Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

GroKo Blueprint: τι λέει για Ενέργεια και Κλίμα η συμφωνία για Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία;


Λίγο πριν τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη στη Γερμανία είχαμε δει την άποψη που είχαν διατυπώσει στο FOCUS Online 6 κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι για τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να τεθούν μετεκλογικά, όποια κι αν θα ήταν η κυβέρνηση που θα προέκυπτε. Κοινό χαρακτηριστικό των απαντήσεων όλων ήταν πως απ' τα λεγόμενά τους απουσίαζε οποιαδήποτε, έστω λεκτική, αναφορά στην κλιματική αλλαγή, για κανέναν απ' τους  έξι κορυφαίους οικονομολόγους η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν θεωρήθηκε ζήτημα προτεραιότητας.

Έγιναν λοιπόν οι εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη 2017, η Μέρκελ νίκησε άλλη μια φορά, οι Σοσιαλδημοκράτες που συγκυβερνούσαν καταβαραθρώθηκαν, τρίτο κόμμα αναδείχθηκε η Αλτερνατίβα (AfD), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) επέστρεψαν πανηγυρικά στην Ομοσπονδιακή Βουλή, η Αριστερά (Die Linke) για άλλη μια φορά δεν κατάφερε διψήφιο ποσοστό και τελευταίοι ήταν οι Πράσινοι (Grünen). Η συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών οδήγησε σε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης "χρωμάτων σημαίας Τζαμάικα" (CDU/CSU μαύρο- FDP κίτρινο- Grünen πράσινο), αλλά δεν τα βρήκαν και μπροστά στο φάντασμα ακυβερνησίας τέθηκε ξανά ζήτημα αναβίωσης του GroKo (συντομογραφία για Große Koalition, το "Μεγάλο Συνασπισμό" των CDU/CSU - SPD). Blueprint είναι όρος που σημαίνει "γενικό σχέδιο" και GroKo Blueprint είναι το σχέδιο 28 σελίδων που ανακοινώθηκε στις 12/1/2018 για την αναβίωση του Μεγάλου Συνασπισμού. 


Όπως είχαν προβλέψει οι 6 οικονομολόγοι, το θέμα της κλιματικής αλλαγής δεν ...
θεωρήθηκε ζήτημα προτεραιότητας, είναι πολύ πίσω στα σημεία συμφωνίας, που κατά σειρά είναι (το κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση με μαύρο, σχολιασμός με κόκκινο) η πολιτική για την
  • Ευρώπη, (δηλαδή η αναζήτηση του ζωτικού χώρου επέκτασης των Γερμανών)
  • οικονομία, ψηφιοποίηση, γραφειοκρατία, μεταφορές και υποδομές, 
  • αγορά εργασίας και εργατικό δίκαιο, 
  • οικογένεια και ισότητα ανδρών/γυναικών, 
  • εκπαίδευση και έρευνα, 
  • κοινωνική και συνταξιοδοτική πολιτική, υγεία και περίθαλψη, 
  • δημοσιονομικά, εσωτερικά θέματα, δίκαιο και προστασία των καταναλωτών, 
  • μετανάστες και κοινωνική τους ενσωμάτωση, 
  • στέγαση, ενοικιάσεις, τους δήμους και τις αγροτικές περιοχές,
  • γεωργία, και μόλις στη σελίδα 24, λίγο πριν το τέλος, έρχεται 
  • προστασία του κλίματος, ενέργεια και περιβάλλον, που και για τα τρία θέματα μαζί διαθέτει μόλις κάτι περισσότερο από μια σελίδα,
  • ανάπτυξη, την Εξωτερική πολιτική και Άμυνα, (για τον υπόλοιπο φυσικά πλανήτη, η πολιτική για την Ευρώπη και το Lebensraum είναι η πρώτη-πρώτη προτεραιότητα)
  • Τέχνη, τον πολιτισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Ειδικά το τμήμα Προστασία του κλίματος, ενέργεια και περιβάλλον λέει τα πιο κάτω :

I. Προστασία του κλίματος
Δεσμευόμαστε στους κλιματικούς στόχους για το 2020, το 2030 και το 2050. Θέλουμε να κλείσουμε το στόχο του 2020 για το κλίμα το συντομότερο δυνατό. (Παραπέμπουν στις καλένδες τους στόχους για το 2020 και δεσμεύονται για το 2030 και το 2050, θα έχουν γίνει τουλάχιστον άλλες τρεις εκλογές μέχρι τότε και ποιος ζει-ποιος πεθαίνει, για να ξαναπαραπέμψει στις καλένδες τους στόχους). Σίγουρα θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μείωσης του 2030. Αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το τρίπτυχο-στόχο της ασφάλειας του εφοδιασμού, της καθαριότητας και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας, καθώς και των διαρθρωτικών διακοπών.
Θα δημιουργήσουμε μια Επιτροπή για την Ανάπτυξη, τη Διαρθρωτική Αλλαγή και την Απασχόληση, στην οποία θα συμμετέχουν οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι από την πολιτική, τη βιομηχανία, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις πληγείσες χώρες και περιοχές, οι οποίες θα αναπτύξουν μέχρι το τέλος του 2018 ένα πρόγραμμα δράσης με τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Μέτρα για τη μείωση, στο μέτρο του δυνατού, του χάσματος για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 40% έως το 2020, (ομολογία πως ο στόχος για το 2020 ΔΕΝ θα πιαστεί),
  • Τα μέτρα για να επιτευχθεί με αξιοπιστία ο στόχος του 2030 για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης μιας περιεκτικής εκτίμησης επιπτώσεων, 
  • σχέδιο για τη σταδιακή μείωση και παύση της παραγωγής άνθρακα που περιλαμβάνει ημερομηνία λήξης (αυτό πρακτικά σημαίνει σχέδιο που θα κλείνει σταδιακά τις μονάδες μόλις συμπληρώνουν 40-45 χρόνια λειτουργίας, οι νεότατες λιγνιτικές μονάδες στο Niederaußen και στο Neurath, που πρωτολειτούργησαν το 2010-2011 αναμένεται πως θα είναι σε λειτουργία και μετά το 2040) και τα απαραίτητα νομικά, οικονομικά, κοινωνικά και διαρθρωτικά συνοδευτικά μέτρα και
  • τη χρηματοοικονομική ασφάλεια για την απαραίτητη διαρθρωτική αλλαγή στις πληγείσες περιοχές και ένα ταμείο για τη διαρθρωτική αλλαγή από τα ομοσπονδιακά κεφάλαια.
Μια παράλληλη προσέγγιση θα πρέπει να ληφθεί για τον τομέα των κατασκευών και των μεταφορών. Σε αυτή τη βάση, θέλουμε να εγκρίνουμε έναν νόμο που να διασφαλίζει την τήρηση των στόχων για την προστασία του κλίματος του 2030. Θα εγκρίνουμε μια νομικά δεσμευτική εφαρμογή το 2019. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

II. Energiewende - Ενεργειακή Μετάβαση
Προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πολιτική για την προστασία του κλίματος είναι μια ακόμη πιο φιλόδοξη, πιο αποδοτική, σύγχρονη στο δίκτυο επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υπό αυτές τις συνθήκες, στοχεύουμε στο μερίδιο περίπου του 65% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. (Η χαρά των γειτόνων, θα παίρνουν κι άλλο περισσευάμενο ρεύμα απ' τη Γερμανία σε πολύ χαμηλή τιμή, καθώς δεν θα μπορεί να το αξιοποιήσει για τις δικές της ανάγκες και θα το απορρίπτει για να προστατεύει τα δίκτυα). Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου επίσης να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες σε ηλεκτρισμό για την επίτευξη των στόχων προστασίας του κλίματος στις μεταφορές, στα κτίρια και στη βιομηχανία.
Προβλέπεται ειδική συμβολή 8 έως 10 εκατομμυρίων τόνων CO2 στον στόχο για την κλιματική αλλαγή το 2020 (αυτό είναι το μόνο χειροπιαστό μέτρο, το οποίο είχε συμφωνηθεί και στις συνομιλίες για τη "Τζαμάικα" και αφορά κυρίως κλείσιμο παλαιών ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής). Για να γίνει αυτό πρέπει να προστεθούν 4GW χερσαίας αιολικής ενέργειας και φωτοβολταϊκά, καθώς και μια συμβολή από υπεράκτια αιολικά, που να είναι από μισά σε λειτουργία το 2019 και το 2020. Προαπαιτούμενο είναι η ικανότητα απορρόφησης των αντίστοιχων δικτύων. (Αυτά που αρχικά έπρεπε να είναι έτοιμα το 2012, έπειτα το 2014, έπειτα το 2018, τώρα το 2025 και βλέπουμε, κανείς δεν θέλει πλέον νέα δίκτυα, ούτε καν υπόγεια!)
Θέλουμε 
  • περαιτέρω προσπάθειες για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών δικτύων (νόμος επιτάχυνσης επέκτασης δικτύου). (Εδώ θα πέσει πολύ γέλιο όταν φθάσει στην Ομοσπονδιακή Βουλή, με αξιωματική αντιπολίτευση την Αλτερνατίβα, αναμένεται να τους τρολάρει κανονικά, ποντάροντας στη μη αποδοχή των δικτύων ηλεκτρισμού). 
  • προώθηση τη σύνδεσης του τομέα σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αποθήκευσης. 
  • περαιτέρω ανάπτυξη και εκτεταμένο εκσυγχρονισμό της συμπαραγωγής.
ΙΙΙ. Περιβάλλον
Θέλουμε να διατηρήσουμε μια άθικτη φύση για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. (πόσο "άθικτη" είναι μια φύση γεμάτη ανεμογεννήτριες; Αυτό μάλλον για τη Βαυαρία και τους συμμάχους της Μέρκελ το λένε, εκεί όπου πρακτικά ΔΕΝ υπάρχουν αιολικά). Για το σκοπό αυτό θα εφαρμόσουμε τα ακόλουθα μέτρα:
  • Συνέχιση του προγράμματος "Εθνική φυσική κληρονομιά" 
  • Επέκταση προγράμματος για προληπτική προστασία από τις πλημμύρες 
  • σκόπιμο να συνεχιστεί η αναζήτηση αποθετήριων 
  • Διατήρηση της βιοποικιλότητας και της προστασίας των ειδών και περαιτέρω ενίσχυση των αντίστοιχων ομοσπονδιακών προγραμμάτων 
  • "Πρόγραμμα δράσης προστασία εντόμων" 
  • Χρησιμοποίηση του δυναμικού της γεωργίας για την προστασία του κλίματος και τη βιοποικιλότητα. 
  • Περιορισμό των απορριμμάτων στους ωκεανούς.
  • Ενίσχυση της πρόληψης και της ανακύκλωσης αποβλήτων 
  • μέσω πολυμερούς και διμερούς συνεργασίας υποστήριξη της κατασκευής και επέκτασης συστημάτων ανακύκλωσης.
Τέλος, χαμηλά στη σελ. 26 και με ειδική αναφορά υπάρχει και "το απόλυτο θάψιμο" για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ: "Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και γείτονας για εμάς, με την οποία έχουμε μια διαφορετική σχέση. Η κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επιδεινωθεί. Γι' αυτό δεν θέλουμε να κλείσουμε κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης και να ανοίξουμε νέα. Όσο η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις απαραίτητες υποχρεώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση της βίζας ή παράταση της τελωνειακής ένωσης." (Το μόνο που δεν γράφει είναι "Προαπαιτούμενο είναι να μας αδειάσει τη γωνιά ο Ερντογάν", αλλά αυτά μόνο λέγονται, δεν γράφονται)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου