Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Η αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ28 και τι κρύβεται πίσω απ' την εμμονή των δανειστών για συρρίκνωση της ΔΕΗ.


Με το 3ο μνημόνιο η συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ συμφώνησε με τους δανειστές ότι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού πρέπει να έχει μειωθεί στο 50% της αγοράς. Πρόκειται για μια εντελώς διοικητικού χαρακτήρα ρύθμιση, που δεν ισχύει για άλλες αγορές, όπου κυριαρχούν πολυεθνικές, όπως π.χ. στις αγορές της μπύρας ή του καφέ και μπορεί να θεωρηθεί μόνο ότι εντάσσεται στην επιθυμία των δανειστών να αποκτήσουν τον έλεγχο στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, στο φως, το νερό και το τηλέφωνο. Το τηλέφωνο ήδη το ελέγχουν μέσω της Deutsche Telekom, ο επόμενος στόχος είναι προφανώς το ηλεκτρικό ρεύμα.

Κι ενώ πολλή κουβέντα γίνεται για τη διαπραγμάτευση της 2ης αξιολόγησης, όπου ένα απ' τα κεφάλαια που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι το ενεργειακό, η Κομισιόν δημοσίευσε την 1η Φεβρουαρίου 2017, χωρίς ιδιαίτερη δημοσιότητα, το πλήρες κείμενο 394 σελίδων της 2ης Μελέτης για την αγορά ηλεκτρισμού, μιας μελέτης που είχε στη διάθεσή της απ' το Σεπτέμβριο 2016 και το εξώφυλλο βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα.

Η 2η Μελέτη διερεύνησε τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές στην ΕΕ28, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Αξιολόγησε το πώς έχει εξελιχθεί η λειτουργία της αγοράς από το 2010, που πραγματοποιήθηκε η 1η μελέτη της αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και ο βαθμός στον οποίο οι καταναλωτές έχουν τα απαραίτητα εργαλεία και δικαιώματα για να κάνουν ορθολογική επιλογή παρόχου ηλεκτρισμού όσον αφορά την επιλογή, τη συγκρισιμότητα, τις πληροφορίες χρέωσης και το χειρισμό παραπόνων.

Στον Πίνακα 1 της σελίδας 29, που βλέπουμε πιο πάνω, φαίνεται συγκριτικά η κατάσταση της αγοράς στις 30 χώρες που εξετάζει η Μελέτη και είναι με την πρώτη ματιά περισσότερο από σαφές πως η κατάσταση στην Ελληνική αγορά είναι ...
πιο "απελευθερωμένη" από άλλες χώρες, το λέει ευθέως η ίδια η μελέτη στην τελευταία στήλη, όπου χαρακτηρίζει την κατάσταση ως "Medium" (Μέση), σε μια κατάταξη τριών επιπέδων (Χαμηλή-Μέση-Υψηλή). 

Έχει πολύ ενδιαφέρον η κατάταξη της Γερμανίας, (στην ακριβώς πάνω απ' την Ελλάδα γραμμή), σε "Υψηλό" επίπεδο "απελευθέρωσης", όταν στη στήλη 5, ο αριθμός των παρόχων που εξυπηρετούν πάνω απ' το 5% των μετρητών είναι μόλις 4, έναντι 1 της Ελλάδας. Μόνο που η Γερμανία έχει 80 εκατομμύρια πληθυσμό, έναντι 10 της Ελλάδας, συνεπώς η αναλογία είναι χονδρικά 18-20 εκατομμύρια καταναλωτές ανά πάροχο στη Γερμανία. Ίσως λοιπόν να θεωρείται ως "απελευθέρωση" η ύπαρξη 970 παρόχων στη Γερμανία, όπως φαίνεται στην 3η στήλη, παρόχων βεβαίως που είναι κυρίως οι δημοτικές επιχειρήσεις στους Γερμανικούς ΟΤΑ. Μόνο που η κατάσταση αυτή θυμίζει πάρα πολύ τις εκατοντάδες επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρισμού, που υπήρχαν στην Ελλάδα μέχρι το 1956, ένα σύστημα που είχε αξιολογηθεί ως αναποτελεσματικό και καταργήθηκε με το ΝΔ 3523/7.8.1956 (ΦΕΚ τ. Α΄, 174) της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.
 

Η ίδια μελέτη δίνει ξεχωριστά τα προφίλ των επιμέρους χωρών και στην πιο πάνω εικόνα βλέπετε την κατάσταση στη Δανία, τη χώρα που έβαλε πολλά αιολικά επειδή "ο άνεμος φυσά τζάμπα" και κατέληξε με τα πιο ακριβά τιμολόγια στην ΕΕ. Όπως βλέπετε στο πάνω σχήμα, η τιμή του ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά, που καταναλώνουν 1000-3500kWh/έτος, αποτελείται από μόλις 9% αξία ρεύματος και 18% αξία δικτύων, το υπόλοιπο 73% είναι φόροι και είναι κυρίως οι επιδοτήσεις των αιολικών. Το επίπεδο "απελευθέρωσης" της αγοράς στη Δανία χαρακτηρίζεται επίσης ως "Μέσο". Ο σχετικός δείκτης είναι στο 0,37, έναντι 0,22 της Ελλάδας, ίσως επειδή υπάρχει 4% κινητικότητα αλλαγής παρόχου, όταν στη χτυπημένη απ' τα μνημόνια Ελλάδα δεν υπάρχει κινητικότητα, προφανώς επειδή κανείς δεν θέλει να φύγει από μια ΔΕΗ στην οποία έχει το ελεύθερο απ' την Πολιτεία να καταναλώνει ανεμπόδιστα ρεύμα και να μην πληρώνει το λογαριασμό, ούτε καν σε 36 δόσεις!

Στην Ελλάδα της νοοτροπίας του "Δεν πληρώνω", που καλλιεργήθηκε επί κυβερνήσεων Πασοκ-ΝΔ και συνέχισε επί Σύριζα-ΑΝΕΛ, κανείς δεν τολμά ν' αναλάβει το πολιτικό κόστος και να στείλει το λογαριασμό για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ "κόκκινα" δάνεια σ' αυτούς που τα ξεκοκκάλισαν, κανείς δεν τολμά να πει στους καταναλωτές πως "τζάμπα ρεύμα ΔΕΝ υπάρχει" και πρέπει να πληρώνουν το λογαριασμό.


Στον αντίποδα, στη "Δανία του Νότου", όπως ήθελε να μας κάνει η λαμογιά της "πράσινης ανάπτυξης", οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν, σύμφωνα με τη Μελέτη και στο χρόνο λήψης των δεδομένων, 54% αξία ηλεκτρισμού και 42% αξία δικτύων. Ίσως αυτό λοιπόν ενοχλεί τους δανειστές, που βλέπουν τεράστιο πεδίο ελεύθερο μπροστά τους για επιβολή νέων φόρων στην τιμή του ηλεκτρισμού, βυθίζοντας ακόμα μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού σε ενεργειακή φτώχεια. Η συμπεριφορά των δανειστών ώρες-ώρες θυμίζει πολύ έντονα τη συμπεριφορά των Σταυροφόρων το 1204, κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης απ' τους Φράγκους και τη λεηλασία που ακολούθησε.



2 σχόλια:

  1. Και θα το κάνουν...(δανειστές, που βλέπουν τεράστιο πεδίο ελεύθερο μπροστά τους για επιβολή νέων φόρων στην τιμή του ηλεκτρισμού)!
    Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς τους.
    Δυστυχώς ακόμη πολλοί συμπολίτες μας (ηλικιωμένοι,νέοι κλπ) αναπαράγουν πως δεν φταίει το νόμισμα,οι ποσοστώσεις και η Νομοθεσια από ΕΕ,αλλά το γεγονός ότι διαφεύγει ο Ελεύθερος Επαγγελματίας και δεν πλήρωσε ποτέ...!!!
    Αγνοούν παντελώς την καμπύλη Laffer...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2017, να δούμε αν θα υπάρχει ευρώ. Με ισοτιμία στο 1,60 με το δολάριο η Γερμανία ήταν πανευτυχής, αλλά όλος ο Νότος κατέρρευσε. Με ισοτιμία στο 1,05 ο Νότος ανασαίνει, αλλά η Μέρκελ ξαφνικά θυμήθηκε το μάρκο. Θα είναι ένα 2017 με μακρά αναμονή ...

      Διαγραφή