Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ελ Ιέρο, στα Κανάρια νησιά: ο Αίολος δεν ζει πια στην καταβόθρα των Ευρωπαϊκών κονδυλίων!


Ξεκίνησα την προχθεσινή ανάρτηση, για το νησί Τάου στον Ειρηνικό, με την παράγραφο "Το Ελ Ιέρο το ξέρετε. Είναι το Ισπανικό νησί στο σύμπλεγμα των Καναρίων, που είχε ηλεκτρισμό με 100% πετρέλαιο και θέλησε να έχει ηλεκτρισμό με  100% ΑΠΕ, βάζοντας αιολικά και αντλησιοταμίευση. Ξοδεύοντας πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων της ΕΕ κατέληξε να έχει ηλεκτρισμό με 69% πετρέλαιο. Σούπερ αποτυχία, που δείχνει τα αδιέξοδα της βασισμένης σε αιολικά "ανάπτυξης". Δικαιολογίες ασφαλώς μπορούν να βρεθούν πολλές, αλλά, βασικά, δεν φυσάει, ρε παιδιά, δε φυσάει! Ρωτήστε και την Ιφιγένεια να σας το πει! Κι όσο ακριβό και να κάνουν το δικαίωμα εκπομπής CO2, για να κλείσουν επιτέλους το εντελώς ενοχλητικό κάρβουνο και να ικανοποιηθούν οι απανταχού ΕΛΕΤΑΕΝ, πάλι δεν πρόκειται να φυσήξει!" Σήμερα λοιπόν σας έχω και την απόδειξη, πως στο Ελ Ιέρο ΔΕΝ φυσάει! Κι αν κάποιος νομίζει πως όταν δεν φυσάει στη μέση του Ατλαντικού θα φυσάει στο Αιγαίο, είναι πολύ μακριά νυχτωμένος.


Το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο μας έχει αφήσει χρόνους προ πολλού, ευτυχώς ωστόσο μας έχει αφήσει κάποια κατάλοιπα διαφάνειας και στην Ισπανία η RED ELECTRICA DE ESPAÑA, ο τοπικός ΑΔΜΗΕ, δίνει σε πραγματικό χρόνο ελεύθερα στο διαδίκτυο τα στοιχεία ζήτησης ηλεκτρισμού και τον τρόπο που καλύπτεται η ζήτηση. Στην Ελλάδα δυστυχώς, μετά από 42 χρόνια μεταχουντικής δημοκρατίας, δεν έχουμε φθάσει σε τέτοια επίπεδα διαφάνειας, ούτε ο ΑΔΜΗΕ ούτε και ο ΔΕΔΔΗΕ δίνουν παρόμοια στοιχεία. Αν π.χ. έδινε ο ΔΕΔΔΗΕ σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία για τη Ρόδο, θα μπορούσαμε να βλέπουμε σε όλο της το "μεγαλείο" την περίφημη "αδέσποτη άεργο ισχύ". Ή μήπως ακριβώς γι' αυτό δεν πρόκειται ποτέ να δούμε τέτοια στοιχεία στην Ελλάδα;

Όποιος λοιπόν επισκεφθεί την ιστοσελίδα El Hierro - Electricity demand tracking in real time, μπορεί "να βάλει τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων" και να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο να εκτυλίσσεται μπροστά του το απίστευτο μπάχαλο που λέγεται υβριδικό έργο του Ελ Ιέρο, το πολυδιαφημισμένο απ' τους απανταχού ΑΠΕτεώνες "πρότυπο" έργο με ανεμογεννήτριες και αντλησιοταμίευση, που επιδοτήθηκε αδρά απ' την ισπανική κυβέρνηση και την ΕΕ, προκειμένου να εξασφαλίσει ηλεκτροπαραγωγή από 100% ΑΠΕ και να υποκαταστήσει την πανάκριβη παραγωγή με πετρέλαιο.

Παρακολουθήστε στις σημερινές 11 διαδοχικές εικόνες πώς εξελίσσεται η ηλεκτροπαραγωγή στο Ελ Ιέρο στο 24ωρο απ' το βράδυ της 27ης μέχρι και το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου 2016. Και καλό θα ήταν να το παρακολουθήσουν ο Σκουρλέτης κι ο Βερροιόπουλος, που ονειρεύονται να γεμίσουν την Ελλάδα με τα αιολικά της Μπιρμπίλη. Αν και τώρα πια μεγαλύτερη σημασία έχει να ...
το δει ο Σταθάκης, μήπως και καταλάβει τι πάει να γίνει στην Κρήτη. Τη "δική του" Κρήτη.

Στην πρώτη εικόνα, στις 20:30 της 27ης Νοεμβρίου 2016, η ζήτηση ηλεκτρισμού (με την κίτρινη γραμμή) στη βραδινή αιχμή είναι 6,5MW και καλύπτεται κατά τα 4MW ή ποσοστό 62% από ντήζελ, 1,8MW ή ποσοστό 28% από νερά και μόλις 0,7MW ή ποσοστό 10% από αιολικά. Η πράσινη γραμμή δείχνει την πρόβλεψη της ζήτησης φορτίου και η κόκκινη γραμμή δείχνει τον προγραμματισμό κάλυψης της ζήτησης.

Στη 2η εικόνα, στις 21:50 της 27ης Νοεμβρίου 2016, η ζήτηση ηλεκτρισμού έχει μειωθεί στα 5,2MW και καλύπτεται κατά τα 3,9MW ή ποσοστό 74% από ντήζελ, 0,7MW ή ποσοστό 13% από νερά και 0,7MW ή ποσοστό 13% από αιολικά. Ο άνεμος είναι σταθερά λίγος, η μείωση της ζήτησης επέτρεψε τη μείωση της χρήσης νερών.


Στην 3η εικόνα, στις 03:30, μαύρα μεσάνυχτα της 28ης Νοεμβρίου 2016 που οι πολίτες κοιμούνται, η ζήτηση ηλεκτρισμού έχει μειωθεί στα 3,4MW και καλύπτεται κατά τα 3MW ή ποσοστό 86% από ντήζελ, 0,5MW ή ποσοστό 14% από νερά και 0MW από αιολικά, καθώς ο άνεμος έχει εξαφανιστεί. Μήπως θα μπορούσε να μας πει η ΕΛΕΤΑΕΝ αν πήγε κι ο άνεμος για ύπνο;


Στην 4η εικόνα, στις 07:20 το πρωί της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2016, που οι πολίτες έχουν ξυπνήσει για τις δουλειές τους, η ζήτηση ηλεκτρισμού έχει αυξηθεί στα 5,2MW και καλύπτεται κατά τα 4,2MW ή ποσοστό 78% από ντήζελ, 0MW από νερά και 1,2MW ή ποσοστό 22% από αιολικά.


Στην 5η εικόνα, στις 09:00 το πρωί της 28ης Νοεμβρίου 2016 η ζήτηση έχει υποχωρήσει ελαφρά στα 5MW και καλύπτεται κατά τα 4,9MW ή ποσοστό 88% από ντήζελ, 0MW από νερά και 0,7MW δίνουν τα αιολικά, με την περίσσεια των αιολικών να πηγαίνει σε άντληση.


Στην 6η εικόνα, στις 11:30 το πρωί της 28ης Νοεμβρίου 2016 η ζήτηση είναι στα 5,3MW και καλύπτεται κατά τα 4,7MW ή ποσοστό 87% από ντήζελ, 0MW από νερά και 0,7MW δίνουν τα αιολικά.


Στην 7η εικόνα, στις 14:00 το μεσημέρι της 28ης Νοεμβρίου 2016 η ζήτηση έχει αυξηθεί στα 6,2MW και καλύπτεται κατά τα 5,5MW ή ποσοστό 86% από ντήζελ, 0MW από νερά και 0,9MW δίνουν τα αιολικά.


Στην 8η εικόνα, στις 16:30 νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2016, η ζήτηση έχει υποχωρήσει ελαφρά στα 5,6MW και καλύπτεται κατά τα 4,8MW ή ποσοστό 84% από ντήζελ, 0MW από νερά και 0,9MW δίνουν τα αιολικά.


Στην 9η εικόνα, στις 18:30 νωρίς το βραδάκι της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2016, η ζήτηση έχει αυξηθεί ελαφρά στα 6,1MW καθώς νύχτωσε κι άναψαν τα φώτα και καλύπτεται κατά τα 5,7MW ή ποσοστό 93% από ντήζελ, 0MW από νερά και 0,4MW δίνουν τα αιολικά. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Στη 10η εικόνα, στις 19:30 το βραδάκι της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2016, η ζήτηση έχει αυξηθεί κι άλλο στα 6,6MW, είναι η βραδινή αιχμή φορτίου και καλύπτεται κατά τα 6,7MW ή ποσοστό 100% από ντήζελ, 0MW από νερά και 0MW δίνουν τα αιολικά, ο άνεμος έχει και πάλι εξαφανιστεί. Ναι, σωστά καταλάβατε, ακριβώς στη χρονική στιγμή που οι Ισπανοί χρειάζονται το ρεύμα ο Αίολος έχει εξαφανιστεί, αν κανείς περίμενε να ηλεκτροδοτηθεί από τα αιολικά θα είχε μείνει με τη γκαζόλαμπα στο χέρι.


Τέλος, στην 11η εικόνα, στις 21:50 το βράδυ της Δευτέρας 28ης Νοεμβρίου 2016, η ζήτηση είναι στα 6MW και καλύπτεται κατά τα 5,7MW ή ποσοστό 93% από ντήζελ, 0MW από νερά και 0,4MW δίνουν τα αιολικά. Κάτω δεξιά βλέπετε πώς έχει μεταβληθεί η παραγωγή των αιολικών και πώς εξαφανίζεται κατά διαστήματα ακόμα κι εντελώς ο άνεμος. Ευτυχώς που υπάρχει η "στρεφόμενη εφεδρεία" με τις πετρελαιομηχανές κι εξασφαλίζει ηλεκτροδότηση στους Ισπανούς και τους όποιους τουρίστες έχει το Ελ Ιέρο στο τέλος Νοεμβρίου.

Για όσους τυχόν ακόμα δεν το κατάλαβαν ή δεν το συνειδητοποίησαν, σε ένα τυχαίο 24ωρο στο τέλος Νοεμβρίου το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης της ηλεκτροδότησης με ντήζελ ήταν 62% στη βραδινή αιχμή της Κυριακής και 64% στις 04:20 τη νύχτα, την ώρα που η ζήτηση είχε υποχωρήσει στα 3,5MW, κάτι που επέτρεψε τη μείωση της συμμετοχής του ντήζελ στα μόλις 2,3MW. Τι έδιναν τα αιολικά; Από ΜΗΔΕΝ μέχρι στις αιχμές μεγίστου 1,5MW, από 5 ανεμογεννήτριες των 2,3MW, συνολικής ισχύος 11,5MW. Αξιοπιστία αιολικών; Από ΜΗΔΕΝ μέχρι 13% στις αιχμές και η αιχμή φυσικά μόνο αξιοπιστία δεν είναι. Πραγματικά μεγάλο το success story του Ελ Ιέρο. Ανεπανάληπτο, ασύγκριτο, ανυπέρβλητο! 

Μετά τα πιο πάνω είναι προφανές πως τα "κοπέλια" έχουν κάθε δίκιο να ξεσηκώνονται και να μη θέλουν να γίνει ο τόπος τους χωματερή άχρηστων ανεμογεννητριών, που σε μια 20ετία θα έχουν γίνει βιομηχανικά ερείπια. Τα υβριδικά έργα αιολικά+αντλησιοταμίευση απέδειξαν στο Ελ Ιέρο με τον πιο τρανταχτό τρόπο την παταγώδη αποτυχία τους. Κι όταν σε μια 20ετία δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα βρίσκονται στη σειρά για αποσυναρμολόγηση σ' όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο, και κανείς "επενδυτής" δεν θα θέλει να πληρώσει το κόστος της αποξήλωσης και περισυλλογής, τι θα έχουν απογίνει οι βουνοκορφές της Κρήτης κ. Σταθάκη μας; Ένας απέραντος σκουπιδότοπος βιομηχανικών ερειπίων θα είναι κι όχι φυσικά μόνο η Κρήτη, και η Εύβοια και η Ροδόπη κι ο Μπούρινος και τ' Άγραφα κι όλη η κάποτε υπέροχη Ελληνική φύση. Θα αφήσει η συγκυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ να γίνει αυτό το περιβαλλοντικό ανοσιούργημα για να κερδίσουν πάλι οι "εθνικοί εργολάβοι", οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Δανοί κι ο πολίτης να είναι πάλι χαμένος; 


2 σχόλια:

  1. δεν του άρεσαν καθόλου τα slides μου. Ούτε αυτό με το νησάκι, ούτε το άλλο με την αριθμητική των επιδοτήσεων. Χάλια, χάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίνος; Του Ζερβού, του Τσιπουρίδη, του Φλουδόπουλου ή και των τριών;

      Υπομονή, έρχεται ένα ωραίο βιντεάκι. Που επίσης δεν θα τους αρέσει καθόλου!

      Διαγραφή