Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται και στην Ελλάδα: τιμή ηλεκτρισμού 9.000 δολάρια/MWh στο Τέξας, επειδή ...δεν φυσά!


Στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε δει την εκτόξευση στη στρατόσφαιρα των τιμών ηλεκτρισμού στην Αυστραλία, σήμερα έχουμε ανάλογη περίπτωση στο Τέξας και μόνο σύμπτωση δεν είναι, καθώς αναταραχές στις τιμές ηλεκτρισμού παρατηρούνται πλέον αρκετά συχνά και στην Ευρώπη, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό, αλλά πάντα απ' την ίδια αιτία, την παντελή αδυναμία των αιολικών να εγγυηθούν ηλεκτροδότηση.

Απ' τη μια όψη το Τέξας είναι απ' τις περιοχές του πλανήτη με πολύ καλό αιολικό δυναμικό, έχουν μετρηθεί συντελεστές φόρτισης ανεμογεννητριών πάνω από 60% στις παράκτιες περιοχές, καθώς οι άνεμοι απ' τις μεσοδυτικές Πολιτείες καταλήγουν στον Κόλπο του Μεξικό. Απ' την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δεν έχουν διασυνδέσεις δικτύων μεταφοράς στο σύνολο της επικράτειας, μ' αποτέλεσμα το αιολικό πρόβλημα του Τέξας να μην είναι εύκολο να διαχυθεί στα δίκτυα άλλων περιοχών και το Τέξας να έχει αναπτύξει μια δυναμική αγορά "demand response", δηλαδή διακοψιμότητα φορτίου όταν η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση ή, με απλά λόγια, όταν δεν φυσά!

Στο πιο πάνω διάγραμμα, η κάτω καμπύλη με μπλε χρώμα δείχνει την πρόβλεψη εξέλιξης της ζήτησης φορτίου όπως την έδινε πριν πέντε χρόνια η τοπική αρμόδια Αρχή Ηλεκτρισμού Electricity Reliability Council of Texas (ERCOT), η ενδιάμεση καμπύλη με φουξ χρώμα δείχνει την πρόβλεψη διαθέσιμης παραγωγής και η πάνω καμπύλη, με κόκκινο χρώμα, δείχνει την πρόβλεψη διαθέσιμης παραγωγής με το απαραίτητο περιθώριο ασφαλείας/εφεδρείας. Η σύγκλιση της ενδιάμεσης με την κάτω γραμμή ανησύχησε σφόδρα το ERCOT, που αποφάσισε ...
ν' αυξήσει το άνω όριο επιτρεπόμενης προσφοράς τιμής στη χονδρική αγορά στα 9.000 δολάρια/MWh απ' το 2015, έναντι 5.000 δολάρια/MWh το καλοκαίρι του 2013, 4.500 δολάρια/MWh το 2012 και μόλις 2.500 δολάρια/MWh το 2011, προκειμένου να δώσει κίνητρα σε "επενδυτές" για νέες ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Η απόφαση του ERCOT να αυξήσει το άνω όριο στα 9.000 δολάρια/MWh δικαιώθηκε στις 23/1/2018, όταν η τιμή στη χονδρική αγορά "έσπασε" το όριο για δυο πεντάλεπτα διαστήματα. Δεν υπήρχε έλλειψη παραγωγής, αλλά η αυξημένη (λόγω "υπερθέρμανσης του πλανήτη") παγωνιά αύξησε τη ζήτηση ηλεκτρισμού πάνω απ' τις προβλέψεις κι επιπλέον αυτό έγινε με ταχύ ρυθμό, ενώ τα 20,1GW εγκατεστημένης ισχύος αιολικά έδιναν μόλις 3,3GW στις 6πμ, 15% πιο χαμηλά απ' την πρόβλεψη απόδοσης και 2,8GW στις 7πμ, 12% πιο χαμηλά απ' την πρόβλεψη. Ασθμαίνοντας το ERCOT έτρεξε να εντάξει στις 6:45πμ στο σύστημα ακόμα 1GW αργούσας και ΜΗ στρεφόμενης εφεδρείας, 60% του οποίου αφαίρεσε μισή ώρα αργότερα και το 100% στις 7:30πμ. Δεν βρήκα περισσότερες πληροφορίες, αλλά μάλλον για πετρελαϊκές μονάδες πρόκειται, στο Τέξας μάλλον υπάρχει αρκετό πετρέλαιο, έτσι δεν είναι;

Για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα τα πιο πάνω, όταν έχει πολύ παγωνιά οι άνεμοι εξασθενούν και μπορεί με την παγωνιά οι πολίτες να ζητούν ηλεκτρισμό, αλλά, ακριβώς επειδή δεν φυσά, ο ηλεκτρισμός που βασίζεται σε αιολικά παύει να υπάρχει και γίνεται πανάκριβος. Έχετε μήπως καμιά αμφιβολία ποιος πληρώνει τελικά το "μάρμαρο" των πανάκριβων τιμών ηλεκτρισμού, που προκύπτουν πλέον όλο και τακτικότερα απ' την εμμονή των πολιτικών να επιδοτήσουν αναποτελεσματική ηλεκτροπαραγωγή και να αγνοούν επιδεικτικά το γεγονός ότι η τεχνολογική εξέλιξη ΔΕΝ συμβαδίζει με τις επιδιώξεις τους;

Κι αν νομίζετε πως αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αυστραλία ή στο Τέξας, κάνετε λιγάκι υπομονή: 
  • μέσα στο 2018 αναμένεται να λειτουργήσει και στην Ελλάδα Χρηματιστήριο Ενέργειας, στα πλαίσια του 3ου Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ, 
  • στο δρόμο είναι οι κατ' ευφημισμό "έξυπνοι" μετρητές, που θα επιτρέπουν την τιμολόγηση του ηλεκτρισμού με την ώρα, 
  • ήδη δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο ΑΔΜΗΕ διαβουλεύεται με τους παρόχους τη χρέωση ανάλογα με την ώρα της ημέρας. 
Να δείτε που στο τέλος οι πολιτικοί της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας βεβαίως-βεβαίως, θα μας επιστρέψουν με το ζόρι στην εποχή της γκαζόλαμπας, αφού τα λεφτά δεν θα φθάνουν για το λογαριασμό του ρεύματος!

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου