Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ! (Μέρος 2ο)


Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε Τα "μαθήματα από τη Ρόδο" -και την Αυστραλία- για τα αιολικά, που φαίνεται να έμαθε -επιτέλους- ο ΔΕΔΔΗΕ!  (Μέρος 1ο) και σήμερα θα δούμε το 2ο μέρος. Ξεκινούμε με το πιο πάνω βίντεο, διάρκειας μόλις ενάμισι λεπτού, που είναι ένα επιλεγμένο απόσπασμα απ' την ακρόαση του Μ. Παναγιωτάκη στις 6/4/2015 στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, κατά την επικύρωση του ορισμού του ως νέου Προέδρου της ΔΕΗ. Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε φυσικά να το βρείτε απ' το Αρχείο Πολυμέσων της Βουλής και το πιο πάνω απόσπασμα είναι στο 1:21:10. Ο Νικ. Κακλαμάνης της ΝΔ έχει μόλις ρωτήσει αν οι ανεμογεννήτριες των ιδιωτών λειτουργούν κατά προτεραιότητα έναντι των ανεμογεννητριών της ΔΕΗ, ο Μ. Παναγιωτάκης κατ' ουσία το επιβεβαιώνει, αλλά το πολύ-πολύ ενδιαφέρον έρχεται λίγο αργότερα, στα 1:22: "Πολλές φορές το δίκτυο δουλεύει οριακά, γιατί, στα μικρά συστήματα, παραπάνω από 7-8%, 10% της ισχύος ΔΕΝ μπορεί να είναι από Ανανεώσιμες Πηγές, που είναι τελείως τυχαία η έγχυσή τους στο σύστημα". 

"Το δίκτυο δουλεύει οριακά" ή να 'τες πάλι οι "προϋποθέσεις αστάθειας στο δίκτυο, λόγω της μη σταθερής απόδοσης των αιολικών", που είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση ότι βλέπει ο ΔΕΔΔΗΕ.


Φυσικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν λένε κάτι το νέο, καθώς 10 χρόνια νωρίτερα την ίδια διαπίστωση είχε δημοσιεύσει η μεγαλύτερη Γερμανική εταιρεία ενέργειας, η Ε.On, στο Wind Report 2005, απ' όπου το πιο πάνω σχήμα.


Το ίδιο είχε πει το φιλελεύθερο Reason Foundation των ΗΠΑ το 2012, σε έκθεση με τίτλο The Limits of Wind Power, που κατέληγε να βρίσκει το επιτρεπόμενο όριο διείσδυσης των αιολικών στα δίκτυα στο 10%.

Το ίδιο έχει διαπιστώσει με τον πιο πικρό τρόπο η ίδια η πολύ αιολική Γερμανία, που έβαλε περισσότερα αιολικά απ' όσα μπορεί να αντέξει το δίκτυό της και για να ξεπεράσει τα προβλήματα σχεδίασε τεράστιες και πανάκριβες επεκτάσεις των δικτύων, μόνο που επρόκειτο να τις έχει ολοκληρώσει το 2014 και θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής αν καταφέρει να τις ολοκληρώσει το 2025, έχοντας εκτοξεύσει το κόστος λόγω αναγκαστικής υπογείωσης εκτεταμένων τμημάτων, μήπως και με τον τρόπο αυτό καταφέρει κάποτε να τα κατασκευάσει. Μέχρι τότε η Γερμανία εξάγει το 80% του αιολικού ρεύματος, όπως μας είπε πέρυσι ο Γκάμπριελ στην Αθήνα, γιατί δεν ξέρει τι να το κάνει. 


Το ίδιο διαπίστωσαν από κοινού η Ισπανία και η Πορτογαλία, που λειτουργούν από κοινού το δίκτυο ηλεκτρισμού της Ιβηρικής χερσονήσου και ξαφνικά αντιλήφθηκαν πως έπρεπε να παρακαλούν τους -καθόλου συνεργάσιμους, λόγω των πυρηνικών τους- Γάλλους να τους δίνουν διέξοδο του τυχαίου αιολικού ρεύματος προς την Κεντρική Ευρώπη. 

Η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που κατόρθωσε να παράγει πραγματικά μεγάλες ποσότητες αιολικού ρεύματος και να τις ενσωματώσει στα δίκτυα είναι ...
η Δανία, μόνο και μόνο για το λόγο ότι έχει τεράστιες -για το μέγεθος του δικού της ηλεκτρικού σύστήματος- διασυνδέσεις με το αχανές δίκτυο της Γερμανίας και τα δίκτυα Νορβηγίας και Σουηδίας, όπου ξεφορτώνεται το τυχαίο αιολικό και εισάγει σταθερό υδροηλεκτρικό -κυρίως- ρεύμα. Αλλά, καθόλου τυχαία, έχει κατορθώσει να προσφέρει στους πολίτες της τα μακράν ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, φορτωμένα με φόρους για τις επιδοτήσεις των αιολικών.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η αδυναμία ενσωμάτωσης των αιολικών στο δίκτυο σε μεγάλο ποσοστό είναι ο λόγος για τον οποίο Γερμανοί (και Δανοί) επιθυμούν διακαώς τη συνένωση των ηλεκτρικών δικτύων όλης της Ευρώπης, της Κεντροδυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής σ' ένα ενιαίο Γερμανικής έμπνευσης Υπερδίκτυο (Super Grid), στο οποίο θα ξεφορτώνονται το τυχαίο αιολικό τους ρεύμα και θα παραμυθιάζουν τον πλανήτη με προπαγάνδα πως παράγουν το 150%+ του δικού τους ρεύματος από ΑΠΕ. Υπερδίκτυο που απαιτεί εξωφρενικά μεγάλα ποσά, τα οποία θα πληρώσουν όλοι οι υπόλοιποι κι όχι οι ίδιοι και που θα τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν στην πραγματικότητα ποσοστό διείσδυσης των αιολικών <1% στο Υπερδίκτυο, αλλά θα έχουν καταφέρει να συντηρήσουν τη δική τους -αγρίως επιδοτούμενη- βιομηχανία κατασκευής ανεμογεννητριών και ταυτόχρονα θα έχουν πουλήσει κι εξοπλισμό δικτύων.

Όταν λοιπόν, μετά απ' όλα αυτά τα πιο πάνω, πέρυσι το Μάρτιο ήρθαν τα απανωτά μπλακ άουτ σε Ρόδο και Χάλκη, δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ώρες για να "φωτογραφίσει" η ανακοίνωση της ΔΕΗ τη μεγάλη διείσδυση των αιολικών στο μικροδίκτυο της Ρόδου ως αιτία του κακού. Κι επειδή στην Ελλάδα είμαστε συνηθισμένοι στο κουκούλωμα, ήρθε εντελώς φυσιολογικά στη συνέχεια η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ για την "αδέσποτη άεργο ισχύ". Συγκρίνετε την περυσινή ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ με τις διαδοχικές εκθέσεις του Αυστραλιανού ΑΕΜΟ για το μπλακ άουτ του Σεπτεμβρίου στη Νότια Αυστραλία, για να δείτε πως η έννοια της διαφάνειας έχει εντελώς διαφορετική σημασία στη Ελλάδα και την Αυστραλία. Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Αλλά η Ελλάδα πρώτα χρεοκόπησε ηθικά κι έπειτα οικονομικά, οπότε τίποτα πια δεν μας κάνει εντύπωση, τα έχουμε δει όλα σ' αυτή τη χώρα. Μέχρι και δικαστές να διαμαρτύρονται που κάποιοι πέταξαν προχθές φέιγ βολάν στο ΣτΕ, αλλά να μην ενοχλούνται που τα νησιά έμειναν πέρυσι χωρίς ρεύμα, όπως δεν ενοχλήθηκαν ούτε όταν το καλοκαίρι του 2014 είχε μείνει χωρίς ρεύμα όλη η Ελλάδα, από διακοπές σκοπιμότητας της τότε κυβέρνησης των ΣαμαροΒενιζέλων. Κι ούτε ενοχλήθηκαν δικαστές όταν το σκάνδαλο της παράνομης επιστράτευσης των απεργών της ΔΕΗ έφθασε στη Βουλή. Ή όταν χιλιάδες συμπολίτες μας αυτοκτόνησαν στα χρόνια των μνημονίων. Ή όταν οι πολιτικοί κάνουν -διακομματικά- ό,τι μπορούν προκειμένου να παραμένει κλειστό επί 17 χρόνια το λιγνιτωρυχείο Βεύης, με καραμπινάτη ζημιά του Δημοσίου. Έχει μια ιδιαίτερη "ομορφιά" αυτή η επιλεκτική ενόχληση δικαστών, δημιουργεί προϋποθέσεις προβληματισμού για το εντελώς τυφλό της Δικαιοσύνης στη χώρα μας ως πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Με 33% διείσδυση των αιολικών πέρυσι στη Ρόδο και, ακόμα χειρότερα, 48,36% διείσδυση των αιολικών στη Νότια Αυστραλία, το μόνο που μπορεί κανείς να ρωτήσει τους πολιτικούς και τους διαχειριστές των αντίστοιχων δικτύων είναι, κατά το γνωστό ανέκδοτο, "Που πας ρε Καραμήτρο;"

Μη χάσετε στην επόμενη ανάρτηση το 3ο μέρος, με πρόσθετα στοιχεία για τα νησιά, που σε συνδυασμό με τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του energypress που είδαμε στο 1ο μέρος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου