Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Επιστροφή στο μέλλον αλά Ελληνικά: στο 17% η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή!


Ο Απρίλιος είναι παραδοσιακά ένας απ' τους μήνες με την ελάχιστη ζήτηση ηλεκτρισμού. Κάτι λοιπόν η χαμηλή ζήτηση φορτίου, κάτι οι πολλές βροχές που έπεσαν στην Πίνδο και ξεχείλισαν τον Αχελώο, κάτι η συνεχιζόμενη χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, κάτι  η ηλιοφάνεια που επέτρεψε στα Φ/Β να παράγουν, κάτι ο άνεμος που ευνόησε τα αιολικά, κάτι οι απεργίες της ΓΕΝΟΠ για την αποεπένδυση, κάτι η συνεχιζόμενη διάλυση της λιγνιτικής βιομηχανίας επειδή ο λιγνίτης ενοχλεί το φυσικό αέριο, όλα μαζί έφεραν τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μόλις 17% τον Απρίλιο.

Όπως λοιπόν φαίνεται στο διάγραμμα του Μηνιαίου Δελτίου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, η πηγή ενέργειας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής τον Απρίλιο ήταν το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο με 22% κι ακολούθησαν με 19% οι εισαγωγές ηλεκτρισμού. Είναι πραγματικά λαμπρή επιτυχία για την κυβερνητική πολιτική να έχει καταφέρει να εισάγει το 41% του ηλεκτρισμού, αντί να τον παράγει με εγχώριες πηγές. Δεν είναι ωστόσο κάτι το μη αναμενόμενο, αφού το ιστολόγιο το έχει προβλέψει με κάθε λεπτομέρεια ήδη απ' το Μάρτιο του 2015, όταν μόλις 2 μήνες μετά την κυβερνητική μεταβολή, και με νέο αρμόδιο Υπουργό το Λαφαζάνη, έγραφε "Έτσι θα "σκάσει" η εγκληματική ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας στα χέρια του Σύριζα. Το ΥΠΑΠΕΝ ακούει;"

Ο Λαφαζάνης δεν πρόκανε να μας δείξει τι θα έκανε, καθώς το καλοκαίρι του 2015 έφυγε για τη ΛΑΕ και τον διαδέχθηκε ο Σκουρλέτης, ο οποίος ασπάστηκε πλήρως την πολιτική της Μπιρμπίλη κι εδραίωσε τον "εθνικό στόχο" της "πράσινης ανάπτυξης", να σαρώσει τη χώρα με 7500MW αιολικών. Την καταστροφική πολιτική Σκουρλέτη συνέχισε απτόητος ο Σταθάκης, ο οποίος δηλώνει περιχαρής όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πως ετοιμάζεται να ψάξει στις τσέπες μας για άλλα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ "επενδύσεις σε ΑΠΕ" στα αμέσως επόμενα χρόνια, "επενδύσεις" που ...
θα κατευθυνθούν στο συντριπτικά μεγάλο τους ποσοστό σε Γερμανία και Δανία, λες και δεν ματώσαμε αρκετά στα χρόνια των μνημονίων. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις ή να ρυθμίσετε κατάλληλα την προτεραιότητα προβολής στο Facebook, διαφορετικά δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Μπορεί τα υδροηλεκτρικά να δούλεψαν τον Απρίλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα δουλεύουν και τους επόμενους μήνες και η υδροηλεκτρική παραγωγή σε ετήσια βάση θα πέσει κοντά στο παραδοσιακό 10%. Αυτό που αναμένεται ν' ανεβεί σε ποσοστό είναι το φυσικό αέριο, το οποίο το 2017 έκλεισε, σε ετήσια βάση, στο 30%. Και αναμένεται φυσικά ν' αυξηθούν και οι εισαγωγές από Βουλγαρία και Σκόπια, ίσως γι' αυτό η ΔΕΗ έσπευσε να εξαγοράσει μια Σκοπιανή εταιρεία εμπορίας ηλεκτρισμού. Όπως λοιπόν το είχε προδιαγράψει ο Ισπανός Επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε πριν 3 χρόνια, στο συνέδριο της Eurelectric στο Βερολίνο, χάρη στην πολιτική της ΕΕ για πλήρη απορρύθμιση των εθνικών αγορών ηλεκτρισμού και δημιουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, την ασφάλεια ηλεκτροδότησης της χρεοκοπημένης χώρας θα την εγγυώνται πλέον η Βουλγαρία και τα Σκόπια, η Βοσνία και η Αλβανία.

Αυτό φυσικά θα ισχύσει μέχρι να μας κάνει ο Σύριζα "ενεργειακό κόμβο", μέχρι να έλθει το καλώδιο EastMed Interconnector και να μας φέρνει ρεύμα που θα παράγεται απ' το Ισραηλινό και Κυπριακό φυσικό αέριο. Δεν θα πρέπει λοιπόν να έχουμε παράπονο, οι Σύριζα/Ανελ πασχίζουν πραγματικά για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας, να μη μείνουμε μόνο με τα Βαλκάνια. Πραγματικά λαμπρή η "εθνική" ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 18 χρόνων, ο ένας συναγωνίζεται τον άλλο ποιος θα κάνει καλύτερες εισαγωγές! 

Αναδημοσίευση σε άλλα μέσα: Αναδημοσιεύστε ελεύθερα, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, αλλά μόνο εφόσον υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή : κάτω απ' την αναδημοσιευμένη ανάρτηση πρέπει να εμφανίζεται το "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr". Χωρίς σαφή και ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή, η αναδημοσίευση ΔΕΝ επιτρέπεται! Και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο του ιστολογίου για εμπορικούς σκοπούς. Βασικά, είναι μια άδεια Creative Commons.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου