Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

κ. Σταθάκη μας, ακόμα χειρότερο "Μπάχαλο ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας", επί των ημερών Σύριζα/ΑΝΕΛ.


Ήταν αρχές Μάρτη του 2014, τότε που ακόμα ο Σύριζα ήταν στην αντιπολίτευση και μας έλεγε πως "Η Ελπίδα έρχεται", όταν ο Σταθάκης απ' τη Θεσσαλονίκη μας είπε πως είναι "Μπάχαλο ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας". Φυσικά δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία γι' αυτό, ο Σταθάκης ωστόσο το διευκρίνισε ως εξής: "ήταν "μπάχαλο" ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας τα τελευταία χρόνια, διότι εισήγαγε το φυσικό αέριο με υψηλές τιμές, συρρίκνωσε τη λιγνιτική παραγωγή, που ήταν η πιο φτηνή, και εισήγαγε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις "πιο ακραίες" τιμές που μπορεί να φανταστεί κανείς". Τα χρόνια πέρασαν, ο Σύριζα έγινε κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ, ο Σταθάκης έγινε Υπουργός Ενέργειας, ωστόσο, από την απάντηση που έδωσε πρόσφατα σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημ. Καμένου προκύπτει πως το μπάχαλο στον ενεργειακό σχεδιασμό όχι μόνο παραμένει, αλλά γίνεται καθημερινά χειρότερο.

Για όποιον διαβάσει αναλυτικά τις απαντήσεις των επιμέρους "αρμόδιων" κρατικών υπηρεσιών, ένα πράγμα προκύπτει ανάγλυφο: ο Ελληνικός λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, καλείται ν' ανταγωνιστεί στην αγορά ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης επί -δήθεν- ίσοις όροις με το λιγνίτη των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Βοσνίας, τον αδρά υποστηριζόμενο λιγνίτη και τον εισαγόμενο σε συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες λιθάνθρακα της Τουρκίας, ίσως αύριο και το λιγνίτη του Κοσόβου:
  • χωρίς επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μονάδων τα τελευταία 15 χρόνια (η τελευταία λιγνιτική μονάδα μπήκε στο σύστημα το 2003), 
  • πληρώνοντας μόνο αυτός δικαιώματα εκπομπών CO2 ενώ οι υπόλοιπες χώρες δεν πληρώνουν, 
  • πληρώνοντας μόνο αυτός Ειδικό φόρο λιγνίτη, και 
  • τιμολογούμενος σε σκληρό ευρώ, όχι σε δηνάρια, λέβα, λέι ή τούρκικες λίρες. 
  • Με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν μέσο όρο ηλικίας προσωπικού πάνω από 50 χρόνια και το προσωπικό δεν μπορεί ν' ανανεωθεί, επειδή την πολιτική προσωπικού μιας κατά τα λοιπά εισηγμένης στο Χρηματιστήριο επιχείρησης ασκεί απ' το 2010 η τρόικα. Επιτρέπεται μόνο η διενέργεια του εργολαβικού δουλεμπόριου της "ευελφάλειας", με ανειδίκευτους εργάτες-αναλώσιμες ζωές, φθηνό κρέας στις κρεατομηχανές του καπιταλισμού, προκειμένου κάποιοι ανεγκέφαλοι να πανηγυρίζουν για τα στοιχεία που καταγράφει το "Εργάνη", την ώρα που μειώνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. 
  • Κι επιπλέον, διαδικασίες προμηθειών νομαρχίας, για τις οποίες θα τα πούμε σύντομα.

Τα 4 πρώτα ισχύουν ασχέτως του αν το λιγνίτη τον έχει η ΔΕΗ, οι ιδιώτες, οι Πολωνοί, οι Κινέζοι ή οι Ινδοί κι όλα μαζί δεν αντέχουν σε καμιά οικονομική λογική. Κατόπιν αυτής της κατάστασης, και σύμφωνα με όσα είπε στη δική της απάντηση η ΡΑΕ, ο Σταθάκης περιμένει να ηλεκτροδοτήσει τη χώρα με "ανάπτυξη αιολικών εφαρμογών στα μη διασυνδεμένα νησιά και διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα, που θα επιτρέψει ...την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού τους". Στην πράξη, το μόνο που θα καταφέρει είναι ο ανομολόγητος στόχος του να ...
ηλεκτροδοτήσει τη χώρα με το 100% εισαγόμενο και πολύ σύντομα ξανά πανάκριβο φυσικό αέριο, ακριβώς όπως έλεγε ο Μανιάτης το 2010 στη Βουλή, οδηγώντας τη χώρα σ' αυτό που ο Σταθάκης χαρακτήριζε "μπάχαλο" το Μάρτη 2014! Αέριο που δεν έχει σημασία αν θα είναι ρωσικό ή αζέρικο ή υγροποιημένο των ΗΠΑ ή του Ισραήλ, σημασία έχει πως θα πρέπει να το αγοράζουμε με χρήματα που δεν έχουμε και δανειζόμαστε με όρους μνημονίων, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε αποικία χρέους για τις τρεις επόμενες γενιές. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Αν τώρα κάποιος νομίζει πως η χώρα μπορεί να έχει ασφάλεια ηλεκτροδότησης, φθηνές τιμές ηλεκτρισμού και ανταγωνιστική οικονομία με το συνδυασμό "αιολικά+φυσικό αέριο+εισαγωγές ηλεκτρισμού", ας μελετήσει καλύτερα τι συνέβη στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, εκεί που οι εμμονές των άσχετων με τα τεχνικά της ηλεκτροδότησης πολιτικών πως δήθεν μπορούν τα αιολικά ν' αντικαταστήσουν το λιγνίτη οδήγησαν τους πολίτες να πληρώνουν τα πιο ακριβά τιμολόγια στον πλανήτη και τη βιομηχανία να μεταναστεύει έντρομη εκεί όπου μπορεί να βρει φθηνή κι αξιόπιστη ηλεκτροδότηση. 

Κι αν κάποιος εκεί στη ΡΑΕ νομίζει πως με την αντλησιοταμίευση μπορεί να λύσει το πρόβλημα της αναρχίας στην παραγωγή ηλεκτρισμού με ανεμογεννήτριες, αυτό που δεν λύθηκε ούτε καν στο Ισπανικό Ελ Ιέρο, ας μας πει καταρχήν το πολύ απλό: πόσο θα μας κοστίσει αυτή η ιστορία πειραμάτων με τα δικά μας λεφτά, καθώς απ' τη θεωρία της μελέτης του ΕΜΠ το 2013 μέχρι την πράξη της κατασκευής των ταμιευτήρων με διαδικασίες Fast Track, -με έγκριση Μανιάτη φυσικά, ποιού άλλου;- είδαμε το καλοκαίρι του 2014 τουλάχιστον πολύ μεγάλη απόκλιση στα νούμερα των προϋπολογισμών, χωρίς καμιά αιτιολόγηση. Ας μας πει επίσης γιατί δεν τέλειωσε ποτέ το αλήστου μνήμης υβριδικό της Ικαρίας, τι έκαναν για να μπει κάποτε σε παραγωγική λειτουργία το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, τι έκαναν για τη γεωθερμία, τι έκαναν για να μπει τάξη στο χάος με τις άδειες για "έργα ΑΠΕ", που μοίραζαν για πάνω από 10 χρόνια σαν φέιγ βολάν οι προκάτοχοί τους στη ΡΑΕ. 

Ας δουν τις εξελίξεις στην ΕΕ, όπου η πολιτική της άρον-άρον "απανθρακοποίησης", προκειμένου να δουλεύει η Γερμανική, η Δανέζικη και η Γαλλική βιομηχανία, οδηγεί  ολοένα και ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού σε ενεργειακή φτώχεια, στρώνοντας παντού το δρόμο για την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Ας δουν τις πράξεις των Γερμανών για την ίδια τους τη χώρα, που αντιλήφθηκαν τα αδιέξοδα της αιολικής επέκτασης και βάζουν πλέον φρένο, την ώρα που στο 9μηνο 2017 η συμμετοχή του λιγνίτη τους, του δικού τους μαύρου χρυσού, παραμένει ακλόνητη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Κι ας μας πουν τι θα ηλεκτροδοτεί τα επόμενα χρόνια τη χρεοκοπημένη χώρα ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου