Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Το "θερμότερο από ποτέ" 2015 και 2016, το "ακραίο" 1987 και η κλιματική απάτη της χιλιετίας.


Καύσωνας, για τις κλιµατικές συνθήκες της Ελλάδας, θεωρείται µια περίοδος τουλάχιστον 3 ηµερών, όπου οι θερµοκρασίες στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας ξεπερνούν τους 37°C και η µέση ηµερήσια θερµοκρασία είναι τουλάχιστον 31°C, δηλαδή η θερµοκρασία δε µειώνεται αρκετά κατά τις νυκτερινές ώρες (δεν πέφτει κάτω από τους 25-26°C). Αυτός ο ορισμός περιλαμβάνεται σε παρουσίαση με θέμα "Έντονα καιρικά φαινόμενα", λέκτορα του ΕΜΠ για επιμορφωτικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας του Υπ. Εσωτερικών. Απ' την παρουσίαση αυτή είναι ο πιο πάνω πίνακας με τους καύσωνες στην Ελλάδα, όπως καταγράφονται στο βιβλίο του 2005 "Ο καιρός και τα μυστικά του" του γνωστού απ' τις παλαιότερες τηλεοπτικές του εμφανίσεις μετεωρολόγου Γ. Μελανίτη.


Απ' την ίδια παρουσίαση και το ίδιο βιβλίο είναι και ο 2ος πίνακας, με τις ισχυρές χιονοπτώσεις στην Ελλάδα. Οι κλιματικοί ΑΠΕτεώνες μας λένε πως αν δεν συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη σε έως 2οC σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής θα μας βρουν "ακραία καιρικά φαινόμενα", πρωτόγνωροι καύσωνες και ξηρασίες. Μόνο που, όπως φαίνεται απ' τους δυο πιο πάνω πίνακες, τα ...
"ακραία καιρικά φαινόμενα" κι ο πρωτόγνωρος καύσωνας ήρθαν πριν από 29 χρόνια, το 1987. Κι ο καύσωνας ήρθε μετά από ακραίο Μαρτιάτικο παγετό, τόσο ακραίο, που όμοιό του επίσης δεν έχουμε ξαναδεί από τότε.

Ας τα πάρουμε απ' την αρχή: το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που είχε ο παγετός του Μαρτίου 1987 ήταν η μεγάλη του διάρκεια, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ξεκίνησαν στις 4 και διήρκεσαν μέχρι και τις 17 Μαρτίου, πάντα κατά το Γ. Μελανίτη, αν κι εγώ θυμάμαι πως η παγωνιά κράτησε για 3 εβδομάδες, όχι για δυο. Θερμοκρασίες -18οC για τα Τρίκαλα και -7oC για το Τατόι είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες, αλλά τις είδαμε το Μάρτη του '87, που δεν ήταν απλά "γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης", ήταν ένας αξέχαστος Μάρτης, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί από τότε. Ευτυχώς βέβαια, καθώς η ακραία παγωνιά πάντα αφήνει πίσω της θύματα. Μεγάλο μέρος της χώρας βίωνε συνθήκες ολικού παγετού για πολλές μέρες κι όταν επιτέλους ζέσταινε λίγο στη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία βυθιζόταν τη νύχτα πολλούς βαθμούς κάτω απ' το μηδέν.

Ο καύσωνας του Ιουλίου 1987 άφησε πίσω του άγνωστο πόσους, αλλά πάντως χιλιάδες νεκρούς στη  χώρα μας και μας ξαναεπισκέφθηκε με μικρότερη ένταση και την επόμενη χρονιά, το 1988. Από τότε, όσο κι αν έχει υπερθερμανθεί ο πλανήτης, τέτοιο καύσωνα δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 29 χρόνια, μια γενιά. Κι όμως, -κατά τη ΝΑΣΑ-, κάθε έτος είναι  όλο και πιο θερμό απ' το προηγούμενο, το 2015 είναι το "θερμότερο έτος στα χρονικά" και "το 2016 είναι ακόμα πιο θερμό απ' το 2015".

Ο ακραίος από κάθε άποψη καύσωνας του 1987 ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου και τις επόμενες 7-8 ημέρες το σύνολο σχεδόν της πεδινής ηπειρωτικής χώρας και των πόλεων όχι απλά αντιμετώπιζε θερμοκρασίες άνω των 40οC, αλλά και μεγάλα ποσοστά υγρασίας και συνεχή άπνοια. Η θερμοκρασία ακόμα και την νύχτα δεν έπεφτε κάτω από τους 30οC, οι κάτοικοι στις πόλεις είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια και κοιμόντουσαν στα πάρκα, σε απέλπιδα αναζήτηση δροσιάς.

Το 1987 ήταν τελικά ένα καθ' όλα ακραίο έτος, καθώς μετά τον παγωμένο Μάρτιο και τον καυτό Ιούλιο, το Νοέμβριο ο Κοσκωτάς αγόρασε τον Ολυμπιακό απ' το Νταϊφά. Την επόμενη χρονιά, μέσα στον καύσωνα του 1988, ο Κοσκωτάς έφερε το τότε μεγάλο αστέρι της Ουγγαρίας Λάγιος Ντέταρι κι ανέβασε κι άλλο τη θερμοκρασία στον Πειραιά. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Το πιο ωραίο βέβαια είναι πως, όπως μας δείχνει το διάγραμμα "παγκόσμιων" θερμοκρασιών, των "μη συνεργάσιμων" με την κλιματική απάτη δορυφόρων, το 1987 και το 1988, με τους θανατηφόρους καύσωνες, δεν ήταν ιδιαίτερα θερμά έτη, αυτά που ακολούθησαν μετά το 1997 ήταν αισθητά πιο θερμά. Τα έτη για τη ΝΑΣΑ γίνονται "όλο και πιο θερμά", ενόψει της προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ, αλλά πλέον έχουν αρχίσει και ανοίγουν στόματα πολιτικών, που καταγγέλλουν ανοιχτά την κλιματική απάτη, και επιστημόνων, που καταγγέλλουν την ίδια τη ΝΑΣΑ για χειραγώγηση και παραποίηση στοιχείων. Αλήθεια, μια που ο πλανήτης "υπερθερμαίνεται", από πότε έχουν να δουν θερμοκρασία 47οC τα Τρίκαλα και η Λαμία ή 48oC η Ελευσίνα και το Τατόι;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου