Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Στο Υπουργείο της Μεσογείων έμαθαν άραγε τα τελευταία νέα απ' την Πολωνία;


Οι Συριζο-ΑΝΕΛ προσπαθούν εναγώνια να πείσουν τους Γερμανούς και τους Δανούς πως είναι οι πιο καλοί μαθητές της Energiewende: όλοι τους φαίνεται να ονειρεύονται να γεμίσουν τις βουνοκορφές μας αιολικά, προκειμένου να μην πέσει η τιμή της μετοχής της Vestas, της Siemens, της Nordex ή της Enercon. Ωστόσο στον Ευρωπαϊκό βορρά, δίπλα στη Γερμανία, υπάρχει μια χώρα που θέλει ν' αντιστέκεται στις ΑΠΕτζήδικες ανοησίες και προπαγάνδες. Η Πολωνία στα θέματα του ηλεκτρισμού θυμίζει κάτι απ' το γαλατικό χωριό του Αστερίξ, καθώς βασίζει την ηλεκτροδότησή της κατά 95% στο δικό της λιγνίτη, το δικό της μαύρο χρυσό, αλλά και σε λιθάνθρακα, τόσο δικό της όσο και εισαγόμενο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και αιολικά στις Πολωνικές ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, αλλά, αναπτύχθηκαν κυρίως από ξένους "επενδυτές" και ίσως γι' αυτό πέρυσι τον Απρίλιο ο Πολωνός Υπουργός Περιβάλλοντος είχε πει το περίφημο "wind farms destroy the landscape, are alien to Poland's cultural heritage and harmful to natural reserves." Και για να κάνει τα λόγια πράξη, προώθησε με νόμο τον κανόνα 10Η, που προβλέπει απόσταση από κτήρια ίση με δέκα φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας και περιόρισε δραστικά τις διαθέσιμες θέσεις για νέα αιολικά.

Το νέο λοιπόν που μας έρχεται απ' την Πολωνία, και που ουδόλως περιμένω να καταλάβουν τη σημασία του στο Υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων, είναι πως η Πολωνική Αρχή ...
Ανταγωνισμού (UOKiK) ενέκρινε κι άνοιξε το δρόμο για υλοποίηση στο κοινό σχέδιο των κρατικών εταιρειών κοινής ωφέλειας Energa και Enea να κατασκευάσουν ένα νέο λιθανθρακικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1GW,  στο εργοστάσιο Ostrołęka της Energa. Αν τώρα τα πείτε αυτά στο Υπουργείο της Μεσογείων, ενδέχεται να σας πουν πως πρόκειται για τη δική μας Energa, των "καλόπαιδων" που υπεξαίρεσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ με τα φιλαράκια τους της Hellas Power και που κάποιοι δικαστές εξασφάλισαν πως σύντομα θα χαίρονται ανενόχλητοι τα κλεψιμαίικα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το εργοστάσιο Ostrołęka Β, που μπήκε σε λειτουργία το 1972, είναι το μοναδικό εργοστάσιο της ΒΑ Πολωνίας και τώρα θέλουν να κάνουν το Ostrołęka C, με υπερκρίσιμη τεχνολογία και βαθμό απόδοσης τουλάχιστον 45%. Όπως μετέδωσε ο PLATTS, το έργο έχει ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη, προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στα εγχώρια ορυχεία λιθάνθρακα, που έχουν υψηλό κόστος παραγωγής και πέρασαν δύσκολες στιγμές κατά την τελευταία περίοδο των χαμηλών διεθνών τιμών.

Το έργο είχε επιχειρηθεί να ξεκινήσει το 2012 από μόνη την Energa, αλλά κόλλησε σε έλλειψη χρηματοδότησης και στις συνθήκες της αγοράς. Πλέον το έργο γίνεται από κοινού (50%-50%) απ' τις Energa και Enea, ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 20ή Φεβρουαρίου 2017. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται στα 5,5-6 δισεκατομμύρια ζλότυ (περίπου 1,3-1,4 δισεκατομμύρια ευρώ), η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 και να ολοκληρωθεί το 2023, οπότε η εμπορική λειτουργία του νέου εργοστασίου αναμένεται για το 2024.

Η Πολωνία συνεχίζει στο -μοναχικό στην ΕΕ- δρόμο της αξιοποίησης των εγχώριων πηγών αξιόπιστης ηλεκτροδότησης και τ' αυτί της δεξιάς κυβέρνησης δεν ιδρώνει απ' τα τερτίπια της Κομισιόν για προώθηση του φυσικού αερίου. Αντικαθιστά τα ανθρακικά εργοστάσια που παλιώνουν με νέα ανθρακικά, υψηλότερου βαθμού απόδοσης και είναι σίγουρη πως θα έχει ρεύμα. Στη χρεοκοπημένη χώρα το σάπιο πολιτικό σύστημα αποφάσισε ν' αντικαταστήσει τα παλιά λιγνιτικά εργοστάσια με μονάδες φυσικού αερίου χωρίς να έχουμε φυσικό αέριο και τώρα, κάθε φορά που χειμωνιάζει κι ανάβουν τα κλιματιστικά στην Αττική και τη Νότια Ελλάδα, όλοι κοιτούν στον ορίζοντα, να δουν αν έρχεται το καράβι απ' τ' Αλγέρι, φορτωμένο LNG. Και η εντελώς "τυφλή" Δικαιοσύνη κάθεται και τους κοιτάζει απαθής, παρόλο που η επισφαλής ηλεκτροδότηση θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.


ΥΓ: Οι φίλοι στο πολύ καλό energypress, που αναπαρήγαγαν την ανάρτηση για τα 45 λιθανθρακικά εργοστάσια της Ιαπωνίας και τα μετέτρεψαν σε λιγνιτικά, ας προσέξουν να μη βαφτίσουν και το Ostrołęka C λιγνιτικό. Επειδή τα γράφει το Greeklignite, δεν πάει να πει πως όλα είναι λιγνιτικά! Και δεν είναι κακό να γράφει κανείς πού είδε την είδηση, το Greeklignite δεν προβάλλει διαφημίσεις και δεν ανταγωνίζεται κανέναν για τη διαφημιστική πίττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου