Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

"Λάβετε θέσεις" για τις 30 Νοεμβρίου 2016: έρχεται το τέλος των αιολικών στην ΕΕ;

 
Στον 21ο αιώνα οι άσχετοι με τον ηλεκτρισμό πολιτικοί έβαλαν στο περιθώριο τους μηχανικούς, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους για τους πολίτες, την αποσταθεροποίηση των ηλεκτρικών δικτύων, τη βύθιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της ΕΕ και της χώρας μας σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Χάρη στο μεγαλοϊδεατισμό των πολιτικών, δεν υπάρχει πιο μεγάλη στρέβλωση στην κατά τα λοιπά "απελευθερωμένη" αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ και της χώρας μας απ' την καταναγκαστική κατά προτεραιότητα απορρόφηση της τυχαίας και αναξιόπιστης ενέργειας που "εγχέουν" στο ηλεκτρικό σύστημα κυρίως τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και στη συνέχεια τα μειωμένης αξιοπιστίας Φ/Β.


Ήδη βέβαια παντού ανά τον πλανήτη οι επενδύσεις στις συγκεκριμένες μορφές ΑΠΕ μειώνονται, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, που είχαμε δει τον περασμένο Μάρτιο. Μειώνονται μάλιστα πλέον ακόμα και στη μεγαλύτερη χώρα-παραγωγό τόσο ανεμογεννητριών όσο και Φ/Β πάνελ, την Κίνα, όπως αποκαλύπτει το πιο κάτω διάγραμμα, που είχαμε δει τον περασμένο Απρίλιο, αλλά και όπως προκύπτει απ' το Νέο (13ο) Πενταετές Πρόγραμμα Ηλεκτροδότησης της Κίνας.


Δεκαπέντε χρόνια παράνοιας με τις συγκεκριμένες μορφές ΑΠΕ, λες και δεν υπάρχουν άλλες, πιο αξιόπιστες, είναι πολλά, πάρα πολλά. Παρά την περυσινή Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, στην ΕΕ κάτι φαινεται ν' αλλάζει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των ΑΠΕ, έστω με αργούς ρυθμούς: η αρχή έγινε με τα μέτρα για τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας και των ΑΠΕ, που ανακοίνωσε η Κομισιόν τον Απρίλιο 2014. Η συνέχεια ήταν με την τροποποίηση φέτος το καλοκαίρι του νόμου EEG στη Γερμανία, που βάζει τέλος στο καθεστώς των εγγυημένων τιμών και βάζει στη θέση του ένα καθεστώς δημοπρασιών. Η πραγματικά χαριστική βολή ωστόσο στις δυο πιο αναξιόπιστες μορφές ΑΠΕ, τα αιολικά και τα Φ/Β, φαίνεται πως θα έλθει στις 30 Νοεμβρίου 2016, με την ανακοίνωση του ...
"χειμωνιάτικου πακέτου" μέτρων της ΕΕ για την ενέργεια.

Όπως λοιπόν δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το Γαλλικό Euractiv, οκτώ κείμενα, που διέρρευσαν από την Κομισιόν και δείχνουν τις προθέσεις για το "χειμωνιάτικο πακέτο", αποκαλύπτουν τροποποιήσεις Κοινοτικών Οδηγιών και νέα νομοθετικά μέτρα, που θεωρητικά "έχουν στόχο να βάλουν τον καταναλωτή στην καρδιά της αγοράς ενέργειας", επιτρέποντας στον καταναλωτή να γίνει παραγωγός. Συνήθως βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις καταλήγουμε τα μέτρα να βάζουν τον καταναλωτή στο στόχαστρο, οπότε ας κρατούμε μικρό καλάθι για το "χειμωνιάτικο πακέτο". Ωστόσο, το Άρθρο 23, που το βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα της αρχής, όπως το δίνει το Euractiv, εισάγει την έννοια των Μηχανισμών Διασφάλισης Ισχύος στην ΕΕ. Τέτοιοι Μηχανισμοί υπάρχουν ήδη με την έγκριση της ΕΕ σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία και αναμένεται πλέον με το "χειμωνιάτικο πακέτο" να επεκταθούν ευρύτερα σ' όλη την ΕΕ.

Για να καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνει στη πράξη Μηχανισμός Διασφάλισης Ισχύος, μπορείτε να (ξανα)διαβάσετε την ανάρτηση του Δεκεμβρίου 2014, για τον αντίστοιχο Μηχανισμό στη Βρετανία: οι τεχνολογίες που θεωρήθηκαν κατάλληλες για τη διαγωνιστική διαδικασία δεν περιελάμβαναν τις αναξιόπιστες μορφές των ΑΠΕ! Πώς να εγγυηθεί κανείς πως θα φυσά τα Χριστούγεννα κι αν φυσά, πόσο θα φυσά, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυηθεί διαθέσιμη ισχύ αιολικών; Γίνεται; Ε, δεν γίνεται, όπως απέδειξε και το περυσινό εορταστικό hangover των Ελληνικών αιολικών.

Και για να καταλάβετε ακόμα καλύτερα τι σημαίνει στη πράξη το ό,τι η εφαρμογή του Βρετανικού μοντέλου έχει την έγκριση της Κομισιόν, αν το αντιγράψει η Πολωνία, θα μπορεί να ενισχύσει τη θέση του κάρβουνου στον ενεργειακό της μείγμα! Με τις ευλογίες της ΕΕ!


Αυτό ωστόσο δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον μέτρο στο "χειμωνιάτικο πακέτο": σύμφωνα με το Άρθρο 11, που βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα πάντα όπως το έδωσε το Γαλλικό Euractiv, "η κατανομή ενέργειας θα γίνεται με τους κανόνες της αγοράς και χωρίς διακρίσεις". Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει πως η μεγαλύτερη στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η κατά προτεραιότητα ένταξη της ενέργειας των ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, παύει να υφίσταται! Οι ΑΠΕ εφεξής θα θεωρούνται ώριμη τεχνολογία και θα αντιμετωπίζονται ως μια ακόμα πηγή ενέργειας, οπότε, χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς προτεραιότητα ένταξης στο σύστημα, αναμένεται να μας αφήσουν χρόνους. Θα παραμείνουν βέβαια στο σύστημα όσα έργα έχουν ήδη εξασφαλίσει επιδοτήσεις "εις υγείαν των κορόιδων", αλλά η προσθήκη νέας ισχύος ανάλογης με τα μέχρι τώρα μεγέθη δεν φαίνεται πλέον ιδιαίτερα πιθανή.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Μέχρι ωστόσο να συμβεί αυτό θα εξακολουθούν να ισχύουν τα παλαιότερα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι ανίκανες να δουν πέρα απ' το δάκτυλό τους κυβερνήσεις των αρχών του 21ου αιώνα, η ζημιά ήδη έγινε και θα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες για άλλη μια δεκαετία περίπου. Ωστόσο η ουσία δεν αλλάζει: αν τα έγγραφα που διέρρευσαν στο Γαλλικό Euractiv επαληθευθούν με την ανακοίνωση του "χειμωνιάτικου πακέτου", αιολικά τέλος, τουλάχιστον όπως τα ξέραμε τα τελευταία 15 χρόνια στη ΕΕ. Και είναι πιθανό να επαληθευθούν, καθώς στις 4 Δεκεμβρίου οι Αυστριακοί ψηφίζουν για Πρόεδρο και το 2017 υπάρχουν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, οι πολιτικοί έχουν φέρει τους ψηφοφόρους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και δεν τολμούν να ομολογήσουν τη μεγάλη ανοησία που έκαναν μέχρι τώρα με τις ΑΠΕ, βάζουν την Κομισιόν να κάνει τη "βρώμικη" δουλειά "απ' την πίσω πόρτα".

Κι ας σκούζουν όσο θέλουν οι διάφορες γνωστές και μη εξαιρετέες ΜΚΟ, αυτές που στη Γερμανία έριξαν ήδη τις μάσκες και ζητούν πλέον ανοιχτά να καίει η Γερμανία φυσικό αέριο αντί για λιθάνθρακα, "για να μειώσει τις εκπομπές CO2 και να σώσει τον πλανήτη", αδιαφορώντας πλήρως για το αν το αυξημένο κόστος του αερίου σπρώξει κι άλλα νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια. Με τη λογική των αποκλεισμών, έκλεισαν πρώτα τα πυρηνικά με το πρόσχημα της Energiewende,  θέλουν να κλείσουν το κάρβουνο με το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής, τι μένει στο τέλος για ασφαλή ηλεκτροδότηση; Μόνο το φυσικό αέριο, όχι φυσικά τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και τα περιορισμένης αξιοπιστίας Φ/Β! Τι σημασία έχει άλλωστε αν εν τω μεταξύ σκοτώσουν κάποιους απ' την παγωνιά, αλλά τους χαρίσουν τον αιώνιο Παράδεισο, την ικανοποίηση πως "έσωσαν τον πλανήτη", από έναν έστω φανταστικό κι ανύπαρκτο κίνδυνο; Κάτι σαν το Ισλάμ δηλαδή, που υπόσχεται να στείλει τους βομβιστές αυτοκτονίας στον Παράδεισο, για να κάνουν παρέα με τα διάφορα ουρί.

Κι εγώ που μέχρι τώρα νόμιζα πως οι ΜΚΟ λένε να βάλουμε αιολικά και Φ/Β για να "σώσουμε τον πλανήτη", τι πρέπει να υποθέσω απ' αυτή τη στροφή προς το φυσικό αέριο; Και τι θα γίνει τώρα το "Go Solar", που έγραψαν στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με την ανεξήγητη ανοχή τόσο της ΔΕΗ όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας; Θα το σβήσουν, για να το αντικαταστήσουν με το "Go Gas"; Ή μήπως δεν χρειάζεται, επειδή το "Go Solar", όσο κι αν δεν τολμούν να το πουν φωναχτά, "πάει πακέτο" με το "Go Gas"; Καταγέλαστοι, όπως πάντα ...


2 σχόλια:

  1. όπου υπάρχει παραλογισμός, κάτι άλλλο παίζει. ΔΕΝ είναι τόοοσο ηλίθιοι ή αγράματοι. Μια χαρά ξέρουν τι κάνουν. Δεν το καταλαβαίνουμε επειδή έχει πολλές πτυχές:
    1) Μάζεψαν λεφτά για την επανένωσή τους
    2) περιόρισαν τα συγκριτικά πλεονέκτήματα σε κάτι σαν και εμάς και όχι μόνο, που πιστέψαμε ότι είμαστε "ευρωπαίοι"
    3) Εφτιαξαν μηχανισμό απειλής επιβόλής δασμών στα Κινέζικα
    4) Περιόρισαν την ζήτηση, γενικά και σε Κινέζικα
    5) Περιόρισαν την ζήτηση, γενικά και έπεσε ο ΟΠΕΚ (και όχι μόνο)
    6)Φυσικά και προωθούν αέριο, αλλά όχι Ρώσικο, είδαμε και πάθαμε να αφοπλιστούν

    Η συνταγή χαλάει επειδή η πλέμπα αντιδρά στην φτώχεια και την πολλή μακακία με ...εθνικισμό (που τον ανακάλυψε και ο Πούτιν επι τούτου!). Φασίστες οι εθνικιστές

    Έχουν μάλλον πάθει λαλά με το Τράμπ
    Φοβάται και η Μέρκελ (για αυτό νιξ στο χρέος μας)
    Που να δεις τους Γάλλους που βλέπουν την Λεπέν σαν ελπίδα
    Οι Άγγλοι έκαναν την κίνησή τους
    Οι αφανείς κακοί υπονομεύουν τον Τραμπ, όσο δεν έχω ξαναδεί στα 150.000.000 που υπάρχω. This is a coup.

    Υποθέσεις είναι αυτές... Αλλά είμαι πια ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι ξέρουν, και να μην ήξεραν θα είχαν μάθει. Το μόνο που τους ενοχλεί είναι ότι έχει αρχίσει να μαθαίνει και η πλέμπα. Τόσο οι "ακροαριστεροί" όσο και οι "ακροδεξιοί" είναι αντιαιολικοί. Οι αντιαιολικοί ψήφισαν BREXIT δαγκωτό, και έχουν κάνει εικόνισμα τον Τραμπ.

    Η αυτοκρατορία δεν θα κάνει πίσω, απλά θα το στολίσει, θα κάνει κατενάτσιο, αποπροσανατολισμό κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπου είχα γράψει πριν δυο χρόνια πως έρχεται ωκεανός από φυσικό αέριο, υγροποιημένο και μη. Ναι, δεν θα είναι ρώσικο και ίσως γι' αυτό οι Γερμανοί θέλουν να κάνουν και το Nord Stream 2. Σιγουράντζες.

    Συμφωνώ στο This is a coup, εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί η ΕΡΤ επιμένει ακόμα πως ο Τραμπ είναι κακός. Απ' την Κλίντον και τον Ομπάμια περιμένουμε κάτι ή πλέον μόνο απ' τον Τραμπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή