Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Η Κυρία του Κυρίου, ο Κύριος της Κυρίας και οι ναυτικές γνώσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.


Η "Κυρία του Κυρίου" είναι μια απ' τις κλασσικές παλιές καλές κωμωδίες του Ελληνικού κινηματογράφου το 1962, με πρωταγωνιστές το Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Γκέλυ Μαυροπούλου. Την είδαμε το απόγευμα της Κυριακής στην τηλεόραση και συμπτωματικά έγινε επίκαιρη, καθώς μια μέρα μετά έγινε γνωστή η μετακίνηση του διευθυντή του λιγνιτωρυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου μάλλον δεν υπάρχουν λιγνιτωρυχεία. Ο διευθυντής του λιγνιτωρυχείου, ο "Κύριος της Κυρίας" του τίτλου, είναι σύζυγος της Γενικής Διευθύντριας Ορυχείων της ΔΕΗ και είχε τοποθετηθεί επί Σύριζα, τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ούτε καν η κυβέρνηση δεν είχε γίνει ακόμα, ενώ ένα εξάμηνο αργότερα η "Κυρία του Κυρίου" τοποθετήθηκε Γενική Διευθύντρια Ορυχείων.

Οι μέρες είναι πολύ "πονηρές" για τους λιγνίτες, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για την περίφημη "αποεπένδυση" του Σύριζα, τη διαδικασία με την οποία ετοιμάζεται να πουληθεί το λιγνιτικό κομμάτι της "μικρής ΔΕΗ" των ΣαμαροΒενιζέλων. Σ' αυτό το περιβάλλον έσπευσε η ΓΕΝΟΠ να εκφράσει "έκπληξη και προβληματισμό", να μιλήσει για "Κίνηση υψηλού ρίσκου" και να τονίσει πως υπάρχουν κι άλλα "άξια στελέχη με ικανότητες και εμπειρία", που θα μπορούσαν να πάρουν τη συγκεκριμένη θέση στη Θεσσαλονίκη.


Δεν προκαλεί έκπληξη η παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ, καθώς κατά καιρούς πλέκει το εγκώμιο αρεστών της στελεχών, προσπαθώντας να παρεμβαίνει σε θέματα διοίκησης. Ούτε και η διατύπωση "Κίνηση υψηλού ρίσκου" είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί το Σεπτέμβρη 2014 για άλλη μια παρέμβαση σε θέματα μετακινήσεων στελεχών, όπως βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα από ανάρτηση της εποχής. Ωστόσο η διατύπωση της ανακοίνωσης "ο καπετάνιος εγκαταλείπει πρώτος το καράβι" φαίνεται να προκάλεσε ...
μάλλον έκπληξη στους υπόλοιπους συνδικαλιστές της περιοχής, καθώς η σχετική έκφραση συνηθίζεται από τους ναυτικούς να είναι "ο καπετάνιος εγκαταλείπει τελευταίος το καράβι". Έτσι, το μεγαλύτερο σωματείο της περιοχής έσπευσε κι αυτό να βγάλει "διορθωτική" ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας την επίσης γνωστή έκφραση "τα ποντίκια εγκαταλείπουν πρώτα το καράβι". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Δεν ξέρω τι ναυτικές γνώσεις έχουν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ κι αναφέρονται σε καράβια, ξέρω μόνο πως το Σεπτέμβρη 2014 είχα γράψει το "Αποχαιρετισμός στα λιγνιτωρυχεία και στην ελληνική βιομηχανία;" αναφερόμενος στην κομματικοποίηση που ταλανίζει τις δημόσιες "επιχειρήσεις". Κάτι λιγότερο από τρία χρόνια μετά έγινε η πρωτοφανής κατολίσθηση που κατέστρεψε το λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου, κατολίσθηση που δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία" ή "φυσική καταστροφή", όπως κάποιοι πολύ θα ήθελαν εκείνες τις μέρες. Αντίθετα, ήρθε ως φυσιολογική συνέχεια άλλων προηγούμενων καταστροφικών γεγονότων, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την καταστροφή που έχει επιφέρει η κομματοκρατία στη μεγαλύτερη Ελληνική βιομηχανική επιχείρηση, παραβλέποντας πως ο λιγνίτης είναι καφέ χρώματος, δεν είναι πράσινος, γαλάζιος ή κόκκινος.

Μετά λοιπόν τις στελεχιακές επιλογές του Σύριζα σε Νότιο Πεδίο και Γενική Διεύθυνση και την καταστροφή του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, δυο ερωτήματα μόνο έχουν ουσία: 
  • σε 2-3 χρόνια από σήμερα θα υπάρχει λιγνίτης για την τροφοδοσία του μεγαλύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου;
  • Θα υπάρχει λιγνίτης για την τροφοδοσία της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5; 
Γιατί αν  δεν υπάρχει, η ηλεκτροδότηση της χώρας θα σκάσει ακριβώς τη στιγμή που οι βουνοκορφές της χώρας θα έχουν γεμίσει με τα αιολικά του Σταθάκη. Κι ας βλέπει ο Τσίπρας όση ανάκαμψη θέλει στην οικονομία. 

Στην περίπτωση αυτή βέβαια η χώρα δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς θα δουλεύουν στο φουλ οι μονάδες φυσικού αερίου. Το ερώτημα είναι όμως ποιος θα έχει λεφτά να πληρώνει τις πανάκριβες τιμές που θα διαμορφωθούν, καθώς ήδη η τιμή του πετρελαίου έχει πάρει την ανηφόρα και δεν αποκλείεται ήδη από το τέλος του 2018 να βλέπουμε πάλι τριψήφιες τιμές, στα πλαίσια του ιδιότυπου οικονομικού "πολέμου", που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ κατά της Γερμανίας μετά την εκλογή Τραμπ. Τότε όλοι θα ξαναθυμηθούν την ασφάλεια εφοδιασμού με προβλέψιμο κόστος, που προσφέρει μόνο ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, αλλά θα είναι πια αργά, πολύ αργά, διακομματικά οι κυβερνήσεις απ' το 2000 και μετά καταστρέφουν αυτό που έχτισαν με κόπο και αίμα οι προηγούμενες γενιές.

ΥΓ. Συμπληρώθηκαν δυο μήνες από την ανακοίνωση της ΔΕΗ πως εκδόθηκε το πόρισμα για την κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου και ακόμα δεν έχει "παρασχεθεί στους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, ιδιαίτερα της περιοχής, η αναγκαία αναλυτική ενημέρωση και επεξηγήσεις για τα συμπεράσματα του πορίσματος". Πλέον πρέπει να έχουν υποβληθεί και τα πορίσματα των ερευνητών του Υπουργείου, οπότε, αφού δεν έγινε ενημέρωση, προφανώς προηγείται η "τακτοποίηση ημετέρων" από την -κατά τα λοιπά- "πρώτη φορά αριστερά" ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου