Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Μετά τον "άρτο", τελειώνει και το εγχώριο "θέαμα". Ποιος ακριβώς έδωσε πιστολιά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο;


Ήταν το 89:28 στον προχθεσινό αγώνα της Τούμπας, η μπάλα είχε καταλήξει στα δίχτυα της ΑΕΚ κι όπως είδε το πανελλήνιο απ' την τηλεόραση κι όλος ο πλανήτης μέσω ίντερνετ, ο διαιτητής είχε σηκώσει το χέρι του κι έδειχνε σέντρα, κατακυρώνοντας το γκολ.


Την ίδια χρονική στιγμή ο βοηθός διαιτητής, αυτός που έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει το οφσάιντ, όχι μόνο δεν έδειχνε οφσάιντ, αλλά με κατεβασμένη σημαία έτρεχε κι αυτός προς τη σέντρα, κατακυρώνοντας με τη σειρά του το γκολ. Στην εποχή του YouΤube είναι πλέον πολύ εύκολο να βρει κανείς βίντεο με λήψεις από διάφορες γωνίες, δύσκολα μένει κατι κρυφό. 

Ενώ λοιπόν διαιτητής και βοηθός διαιτητής, ΟΜΟΦΩΝΑ, θεώρησαν το γκολ έγκυρο κι έτρεχαν προς τη σέντρα, ξαφνικά ΚΑΤΙ έγινε, σταμάτησαν κι άρχισαν τη συζήτηση. Γιατί να μην υποθέσουμε πως άκουσαν στην ενδοεπικοινωνία κάποιον τρίτο να τους λέει "Για πού νομίζετε πως το βάλατε; Δεν είπαμε πως δεν πρέπει να νικήσει ο ΠΑΟΚ;" Και ποιος μπορεί να ήταν ο κάποιος τρίτος;

Μετά από λίγο ο διαιτητής αποφάσισε ν' ακυρώσει το γκολ, που ο ίδιος είχε κατακυρώσει, προκαλώντας την έκρηξη του Προέδρου του ΠΑΟΚ, που είδεκλέφτες μέσα στο σπίτι του κι έτρεξε να τους διώξει. Μόνο που ο νόμος λέει πως πρέπει να ...
έχεις ίδια ισχύ όπλου για να διώξεις τον κλέφτη μέσα απ' το σπίτι σου, αν ο κλέφτης κρατά μαχαίρι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσεις πυροβόλο. Και κάπου εκεί ο ΠΑΟΚ έχασε πολύ εύκολα το δίκιο του, η εικόνα του κουμπουροφόρου Προέδρου έκανε το γύρο του πλανήτη. Αλλά αξίζουν πολλά μπράβο στον κόσμο της εξέδρας, που είδε για πολλοστή φορά κάποιο διαιτητή να τινάζει προκλητικά την Τούμπα στον αέρα και παρέμεινε αυτή τη φορά ψύχραιμος, πριν μια δεκαετία θα είχαν μπει όλοι μέσα να πάρουν στο κυνήγι τον κλέφτη.


Δυο ώρες αργότερα, ο ίδιος διαιτητής, αυτός που αρχικά είχε κατακυρώσει το γκολ και στη συνέχεια το ακύρωσε, άλλαξε για ακόμα μια φορά γνώμη κι έγραψε στο φύλλο αγώνα πως κατακυρώνει το γκολ. Μόνο που μια μέρα μετά αθλητικοί ιστότοποι δημοσίευσαν αυτούσιο το φύλλο αγώνα και άναυδη η οικουμένη πληροφορήθηκε πως ο διαιτητής, αυτός που άλλαξε τρεις φορές άποψη το βράδυ της Κυριακής, ψεύδεται ασύστολα και υποτιμά τη νοημοσύνη όλων όσων είδαν τι συνέβη: "Στο 89 λεπτό του αγώνα μετά από επίτευξη τέρματος της γηπεδούχου ομάδος, αρχικά ύψωσα το χέρι μου υποδεικνύοντας παράβαση οφσάιτ".

Αυτό λοιπόν που εγώ καταλαβαίνω είναι πως εδώ έχουμε μια καραμπινάτη απόπειρα αλλοίωσης αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα, καθώς το γκολ μπήκε στο 90 και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν στις καθυστερήσεις θα προλάβαινε η ΑΕΚ να σώσει την παρτίδα ισοφαρίζοντας. Ποδόσφαιρο είναι, όλα τα έχουμε δει, ακόμα και τη Γιουνάιτεντ να ξεραίνει τους Γερμανούς στις καθυστερήσεις και να παίρνει το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά αυτά μάλλον δεν γίνονται κάθε μέρα και των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Κατόπιν αυτού, για καλό και για κακό, το καθ' όλα και με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση διαιτητή και βοηθού κανονικό γκολ του ΠΑΟΚ δεν έπρεπε με τίποτα να μετρήσει. Προβλέπεται άραγε δίωξη για αναληθή συμπλήρωση φύλλου αγώνα; Για ηθική αυτουργία σε πρόκληση αθλητικής βίας; Έτσι κι αλλιώς ο συγκεκριμένος διαιτητής το βράδυ της Κυριακής κρέμασε οριστικά τη σφυρίχτρα. Ή μήπως όχι; Στην Ελλάδα ζούμε κι εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε!


Σ' αυτή τη χώρα τα είχαμε δει όλα απ' τους διαιτητές τα προηγούμενα χρόνια, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς, π.χ. ότι εκτός απ' τους τέσσερις αμυντικούς "κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη"; Ότι κάποιος τραυματίστηκε εσωτερικά στο στόμα χωρίς να τραυματιστεί εξωτερικά στο μάγουλο και χρειάστηκε συμπληρωματική έκθεση του διαιτητή; Ότι παιχνίδια στήνονται συστηματικά σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες προπονητών και ποδοσφαιριστών και οι διαιτητές παρακολουθούν χαμογελαστοί, βέβαιοι πως οι δικαστές θα βάλουν τη υπόθεση στο αρχείο;


Ή ότι ο τηλεοπτικός "καθηγητής" διαιτησίας βαθυστόχαστα χαρακτήρισε την Κυριακή οφσάιντ το Μαουρίτσιο, που είναι ΠΙΣΩ απ' τον τερματοφύλακα και δεν τον εμποδίζει, αλλά το 2011 ο ίδιος μας έλεγε για τον Πάντελιτς, που ήταν ΜΠΡΟΣΤΑ απ' τον τερματοφύλακα και βρήκε και τη μπάλα, πως "η ΦΙΦΑ λέει περιορίστε το οφσάιντ". Όταν οι "γνωματεύσεις" αλλάζουν κατά περίσταση, ανάλογα με το ποιος είναι ο εκάστοτε ωφελούμενος, γιατί να μην υποθέσει κανείς πως γίνονται επ' αμοιβή; Και ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς στο όλο πλέγμα του ποδοσφαιρικού προϊόντος; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

Αντί λοιπόν οι υποκριτές, που επειδή έτσι τους βόλεψε επικοινωνιακά ανακάλυψαν τώρα εντελώς ξαφνικά πως ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ οπλοφορεί, να ψάχνουν το Σαββίδη επειδή τόλμησε να μπει στο γήπεδο για να κυνηγήσει τον ξεδιάντροπο κλέφτη, όπως θα έκανε κάθε καλός νοικοκύρης στο σπίτι του, θα ήταν πολύ καλύτερα να ψάξουν τις ενδοσυνομιλίες των κλεφτών, αυτών που αλλοίωσαν σκόπιμα το αποτέλεσμα ενός αγώνα που παιζόταν 90 λεπτά στο χορτάρι, σ' ένα γήπεδο "εκκλησία". Γιατί κανείς δεν διανοήθηκε να μπει στο γήπεδο στα προηγούμενα 90 λεπτά; Παρόλο που το μέχρι τότε αποτέλεσμα ευνoούσε ασφαλώς τη φιλοξενούμενη ομάδα;

Μετά τα όσα προκάλεσε η πιστολιά του διαιτητικού δίδυμου (ή τρίδυμου;) στην Τούμπα μόνο τρόμο μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα να συναντηθούν ξανά στον τελικό του κυπέλλου οι δυο ομάδες. Έναν τελικό που έρχεται αμέσως μετά τον "καταπληκτικό" αντίστοιχο περυσινό με τις ίδιες ομάδες, όπου επί μισή ώρα οι αντίπαλοι οπαδοί, κάποιοι μάλιστα με διεθνή βοήθεια, επί πάνω από μισή ώρα ξυλοκοπιόντουσαν και μαχαιρωνόντουσαν, προσφέροντας τέρψη στο φιλοθεάμον κοινό της απαθούς αστυνομικής δύναμης.

Για όποιον άκουσε την οπαδική δημοσιοκαφρική ανάλυση τη νύχτα της Κυριακής σε "αθλητικά" ραδιόφωνα, εκεί που όλοι είδαν το πιστόλι του Σαββίδη αλλά κανείς την πιστολιά του διαιτητή, η μόνη ενδεδειγμένη λύση για την κυβέρνηση είναι η κατάργηση κι όχι η προσωρινή διακοπή του κάλπικου "επαγγελματικού" ποδόσφαιρου. Διάλυση των σημερινών ΠΑΕ στα εξ ών συνετέθησαν, αποκοπή απ' το στοιχηματισμό, που είναι ο ομφάλιος λώρος της διαφθοράς, διάλυση των οπαδικών συνδέσμων, κλείσιμο του οπαδικού δήθεν "τύπου" είναι μέτρα που θα εξέταζε εδώ και τώρα μια κυβέρνηση που θέλει ν' αποκαταστήσει το ποδοσφαιρικό προϊόν στη συνείδηση των πολιτών.

Όμως η "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετάξει λεφτά των φορολογουμένων στην αγκαλιά των ΠΑΕ προκειμένου, λέει, να εγκαταστήσει στα γήπεδα Video Assistant Referee (VAR). Αφού δεν μπορεί να προσφέρει στο λαό τον "άρτο", που στέρησαν τα μνημόνια, της αρκεί να προσφέρει "θέαμα". Και έστω ότι το εγκατέστησε το VAR. Σε τι ακριβώς αυτό θα εμπόδιζε τον προχθεσινό διαιτητή και τον κάθε εγκάθετο διαιτητή ν' αλλάξει τρεις φορές γνώμη κι αποτέλεσμα αγώνα κι έπειτα να "μαγειρέψει" κατάλληλα και το φύλλο αγώνα; Μήπως θα ήταν καλύτερα τα λεφτά του VAR να τα έδινε σε κανένα ερευνητή, προκειμένου να μάθουμε κάποτε ποιος τέλος πάντων φόρτωσε δυο τόνους ηρωίνη στο Noor 1, με τους 8 νεκρούς -μη προστατευόμενους- μάρτυρες; Ή πού ακριβώς κρύβονται τα "μαύρα" χρήματα απ' τις Γερμανικές, Ελβετικές και λοιπές μίζες; Μήπως τελικά όλοι μαζί, παράγοντες, διαιτητές και κυβέρνηση συναγωνίζονται ποιος θα δώσει περισσότερες πιστολιές στο δύσμοιρο Ελληνικό ποδόσφαιρο; Καθώς, όπως στην ενέργεια έτσι και στο ποδόσφαιρο, είναι πολλά τα λεφτά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου