Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Βασικά διδάγματα αποτυχημένης ηλεκτροπαραγωγής, για πολιτικούς και όχι μόνο (μέρος 2ο)


Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, σήμερα έχουμε τρία νέα διαγράμματα, που δίνουν επίσης βασικά διδάγματα αποτυχημένης ηλεκτροπαραγωγής. Τα διαγράμματα φυσικά προέρχονται απ' τη Γερμανία, τη χώρα όπου η ενεργειακή μετάβαση σε σύστημα βασισμένο σε αιολικά & Φ/Β, η περίφημη Energiewende, έχει εξελιχθεί σε μια πανάκριβη φάρσα, με πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής πεταμένα στο βρόντο, με τα δεύτερα πιο ακριβά τιμολόγια ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, με πολίτες να μη μπορούν όλο και περισσότερο ν' ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος ηλεκτρισμού και να επιστρέφουν στην εποχή της γκαζόλαμπας. Έχουν ωστόσο ήσυχη τη συνείδησή τους πως "σώζουν τον πλανήτη" απ' το προπατορικό αμάρτημα της κλιματικής αλλαγής, ίσως γι' αυτό κάθε τόσο εμφανίζονται δημοσκοπήσεις που προσπαθούν να μας πείσουν για την αποδοχή που εξακολουθεί να έχει η Energiewende λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Δημοσκοπήσεις μάλλον σαν κι αυτές που πρόβλεπαν τη νίκη της Κλίντον, την ήττα του Brexit, κλπ.

Τα διαγράμματα προέρχονται απ' το εργαλείο Agorameter του ιστότοπου Agora-energiewende και το πρώτο διάγραμμα δείχνει, με την πορφυρή γραμμή, τη ζήτηση ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο, ενώ οι κίτρινες βελονοειδείς στήλες δείχνουν την ηλεκτροπαραγωγή από Φ/Β.

Η ελάχιστη ζήτηση ήταν 50,351GW στις 7 το πρωί της Πρωτοχρονιάς, ενώ η μέγιστη ζήτηση εμφανίστηκε στις 10 το πρωί της Παρασκευής 13/1, με 81,819GW. Η πορφυρή γραμμή είναι συνεχής, καθώς συνεχώς υπάρχει ζήτηση ηλεκτρισμού, αλλά οι κίτρινες στήλες δείχνουν μια διακοπτόμενη για αρκετές ώρες παραγωγή, κάτι το εντελώς φυσιολογικό, τα Φ/Β είναι ανύπαρκτα τις ώρες που δεν υπάρχει ήλιος. Όπως ωστόσο δείχνει το διάγραμμα, τα Φ/Β είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τις ώρες της ημέρας, καθώς από συνολική εγκατεστημένη ισχύ 40,41GW Φ/Β μόλις και μετά βίας σε 4 ημέρες στο τέλος του μήνα η παραγωγή ξεπέρασε στιγμιαία τα 10GW. Αν λοιπόν η Γερμανία ακολουθούσε το Go Solar, όπως ανερυθρίαστα προωθούν στη χρεοκοπημένη χώρα κάποιες βρώμικες ...
ΜΚΟ, θα βυθιζόταν καθημερινά στο σκοτάδι, κάτι προφανώς ανεπίτρεπτο.


Αφού λοιπόν η Γερμανία και καμιά Γερμανία δεν πρέπει να βυθιστεί στο σκοτάδι, κάτι άλλο πρέπει να ηλεκτροδοτήσει τη Γερμανία και την κάθε Γερμανία κι αυτό προφανώς δεν είναι οι εντελώς τυχαίες και αναξιόπιστες μορφές ΑΠΕ που ανέπτυξε η ανοησία των πολιτικών, είναι τα παλιά, καλά συμβατικά εργοστάσια, που βλέπουμε στο διάγραμμα με το γκριζομπλέ χρώμα. Με πράσινο χρώμα είναι οι διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, αιολικά, Φ/Β, βιομάζα, κλπ) και η πορφυρή γραμμή δείχνει πάντα τη ζήτηση φορτίου. Το πολύ ενδιαφέρον στο διάγραμμα αυτό, πάντα για τον Ιανουάριο 2017, είναι η κυανή γραμμή, που δείχνει τη μεταβολή της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού. 

Δείτε πώς στις 2 μέρες του μήνα, που φύσηξε πολύ κι έχουμε τις πράσινες κορυφές, η τιμή του ρεύματος βυθίζεται ακανόνιστα κι απότομα, καθώς το τυχαίο και γι' αυτό άχρηστο αιολικό ρεύμα δεν το θέλει κανείς και προσφέρεται στην αγορά κοψοχρονιά, καθώς υπερφορτώνει άσκοπα το δίκτυο μεταφοράς. Όλοι οι γείτονες της Γερμανίας περιμένουν στη γωνιά να φυσήξει για να ξεφορτωθεί η Γερμανία το επιζήμιο ρεύμα της και να το πάρουν οι ίδιοι σε χαμηλές τιμές. Τις μέρες ωστόσο που ο Αίολος πάει για βόλτα, ή και για τσίπουρα, η τιμή εκτοξεύεται και κάπως έτσι καταλήγει ο καταναλωτής να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα του. Στη χρεοκοπημένη χώρα κάποιοι επαγγελματίες ΑΠΕτεώνες προσπαθούν να μας πείσουν πως "οι ΑΠΕ μειώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος", μια Οριακή Τιμή όμως που διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε παραδοχές ή πιέσεις ή συμφέροντα κι όχι με το ΠΛΗΡΕΣ κόστος των διαφόρων τεχνολογιών. Αν λοιπόν στο πιο πάνω διάγραμμα οι ΑΠΕ όντως μειώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος τις ημέρες που φυσά πολύ ή ακόμα και τις στιγμές που έχει έντονη ηλιοφάνεια, ταυτόχρονα είναι οι ΑΠΕ που εξακοντίζουν την Οριακή Τιμή στα ύψη τις ημέρες που δεν φυσά ή τις ώρες και ημέρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Ποιος θα (πρέπει να) πληρώσει αυτό τον εξακοντισμό και την εκτόξευση του κόστους, αν όχι οι ΑΠΕ, που προκαλούν το πρόβλημα; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Αξίζει φυσικά να δούμε, στο τρίτο διάγραμμα, τις χώρες προς τις οποίες εξάγει η Γερμανία ρεύμα και τις χώρες απ' τις οποίες εισάγει και, ω του θαύματος, η Γερμανία εισάγει σταθερά ρεύμα απ' τη Δανία, που έχει πολλά αιολικά και δεν ξέρει τι να τα κάνει, ενώ κάνει και τον ενδιάμεσο για το υδροηλεκτρικό ρεύμα της Νορβηγίας. Εισάγει ρεύμα απ' την Πολωνία, που το 95% του ηλεκτρισμού της το παίρνει από λιγνίτη και λιθάνθρακα. Εισάγει ρεύμα απ' τη Σουηδία, που έχει υδροηλεκτρικά και πυρηνικά. Εισάγει επίσης ρεύμα απ' την Τσεχία, που έχει πυρηνικά και λιγνιτικά. Εξάγει συστηματικά προς τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ολλανδία και μάλλον μέσω αυτών των χωρών το ρεύμα ρέει προς την Ιταλία και το Βέλγιο. Ρέει και προς το Λουξεμβούργο, αλλά πόση σημασία μπορεί να έχει αυτό;

Σ' ένα τέτοιο ενεργειακό περιβάλλον, με το προγραμματισμένο για το 2022 κλείσιμο των υπόλοιπων πυρηνικών εργοστασίων, η στήριξη στο λιγνίτη και στο λιθάνθρακα είναι μονόδρομος για τη Γερμανία, αν θέλει να συνεχίσει να έχει ρεύμα, καθώς το φυσικό αέριο είναι ακριβό και θα γίνει ακόμα ακριβότερο, η συγκυριακά χαμηλή τιμή του 2016 είναι ήδη παρελθόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου