Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Κουίζ: αυξήθηκαν ή μειώθηκαν το 2016 οι εκπομπές CO2 της Γερμανικής ηλεκτροπαραγωγής;



Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η AG-EB (Arbeitsgemeinschaft Energiebilanzen), η ομοσπονδιακή υπηρεσία της Γερμανίας, που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της ηλεκτροπαραγωγής, δίνει τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της για το πώς κυμάνθηκε η ηλεκτροπαραγωγή στη διάρκεια του έτους. Φέτος το σχετικό δελτίο τύπου εκδόθηκε στις 20 Δεκέμβρη και τις πρώτες εκτιμήσεις τις βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, που αφιερώνεται εξαιρετικά σ' όλους όσους νομίζουν πως το λιγνίτη μπορούν να τον αντικαταστήσουν τα αιολικά και τα Φ/Β, του Σκουρλέτη συμπεριλαμβανομένου.

Όπως λοιπόν φαίνεται στο διάγραμμα, το 2016 υποχώρησε ελαφρά (-2,6%) η χρήση λιγνίτη, κάπως περισσότερο (-4,0%) υποχώρησε η χρήση λιθάνθρακα κι ακόμα περισσότερο (-7,4%) η χρήση των πυρηνικών. Μεγάλος κερδισμένος (+10,2%) ήταν η χρήση φυσικού αερίου, καθώς τις αξιόπιστες θερμικές μονάδες τις αντικαθιστούν μόνο εξίσου αξιόπιστες θερμικές μονάδες, όσο και να σκούζει η μαύρη προπαγάνδα. Κάπως έτσι βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες να δουλεύουν στο φουλ τόσο οι τέσσερεις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς όσο και οι δυο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, δηλαδή ακριβώς οι λιγνιτικές μονάδες που από 1.1.2016 είχαν μπει σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, ενόψει οριστικής τους απόσυρσης για λόγους μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας IPCC, μιας Οδηγίας κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των χωρών εκείνων που πωλούν νέες μονάδες, δηλαδή Γερμανίας και Γαλλίας.

Παρά τη συνεχή προσθήκη νέας ισχύος αιολικών και Φ/Β στη Γερμανία, στα πλαίσια της εξαιρετικά αποτυχημένης Energiewende, η παραγωγή των ΑΠΕ αυξήθηκε μόλις κατά 2,9%, αλλά κι αυτό οφείλεται κυρίως στη βιομάζα και στα υπεράκτια αιολικά, ενώ η παραγωγή τόσο από χερσαία αιολικά όσο κι από Φ/Β ήταν το 2016 μειωμένη ως προς το 2015, παρά την προσθήκη νέων εγκαταστάσεων! Η κατάσταση αυτή δείχνει περίτρανα τα αδιέξοδα ενός συστήματος βασισμένου σε αιολικά και Φ/Β, είναι τα μόνα συστήματα που προσθέτεις ισχύ, δηλαδή χρυσοπληρωμένες ...
απ' τους καταναλωτές επενδύσεις, για να καταλήξεις να παίρνεις λιγότερη ενέργεια, είτε επειδή δεν φυσά πια τόσο πολύ είτε επειδή ο ήλιος κρύβεται πίσω από σύννεφα. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το 2016 λοιπόν η Γερμανία παρήγαγε 150,0TWh από λιγνίτη, κατά τι λιγότερες απ' τις περυσινές 154,5TWh, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2011 (150,1TWh), αλλά παραμένοντας πάνω απ' τα επίπεδα του 2010 (145,9TWh). Από λιθάνθρακα η Γερμανία παρήγαγε 110,0TWh, λιγότερες απ' τις περυσινές 117,7TWh. Η παραγωγή αυτή είναι η δεύτερη χαμηλότερη απ' το 1990 και η μείωση οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της παραγωγής από φυσικό αέριο, 78,5TWh το 2016 έναντι 62TWh το 2015. Το "κερασάκι στην τούρτα"; Όπως λέει το δελτίο τύπου της AG-EB, οι εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή της Γερμανίας εκτιμάται ότι αυξήθηκαν το 2016 κατά 0,9% ως προς το 2015! Η αύξηση στην παραγωγή από φυσικό αέριο προφανώς οφείλεται στη μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου το 2016, που συμπαρέσυρε και την τιμή του φυσικού αερίου. Ήδη ωστόσο η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί, η διαγραμματική εικόνα δείχνει πολύ δυσοίωνη για το 1ο εξάμηνο 2017, οπότε το φυσικό αέριο θα ξαναγίνει και πάλι πανάκριβο.

Όσο περνούν τα χρόνια και πλησιάζουμε στη χρονιά-ορόσημο 2022, που η Γερμανία θα κλείσει όλα τα εναπομένοντα πυρηνικά της, τόσο γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος ο εντελώς αναντικατάστατος ρόλος του λιγνίτη στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Κι όλοι αυτοί που σκούζουν ενάντια στο λιγνίτη στη χώρα μας, αυτές ειδικά τις παγωμένες ημέρες που η χρεοκοπημένη χώρα εξάγει ηλεκτρισμό και συμμετέχει στην προσπάθεια να μην παγώσουν οι Δυτικοευρωπαίοι πολίτες, ας βγουν να πουν ξεκάθαρα τι είναι αυτό που μπορεί ν' αντικαταστήσει τον υπερπολύτιμο λιγνίτη μας, το δικό μας μαύρο χρυσό. Το φυσικό αέριο, που για ακόμα μια φορά η Τουρκία το κράτησε στα δικά της σύνορα και τρέχαμε να φέρουμε LNG απ' την Αλγερία; Ή τα αναξιόπιστα αιολικά και Φ/Β, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εγγυηθούν την ηλεκτροδότηση ούτε καν της Γερμανίας;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου