Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Και τώρα τρέχουμε! Τι κρύβει η εσπευσμένη επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα;


Στις 30 Σεπτεμβρίου η Σλοβακική Προεδρία της ΕΕ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξασφαλίσει θετική γνώμη των κρατών-μελών και να επικυρώσει άμεσα τη Συμφωνία στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι. Σήμερα, 4 Οκτωβρίου, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με 610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές να επικυρωθεί η συμφωνία από όλες τις χώρες-μέλη ταυτόχρονα. Φυσικά καμιά Συμφωνία δεν μπορεί να είναι νομικά δεσμευτική για οποιαδήποτε χώρα αν προηγουμένως δεν κυρωθεί απ' το Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά στις εποχές που ζούμε αυτά είναι πλέον "ψιλά γράμματα".

Η αναπάντεχη "πηλάλα" της Σλοβακικής Προεδρίας και του Ευρωκοινοβουλίου σκοπό έχει να προλάβει την επόμενη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Μαρακές του Μαρόκου στις 7 Νοεμβρίου, προκειμένου να τεθεί επίσημα σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού και να δεσμεύει πλέον όλες τις χώρες που θα την έχουν επικυρώσει σε τουλάχιστον τετραετή δεσμευτική παραμονή.

Η 7η Νοεμβρίου είναι κυριολεκτικά η τελευταία-τελευταία προθεσμία για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού, καθώς ...
ακριβώς την επόμενη μέρα, στις 8 Νοεμβρίου, γίνεται η Προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ και, παρά τις γελοίες "διαδικτυακές" δημοσκοπήσεις, που "δείχνουν την Κλίντον να προηγείται με πέντε μονάδες", όλοι στην πραγματικότητα φοβούνται πως θα εκλεγεί ο Τραμπ. Απ' ό,τι φαίνεται οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ έχουν παρόμοια αξιοπιστία με τις δικές μας και σχεδόν κανείς δεν τις παίρνει στα σοβαρά, σημασία έχουν οι "κρυφές" μετρήσεις, που κάνουν όλες οι μεγάλες χώρες και ήδη όλες οι κυβερνήσεις σπεύδουν ν' αποκτήσουν επαφή με το περιβάλλον του Τραμπ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Μιλώντας στις 23 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ ο Τραμπ, απ' όπου και το πιο πάνω βίντεο, μπροστά σ' ένα κοινό που αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία του κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή, στην οικονομία, στην κοινωνική πρόοδο κι ευημερία της Πολιτείας της Πενσυλβάνια, ήταν εντελώς ξεκάθαρος: δεσμεύθηκε πως θα καταργήσει τόσο το Climate Action Plan όσο και το Clean Power Plan, θεμελιώδεις περιβαλλοντικούς νόμους της κυβέρνησης Ομπάμα-Κλίντον και θα τους αντικαταστήσει με το "America First energy plan". Θα περιορίσει αισθητά το ρόλο του Environmental Protection Agency (EPA), της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, που ήταν η "αιχμή του δόρατος" της πολιτικής Ομπάμα. Και θ' αποσύρει τις ΗΠΑ απ' τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Αυτή η τελευταία δέσμευση είναι που έκανε την Υπουργό Περιβάλλοντος της Μέρκελ και τους υποτακτικούς της να τρέχουν άρον-άρον στις Βρυξέλλες στις 30 Σεπτεμβρίου κι ανάμεσα σ' αυτούς βέβαια κι ο Έλληνας Αν. Υπουργός Τσιρώνης. Tragic ...

Αν ωστόσο τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού στις 7 Νοεμβρίου στο Μαρακές, ο Τραμπ, εφόσον εκλεγεί, θα έχει κάθε άλλοθι για να μην τηρήσει τις υποσχέσεις του. Κωλοτούμπα "με την άδεια του νόμου", που λένε. Οψόμεθα ... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου