Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα αποσταθεροποίηση της Ευρώπης προ των πυλών, από πρωτοβουλίες πάντα των Γερμανών.


Όσο γίνονται εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια κι ανεβαίνει η δύναμη της ακροδεξιάς, τόσο αρχίζουν Μέρκελ και Γκάμπριελ ν' αντιλαμβάνονται τ' αδιέξοδα της πολιτικής της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης. Είναι ωστόσο πολύ περήφανοι για να παραδεχθούν δημόσια το λάθος και γι' αυτό η ανάκρουση πρύμνης γίνεται με μικρά κι αθόρυβα βήματα.

Το μείζον πρόβλημα που έχουν μπροστά τους είναι η αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ μετά το 2020, καθώς αντιλαμβάνονται πως έχουν αυτοπαγιδευθεί σε μια αυτοκαταστροφή της ενεργοβόρας βιομηχανίας τους: χαλυβουργία και χημική βιομηχανία χωρίς εκπομπές CO2 ακόμα δεν βρέθηκαν, κι αν μετά το 2020 φορτώσουν υπερβολικό κόστος στη βιομηχανία, αυτή πολύ απλά θα πάρει το καπελάκι της και θα φύγει απ' τη Γερμανία για την Άπω Ανατολή, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια στην κοινωνία. Κι απ' την περίοδο του Μεσοπολέμου όλοι ξέρουμε πλέον τι συμβαίνει στη Γερμανία όταν η κοινωνία αποσυντίθεται: βρίσκουν έναν Ράιχσφύρερ, έναν ηγέτη που χτίζει πάνω στον εθνικισμό και τα φοβικά σύνδρομα.

Στις αρχές του μήνα είχαμε δει πως οι Γερμανοί ξεκίνησαν το "μασάζ" της ΕΕ: μην ενοχλείτε το ETS μετά το 2020!, βγάζοντας μπροστά ένα stiftung να προειδοποιήσει για "Carbon Leakage", για διαρροή της βιομηχανίας και μεταφορά των εκπομπών CO2 σ' άλλες χώρες. Και τώρα βγήκε το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών & Ενέργειας να προβάλει την ανάγκη σωτηρίας της βιομηχανίας, εκδίδοντας κοινό (!) δελτίο τύπου με τη Συμμαχία ...
"το μέλλον της βιομηχανίας" (Bündnis "Zukunft der Industrie"), μια ένωση βιομηχανιών, που βλέπουν το μέλλον άδηλο μπροστά τους αν συνεχιστεί ο παραλογισμός της Energiewende και της κλιματικής προπαγάνδας.

Γκάμπριελ και βιομήχανοι ζητούν πλέον ανοιχτά "την προστασία των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας μέσω της κατάλληλης κατανομής των δικαιωμάτων εκπομπής". Στην πράξη αυτό σημαίνει  "ν' αυξηθεί το ποσοστό των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για δωρεάν κατανομή σε 43,5 με 44% της συνολικής ποσότητας των δικαιωμάτων εκπομπής στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, ενώ η πρόταση της Κομισιόν από τις 15 Ιουλίου 2015 είναι μόνο για μερίδιο 40,4%."

Φυσικά δεν παραλείπουν να προβάλουν πως "Η συμμαχία "μέλλον της βιομηχανίας" στηρίζει την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα." Σπεύδουν ωστόσο να συμπληρώσουν πως "Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται ένα ισορροπημένο μίγμα πολιτικών, που να "παντρεύει" την οικονομική ανάπτυξη με τις κοινωνικές επιπτώσεις και την κλιματική αλλαγή." Και "χτυπούν το καμπανάκι" στην Κομισιόν: "Χωρίς ιδιαίτερα καινοτόμο βιομηχανία [η ΕΕ] δεν θα επιτύχει τους στόχους της προστασίας του κλίματος!" 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Και η προειδοποίηση γίνεται ακόμα πιο σαφής: "Εάν η Γερμανία και η Ευρώπη αποδείξουν ότι οι αναγκαίες μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου και η επέκταση της βιομηχανικής αξίας μπορούν να επιτευχθούν από κοινού, θα πρέπει να ενθαρρύνεται ο υπόλοιπος κόσμος να εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού τόσο φιλόδοξα όσο η ΕΕ. Μέχρι να φτάσουμε σε ισότιμο ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία απ' τη διαρροή άνθρακα και επενδύσεων, ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας."

Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως στο τέλος θα γίνει στην ΕΕ ό,τι θέλουν οι Γερμανοί, καθώς έχουν αποδείξει κατ' επανάληψη την περιφρόνησή τους στη γνώμη των υπολοίπων και οι υπόλοιποι στο τέλος είτε υποχωρούν είτε παίρνουν το καπελάκι τους και Brexit. Η παροιμιώδης αλαζονεία τους, η ίδια που αιματοκύλισε δυο φορές τον πλανήτη στον 20ο αιώνα, έχει επανεμφανιστεί απειλητική μετά την επανένωση του 1989.

Τελευταίο κρούσμα αποτελεί η είδηση που μετέδωσε πριν λίγες ημέρες το Reuters, για έναρξη παραδόσεων των σωληνώσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, τον αγωγό που ακόμα δεν έχει εγκριθεί απ' την ΕΕ, επειδή θ' αφήσει την Ουκρανία εντελώς ξεκρέμαστη ενεργειακά στις ορέξεις των Ρώσων και θα εξαρτήσει την τροφοδοσία της Κεντρικής Ευρώπης με ρωσικό αέριο αποκλειστικά μέσω Γερμανίας. Η είδηση αποτελεί συνέχεια της ανακοίνωσης του Nord Stream 2 τον περασμένο Μάρτιο, για επιλογή των Γερμανικών και Ρωσικών εταιρειών που θα προμηθεύσουν τις σωληνώσεις, χωρίς βεβαίως να περιμένουν την έγκριση της ΕΕ. Μια νέα αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, από πρωτοβουλίες πάντα των Γερμανών, βρίσκεται προ των πυλών.


2 σχόλια:

  1. Ολλανδία: Κλείνει η βιομηχανία άνθρακα για περιβαλλοντολογικούς λόγους
    http://cytoday.eu/index.php?id=17&nid=9689827

    Και εκεί αντιδράσεις...

    "
    o κλείσιμο της βιομηχανίας άνθρακα της χώρας, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030, ψήφισε το ολλανδικό κοινοβούλιο.

    Η ψηφοφορία, που δεν είναι ακόμη δεσμευτική, προβλέπει το κλείσιμο των πέντε μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα που λειτουργούν σήμερα στην Ολλανδία, τρεις εκ των οποίων άνοιξαν μόλις το 2015. Η δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ευθυγραμμίσει τη χώρα με τους στόχους που τέθηκαν από την συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο, και θα θέσει ένα ισχυρό προηγούμενο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών.
    "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γεωγραφική τους θέση τους επιτρέπει να παίρνουν σε πολύ φθηνή τιμή το αιολικό ρεύμα (που εξάγει κατά 80% η Γερμανία) και να διασφαλίζονται με το πυρηνικό ρεύμα της Γαλλίας. Οπότε γιατί να μην έχουν επιδοτούμενο απ' τους Γερμανούς καταναλωτές ρεύμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή