Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Στις εκλογές της 8ης Νοέμβρη στο Βερμόντ των ΗΠΑ η Κλίντον νίκησε κι ο Τραμπ δεν έχασε. Ποιος ήταν ο μεγάλος χαμένος;


Στις 8 Νοέμβρη στις ΗΠΑ έγινε η Προεδρική εκλογή και οι ισλαμοφασίστες του ISIS είδαν με λύπη τους ν' αποχωρεί απ' το προσκήνιο της πολιτικής η Κλίντον. Ωστόσο την ίδια ημέρα γινόταν κι εκλογές για ανανέωση 34 απ' τις 100 θέσεις της Γερουσίας, εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, εκλογές για ανάδειξη κυβερνητών σε 12 Πολιτείες, καθώς και πολλές ακόμη τοπικές εκλογές.

Μια απ' τις 12 Πολιτείες όπου γινόταν ταυτόχρονα Προεδρικές εκλογές, εκλογές για τη Γερουσία και εκλογές για κυβερνήτη ήταν το Βερμόντ, μια μικρή Πολιτεία στα ΒΑ των ΗΠΑ, στα σύνορα με το Κεμπέκ του Καναδά. Όπως βλέπουμε στην πρώτη εικόνα, το Βερμόντ ψήφισε δυναμικά υπέρ της Κλίντον, 61,1% έναντι 32,6% για τον Τραμπ, που ωστόσο δεν έχασε, καθώς τελικά εκλέχθηκε Πρόεδρος. Κι όπως βλέπουμε στο πάνω μέρος της εικόνας, το Βερμόντ εξέλεξε και Δημοκρατικό Γερουσιαστή, που φαίνεται με γαλάζιο χρώμα. Ωστόσο το χρώμα για τον κυβερνήτη γίνεται κόκκινο, καθώς εκλέχτηκε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.



Όπως φαίνεται στη δεύτερη εικόνα, με τ' αποτελέσματα για τη Γερουσία και τον κυβερνήτη, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τη Γερουσία πήρε περισσότερες ψήφους κι απ' όσες πήρε η Κλίντον, εξασφαλίζοντας μια άνετη εκλογή με 61,3% έναντι 33,0%, στην εκλογή για κυβερνήτη υπήρξε ριζική μεταστροφή των ψηφοφόρων, ο χάρτης του Βερμόντ αλλάζει εντελώς χρώμα. Οπότε το ερώτημα είναι "τι ήταν αυτό που διαφοροποίησε τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην εκλογή για κυβερνήτη, εκεί που παίζουν ρόλο οι τοπικές συνθήκες;"

Αν γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω, στο Νοέμβριο 2015, είχαμε δει πως ένας νέος εμφύλιος είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ, με αφορμή την αμφιλεγόμενη ενεργειακή πολιτική του Ομπάμα. 24 Πολιτείες είχαν προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά της εφαρμοστικής απόφασης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΕΡΑ, αλλά άλλες 18 συντάχθηκαν με την πλευρά του ΕΡΑ κι ανάμεσα σ' αυτές ήταν και το Βερμόντ. Αυτό συνέβη επειδή ...
οι τοπικοί πολιτικοί είχαν αποφασίσει πως πρέπει να μειωθούν γρήγορα τα αέρια του θερμοκηπίου και μέχρι το 2050 το 90% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.

Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής περίπου 5% του τοπικού πληθυσμού έχει πλέον απασχόληση που συνδέεται με διάφορες μορφές ΑΠΕ (αιολικά, ηλιακά, νερά, βιομάζα ή έργα ενεργειακής αποδοτικότητας). Ωστόσο οι πολιτικοί συχνά αποφασίζουν ερήμην των πολιτών, το Βερμόντ δεν αποτελεί εξαίρεση κι όταν στις περιοχές Swanton και Irasburg κάποιοι "επενδυτές" θέλησαν να ανεγείρουν δυο νέα αιολικά πάρκα, με ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων και σ’ απόσταση 600 μέτρων από κατοικίες, τα σχέδια συνάντησαν την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και τόσο στο Swanton όσο και στο Irasburg το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό ενάντια στα αιολικά. Αντιδράσεις κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων αναφέρονται επίσης στις πόλεις Barton, Poultney, Dummerston και Pownal, ενώ νομική δράση κατά των αιολικών έχει αναληφθεί στις πόλεις New Haven, Bennington και Rutland Town.

Πρόσφατα η Ισπανική Iberdrola θέλησε να κατασκευάσει αιολικό πάρκο 28 ανεμογεννητριών στις περιοχές Windham και Grafton και, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων, πρόσφερε ένα δωράκι ενός εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως επί 25 χρόνια. Οι κάτοικοι δεν "τσίμπησαν" κι έφεραν το θέμα σε τοπικό δημοψήφισμα στις 8 Νοέμβρη, την ημέρα της Προεδρικής εκλογής. Παραμονές του δημοψηφίσματος η Iberdrola μείωσε τις ανεμογεννήτριες σε 24 κι ανέβασε το "δωράκι" σε 1,5 εκατομμύριο δολάρια, σπάζοντάς το σε 4 κατηγορίες για το Windham: 395 χιλ. δολάρια σε φόρους περιουσίας, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 50% του τοπικού προϋπολογισμού, 105 χιλ. δολάρια στο Δήμο, 150 χιλ. δολάρια για διάφορες τοπικές δαπάνες, 350 χιλ. δολάρια απευθείας στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους (1162 δολάρια κατ' άτομο). Το πακέτο για το Grafton ανέβηκε από 285 σε 500 χιλ. δολάρια. Παρά τις "χάντρες και καθρεφτάκια" που πρόσφερε η Iberdrola στους ιθαγενείς, μερίδιο απ' τις επιδοτήσεις που θα εξασφάλιζε για τη τσέπη της, πάλι δεν τα κατάφερε, έχασε καθαρά και στις δυο περιοχές, 235-158 στο Grafton και 181-101 στο Windham. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η υποψήφια κυβερνήτης των Δημοκρατικών υποστηριζόταν απ' το τοπικό αιολικό λόμπυ και τον κάτοικο του Βερμόντ ιδρυτή του 350.org, ενός περιβαλλοντικού γκρουπ που συνεργάζεται με τις γνωστές αμαρτωλές ΜΚΟ ενάντια στα ορυκτά καύσιμα. Κατά τα προκριματικά του Δημοκρατικού Κόμματος για το χρίσμα του υποψήφιου κυβερνήτη οι δυο απ' τους τρεις υποψήφιους στάθηκαν ενάντια στην επέλαση των αιολικών στο Βερμόντ, ο ένας μάλιστα το ανέδειξε ως το βασικό θέμα της εκστρατείας του. Και φαίνεται πως οι ψηφοφόροι του τελικά προτίμησαν το Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, παρά την εκλεκτή του αιολικού λόμπυ.

Ποιο ήταν το μήνυμα του Ρεπουμπλικανού που κέρδισε για κυβερνήτης; Πολύ συνοπτικά το απλό και ρεαλιστικό "I support solar power ... while solar is not appropriate everywhere or at every scale, I believe there are opportunities to continue to expand our solar energy portfolio and produce clean power, close to existing transmission, at costs that are below current rates. I do not support further industrialization of our ridgelines with wind turbines.... further improvement and efficiency in solar cells, battery technology, hydrogen energy and other innovations will evolve rapidly in the years ahead".

Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα ο Σκουρλέτης μας άφησε κληρονομιά τον "εθνικό στόχο" της Μπιρμπίλη, που με τη μηδέποτε αναθεωρηθείσα απόφαση του Οκτωβρίου 2010 προβλέπει 7500MW αιολικά, ακόμα και υπεράκτια, τρομάρα μας. Δεν είναι καιρός ν' αναθεωρηθεί αυτή η τραγική απόφαση και η τραγική πολιτική, κ. Σταθάκη μας; Κι αν δεν σου αρκεί το τι γίνεται με τα αιολικά στο Βερμόντ, περίμενε δυο μέρες, να δεις τι γίνεται και στην Ισπανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου