Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ένα καλό (Συριζαίικο) ξεπούλημα θέλει πάντα και το κατάλληλο επικοινωνιακό πούλημα.


Το 2014 οι ΣαμαροΒενιζέλοι προώθησαν μέσα από θερινό τμήμα της Βουλής το ξεπούλημα της "Μικρής ΔΕΗ", αλλά δεν πρόκαναν, μέσα σε λίγους μήνες βρέθηκαν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα δεν διεκδίκησαν για τη χώρα δικαιώματα εκπομπών CO2, όπως έκαναν π.χ. η Βουλγαρία και η Ρουμανία, προκειμένου να σιγουρέψουν το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων νομίζοντας πως στηρίζουν την καύση φυσικού αερίου, ενώ στην πραγματικότητα στήριζαν τις εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας κι όλης της γύρω γειτονιάς. Έτσι η αγορά ηλεκτρισμού παρέμεινε "σκλαβωμένη", περιμένοντας την "πρώτη φορά αριστερά" με το 3ο μνημόνιο για να σπάσει τα δεσμά, ενώ οι ΑΗΣ Καρδιάς & Αμυνταίου-Φιλώτα βρέθηκαν από την 1/1/2016 σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας για 17.500 ώρες ακόμα.

Όποιος διαβάσει την περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ θα δει ν' αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα πως αν κλείσουν οι ΑΗΣ Καρδιάς & Αμυνταίου-Φιλώτα και δεν ενταχθεί έγκαιρα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V, πάμε ολοταχώς για μπλακ άουτ κάποιο βράδυ του 2020. Φαίνεται πως κανείς στο Σύριζα δεν διάβασε τη Μελέτη κι όταν  με χαρακτηριστική καθυστέρηση πήρε επιτέλους είδηση πως σκάζει στα χέρια του η σάπια ενεργειακή πολιτική των προηγούμενων 15 ετών, έστειλε αίτημα στην Κομισιόν ώστε οι ώρες ν' αυξηθούν σε 32.000, αίτημα που απορρίφθηκε κατ' επανάληψη.

Παρόλο που το αίτημα απορρίφθηκε δυο φορές, το καλοκαίρι του 2017 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας έκανε "δυναμική παρέμβαση" (sic), θέτοντας εκ νέου το αίτημα, με νέα επιστολή στην Κομισιόν, καθώς η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο παίρνουν τηλεθέρμανση απ' τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα αντίστοιχα κι εκεί ο χειμώνας και οι ανάγκες θέρμανσης διαρκούν 7-8 μήνες, δεν είναι παίξε-γέλασε. Η Κομισιόν απάντησε και πάλι αρνητικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, με την επιστολή που φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα. Τα βέλη επισημαίνουν την ημερομηνία της απάντησης, καθώς η επιστολή της Κομισιόν εμφανίστηκε στο φως μόλις πριν 10 μέρες! Το ερώτημα λοιπόν που αβίαστα τίθεται είναι ποιες σκοπιμότητες κράτησαν την επιστολή στο συρτάρι και για ποιο ακριβώς λόγο επιλέχθηκε ως κατάλληλη στιγμή δημοσιοποίησης ο Φλεβάρης 2018.

Για ν' απαντήσει κανείς στο ερώτημα, πρέπει να δει πώς ακριβώς διαμορφώνεται ...
το υπόλοιπο περιβάλλον που αφορά τους λιγνιτικούς ΑΗΣ. Έχει γίνει το "μάρκετ τεστ" για την "αποεπένδυση", όπως βάφτισαν οι Σύριζα/Ανελ το ξεπούλημα κι έρχεται η ώρα να εμφανιστεί και το σχέδιο νόμου που θα παρουσιάζει τη νέα έκδοση της "Μικρής ΔΕΗ". Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει δυο πακέτα για πούλημα, έλα όμως που οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις! Απ' ό,τι λοιπόν φαίνεται, σαν καλός νοικοκύρης ο Σύριζα πριν πεινάσει μαγειρεύει, κι απ' το τέλος του 2017 έχει ξεκινήσει μια επικοινωνιακή πολιτική για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη να δεχθεί ως περίπου νομοτέλεια τη διανομή ΤΡΙΩΝ κι όχι δύο λιγνιτικών πακέτων.  

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Το παιχνίδι ξεκίνησε στα μέσα Νοέμβρη, όταν μάθαμε πως το ξεπούλημα θα γίνει "με το πιστόλι στον κρόταφο". Ένα μήνα μετά μας είπαν πως "η ΔΕΗ είναι στην πραγματικότητα αχθοφόρος του λιγνίτη". Και πρόσφατα μάθαμε από δημοσιεύματα πως ο ένας μετά τον άλλο οι τρεις ενδιαφερόμενοι έχουν στείλει -και οι τρεις- στη ΔΕΗ "πρόταση αξιοποίησης" του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα, εκείνου του "καημένου" ΑΗΣ που "δεν του δίνει ώρες λειτουργίας η Κομισιόν" και πρέπει "κατεπειγόντως" να βρεθεί "επενδυτής" για να βάλει 110 εκατομμύρια ευρώ και να τον "σώσει". 110 εκατομμύρια ευρώ που δεν μπορεί να βρει πουθενά η ΔΕΗ, η οποία ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να επενδύσει στον Τούρκικο λιγνίτη! Λεφτά για την Τουρκία μπορεί να βρει η ΔΕΗ, λεφτά για το Αμύνταιο δεν μπορεί να βρει.

Αλλά το επικοινωνιακό παιχνίδι δεν τελειώνει εδώ, καθώς δημοσιεύματα φέρνουν τόσο τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ όσο και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να τοποθετούνται θετικά στην πιο πρόσφατη πρόταση "διάσωσης" του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα, για ν' ακολουθήσουν αμέσως μετά δημοσιεύματα αποδοκιμασίας τους από τους πάντες.

Αν λοιπόν ΝΔ και Πασοκ/Ελιά/Δημοκρατική Συμπαράταξη/Κίνημα Αλλαγής (ουφ!) έχουν μπροστά τους να τα βγάλουν πέρα πρώτα με το σκάνδαλο της Novartis κι έπειτα με το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων των κομμάτων, πολύ σύντομα και οι Σύριζα/Ανελ θα έχουν να λογοδοτήσουν στην κοινωνία για το ξεπούλημα των όχι πια δυο, αλλά ΤΡΙΩΝ λιγνιτικών πακέτων. Και το "ηθικό πλεονέκτημα" της "πρώτη φορά αριστερά" θα έχει πάει άλλη μια φορά περίπατο. Τι να πει κανείς, η χώρα έχει καταντήσει ένα απέραντο φρενοκομείο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου