Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Γερμανοί ξεκίνησαν το "μασάζ" της ΕΕ: μην ενοχλείτε το ETS μετά το 2020!

Όσο πλησιάζει το 2020, τότε που τελειώνει ο ορίζοντας της παρανοϊκής πολιτικής της ΕΕ "20-20-20", τόσο γίνεται πιο φανερό πως η Γερμανία δεν πρόκειται να πετύχει το στόχο της μείωσης των εκπομπών CO2. Κι αυτό φυσικά οφείλεται στο ό,τι όσα αιολικά και να βάλουν, όσα Φ/Β και να βάλουν, τις εκπομπές τις μειώνει πραγματικά μόνο ο ήπιος χειμώνας ή η ύφεση της οικονομίας.

Αφού λοιπόν οι εκπομπές CO2 δεν λένε να μειωθούν με τίποτα, το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Γερμανίας είναι η μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (Emissions Trading System - ETS) μετά το 2020. Τον Απρίλιο είχαμε δει πως οι Γάλλοι, έχοντας αναθαρρήσει μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα, ξεκίνησαν μια χυδαία προσπάθεια να πουλήσουν την πυρηνική τους τεχνολογία. Για να το πετύχουν προσπάθησαν εντελώς άγαρμπα να επιβάλουν απ' το 2021 μια ελάχιστη τιμή στο δικαίωμα εκπομπής CO2, που την ονειρεύονται μάλιστα στα επίπεδα των 30€/τόνο και μ' ετήσια αύξηση 5-10%, ώστε να περάσει τα 50€/τόνο CO2 το 2030. Σήμερα η τιμή του δικαιώματος βολοδέρνει επί μήνες στα επίπεδα των 5-6€/τόνο, μετά το Brexit έπεσε κι άλλο και τις τελευταίες μέρες είναι στα 4€/τόνο, οπότε η αύξηση στα 30€/τόνο σημαίνει 600-750% αύξηση της δαπάνης των Γερμανών για δικαιώματα, ενώ η αύξηση στα 50€/τόνο συνεπάγεται αύξηση δαπάνης 1250%!!! Οι Γερμανοί είναι μαθημένοι να εισπράττουν, αν τους πουν να πληρώσουν αισθάνονται μια ανατριχίλα κι αν τους πουν για 600-1250% αύξηση της δαπάνης δεν πρόκειται να το δεχθούν με τίποτα. Αφήστε που το 2017 είναι χρονιά ομοσπονδιακών εκλογών και η δημοτικότητα της Μέρκελ βρίσκεται σ' ελεύθερη πτώση. 

Οι πάντα μεθοδικοί Γερμανοί δεν πρόκειται φυσικά ν' αφήσουν τους Γάλλους να παίζουν μόνοι τους στην ενεργειακή αγορά, οπότε η πρώτη "κανονιά" ακούστηκε τον Ιούνιο στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο: ...
"Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία τεσσάρων κρατών – μελών, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου, αναφορικά με την πυρηνική ασφάλεια και τη μη χρηματοδότηση πυρηνικών σταθμών ενέργειας από την ΕΕ. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Αυτό φυσικά δεν αρκεί, οπότε τη σκυτάλη παρέλαβαν τα Γερμανικά Stiftung, που ήδη ξεκίνησαν να κάνουν το απαραίτητο "μασάζ" για τη διαμόρφωση της άποψης της ΕΕ. Πρώτο λοιπόν βγήκε το Centrum für Europäische Politik του Φράιμπουργκ, που εξέδωσε μια σύντομη έκθεση με τίτλο "Carbon Leakage - Reform of EU emissions trading post-2021 and global climate protection", το εξώφυλλο το βλέπουμε στην εικόνα. Για να μη γίνει κανένα μπέρδεμα και δεν ανοίξουμε καν το 16 σελίδων pdf, το μήνυμα υπάρχει ακέραιο στο εξώφυλλο: 
  • Μην πειράζετε το ETS, το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, γιατί τότε η βιομηχανία θα λακίσει -κι άλλο- απ' την Ευρώπη και οι εκπομπές δεν θα μειωθούν, απλά θα μετακομίσουν. 
  • Δεν θα πρέπει ν' αυξηθεί ο ρυθμός μείωσης των δικαιωμάτων στην αγορά πέρα απ' το όριο του 2,2% ετησίως μέχρι το 2030, που έχει καθορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 
  • Δεν θα πρέπει να μειωθούν τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών που δίνονται στη βιομηχανία, για ν' αποφευχθεί μια "διαρροή άνθρακα" προς τρίτες χώρες. 
  • Και ο τρόπος υπολογισμού των δωρεάν δικαιωμάτων πρέπει να ελέγχεται τακτικά, ώστε να μην υπάρχει είτε υπερεπάρκεια είτε υπερβολική έλλειψη δικαιωμάτων στην αγορά.

Έχουμε λοιπόν πλέον μια ξεκάθαρη άποψη για το πώς βλέπουν οι Γερμανοί την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών στην περίοδο μετά το 2020 και μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο του Παρισιού για το Κλίμα. Μια αγορά αρκούντως χαλαρή, ώστε η Γερμανία να συνεχίσει να παράγει 155TWh ετησίως από λιγνίτη, 118TWh από λιθάνθρακα κι 61TWh από φυσικό αέριο, όπως το 2015, χωρίς να ξοδεύει πολλά για ν' αγοράζει δικαιώματα εκπομπών. Καλή η "σωτηρία του πλανήτη" απ' την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή", αλλά δεν χρειάζεται να τον σώζει η Γερμανία: αν έχει στη διάθεσή της κάποιες χρεοκοπημένες χώρες ως αποικίες χρέους, μπορούν να σώζουν αυτές τον πλανήτη και ν' αυτοκαταστρέφονται, μειώνοντας τη δική τους ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη προκειμένου να εισάγουν ηλεκτρισμό απ' το λιγνίτη των γειτονικών χωρών. Η "διαρροή άνθρακα" ήδη συμβαίνει, όχι μόνο απ' την Ευρώπη στην Ασία, αλλά ιδιαίτερα απ' την Ελλάδα στα Σκόπια και τη Βουλγαρία, αλλά αν δεν αφορά τη Γερμανία δεν έχει προφανώς σημασία για την ΕΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου