια, με μέση τιμή €90,7 την μεγαβατώρα. Χάριν σύγκρισης, η συνολική ζήτηση για ρεύμα στην Ελλάδα είναι μεταξύ 5.500 και 6.000 μεγαβάτ, και το μέσο κόστος είναι της τάξης των €50 την μεγαβατώρα. Η απορρόφηση του αιολικού ρεύματος είναι υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα και οι αιολικές «ταρίφες» καταβάλλονται είτε χρειάζεται το αιολικό ρεύμα, είτε όχι, σημειωτέον δε το αιολικό ρεύμα είναι «στοχαστικό», δηλαδή τυχαίο, μεταβαλλόμενο και διαλείπον. Η υποχρεωτική και κατά προτεραιότητα απορρόφηση του «στοχαστικού» ρεύματος, μαζί με το ύψος της «ταρίφας», κάνουν τις επενδύσεις σε Α/Π «βιώσιμες». Η ενσωμάτωση του αιολικού ρεύματος στο δίκτυο απαιτεί ιδιαίτερα κοστοβόρες παρεμβάσεις που αποτελούν πρόσθετες επιδοτήσεις και αφορούν σε πρόσθετα δίκτυα, εφεδρείες, επιδότηση των μονάδων φυσικού αερίου και άλλα κόστη για την προστασία της ευστάθειας των δικτύων από την λειτουργία Α/Π. Αυτά αναφέρονται τόσο από στέλεχος της IRENA και την Γερμανική Energiewende αλλά και σε πρόσφατη ανακοίνωση της ίδιας της Δ.Ε.Η. όπως και σε πλήθος ξένης βιβλιογραφίας και ειδησεογραφίας. Επιβεβαιωτικό των ανωτέρω είναι το κόστος του υπό διαβούλευση έργου ύψους ενός δισεκατομμυρίου πενήντα εννέα εκατομμυρίων διακοσίων εξήντα τριών χιλιάδων (1.059.263.000) ευρώ, όπως προκύπτει από τον Πίνακα 4.4.1-1 «Οικονομικά μεγέθη υπό μελέτη έργου». 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

(β) Οι επιδοτήσεις που καθιστούν τα Α/Π «βιώσιμα» δεν είναι «ανταποδοτικές». Η Μελέτη Τροποποίησης αναφέρει μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την λειτουργία των Α/Π. Ωστόσο, όλη η πρόσφατη βιβλιογραφία και ειδησεογραφία, ακόμα και σημειώματα της Ρ.Α.Ε. και μελέτες του Α.Δ.Μ.Η.Ε. αμφισβητούν αυτούς τους ισχυρισμούς. Η Ρ.Α.Ε. έχει διευκρινίσει ήδη από το 2012 ότι «...η επί πλέον ισχύς των σταθμών ΑΠΕ δεν συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια εφοδιασμού εξαιτίας της διακοπτόμενης φύσης της λειτουργίας τους. Η διαθεσιμότητα των σταθμών αυτών δεν θεωρείται αξιόπιστη...». Ο Α.Δ.Μ.Η.Ε. έχει καταγράψει τις συνέπειες και περιορισμούς της ενσωμάτωσης στοχαστικών Α/Π στο δίκτυο. Οι μονάδες συνδυασμένου κύκλου, ταχείας απόκρισης, με «χαμηλά τεχνικά ελάχιστα» εκτός του ότι δεν υπάρχουν σήμερα, και αυτές, σε μεταβλητή λειτουργία δεν συνεπάγονται μείωση εκπομπών CO2. Υπάρχει δε μια πλήρης και έγκριτη, δημοσιευμένη, μελέτη μέτρησης πιθανής μείωσης εκπομπών CO2 από Α.Π.Ε. που κατέληξε ότι αυτές καθαυτές οι Α.Π.Ε., όχι απλά δεν μειώνουν αλλά ενδέχεται και να αυξάνουν τις εκπομπές CO2 και την σχετική κατανάλωση καυσίμων. Οι εκπομπές CO2 στην ηλεκτροδότηση, δεν μειώνονται από Α.Π.Ε., αλλά από μείωση κατανάλωσης είτε εσκεμμένη, είτε λόγω ύφεσης, και σε κάποιο βαθμό από αύξηση χρήσης πυρηνικής ενέργειας ή/και φυσικού αερίου. Σε τουλάχιστον μία χώρα που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, με Α/Π και με αντλησιοταμίευση για αυτά, τα Α/Π αύξησαν κατά ένα μικρό ποσοστό τις εκπομπές CO2 (λόγω μεταβλητότητας στις μονάδες αερίου).

Κατά συνέπεια και βάσει των ανωτέρω, η «βιωσιμότητα» των σχεδιαζόμενων Α/Π εξαρτάται αποκλειστικά από επιδοτήσεις που ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους. Τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη είναι επιεικώς αμφιλεγόμενα, ενώ η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα υψηλή έως επαχθής και δυσκόλως αναστρέψιμη." 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση σε όλα τα μέσα που δημοσιεύουν διαφημίσεις. Μπορεί να δημοσιεύεται ΜΟΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ και να υπάρχει σύνδεσμος (link) για την πρωτότυπη ανάρτηση στο greeklignite. Στα υπόλοιπα μέσα επιτρέπεται μόνο αν κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση εμφανίζεται επί λέξει η φράση "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Σε κάθε άλλη περίπτωση η αναδημοσίευση ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, θεωρείται παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και θα υπάρχει αστική απαίτηση. Νισάφι πια !

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου