Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Πράσινοι αιολικοί παπαγάλοι Πορτογαλίας


Βούιξε ο τόπος απ’ τη για ακόμα μια φορά “μούφα” “είδηση”, που δημοσιεύτηκε σε πολλά προπαγανδιστικά των ΑΠΕ μέσα, πως “Στοιχεία που παρουσίασε ο πορτογαλικός οργανισμός ZERO, σε συνεργασία με την Πορτογαλική Ένωση Ανανεώσιμης Ενέργειας (ARPEN), δείχνουν ότι η ζήτηση καλυπτόταν πλήρως από ΑΠΕ από τις 06.45 το πρωί του Σαββάτου 7 Μαΐου μέχρι τις 05.45 την επόμενη Τετάρτη”.

Προκειμένου να εξοικειώνεται ο πληθυσμός με την ιδέα πως ΑΠΕ είναι τα αιολικά, η “είδηση” συνοδεύεται -παντού!- από φωτογραφία αιολικού πάρκου, παρά το γεγονός πως η μεγάλη ΑΠΕ της Πορτογαλίας είναι τα υδροηλεκτρικά. Περιμένετε ποτέ να σας δείξει η προπαγάνδα σε τέτοιες ειδήσεις φωτογραφία υδροηλεκτρικού; Ποτέ δεν πρόκειται, ακόμα κι αν αναφέρονται στη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Κόστα Ρίκα, την Ουρουγουάη, την Αυστρία, χώρες με πολλές –και κυρίως αξιόπιστες- ΑΠΕ, που είναι βεβαίως τα νερά τους.

Τι πραγματικά συνέβη στην Πορτογαλία; Τίποτα περισσότερο απ’ τη συνήθη απάτη των αιολικών “ρεκόρ”: κάποια στιγμή φυσά πολύ, οι ανεμογεννήτριες παράγουν πολύ ρεύμα, το ρεύμα “μπουκώνει” το δίκτυο ηλεκτροδότησης κι αν έχει δυνατότητα απόρριψης σ’ ένα ευρύτερο δίκτυο τότε γίνεται “ρεκόρ” παραγωγής, αν όχι, ε, τότε γίνεται της Ρόδου. Μόλις σταματήσει να φυσά, οι ανεμογεννήτριες είναι αναξιόπιστες και η ζωή συνεχίζεται, τα αξιόπιστα εργοστάσια (ορυκτών καυσίμων, υδροηλεκτρικά, πυρηνικά, γεωθερμία, βιομάζα) διασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση των πολιτών και της οικονομίας.

Το “ευρύτερο” δίκτυο της Πορτογαλίας ήταν μέχρι το 2015 το δίκτυο της πολύ μεγαλύτερης Ισπανίας, αλλά επειδή και οι Ισπανοί ήθελαν “πράσινη ανάπτυξη”, όπως είχαμε δει ήδη τον Οκτώβριο 2014, κάποια στιγμή, πολύ προτού προσεγγίσουν το "100% ΑΠΕ", προέκυψε “περίσσεια” αιολικής ενέργειας, οπότε Ισπανοί και πορτογάλοι έτρεχαν από κοινού να διασφαλίσουν καλώδια προς τη Γαλλία, για να απορρίπτουν το τυχαίο αιολικό τους ρεύμα στο ευρύτερο δίκτυο της Κεντροδυτικής Ευρώπης.

Το greeklignite επισκέφτηκε το δικτυακό τόπο του Πορτογαλικού ΑΔΜΗΕ (Redes Energéticas Nacionais) κι απ’ την ιστοσελίδα των στατιστικών κατέβασε τα διαθέσιμα πραγματικά δεδομένα. Όπως λοιπόν φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, κάποια στιγμή το πρωί της 7ης Μαΐου, ημέρα Σάββατο, με μειωμένη ζήτηση φορτίου, πράγματι φύσηξε (τα αιολικά είναι με το ανοιχτό πράσινο χρώμα στο πάνω δεξιά απ’ τα 4 μικρότερα διαγράμματα). Ωστόσο αυτό που φαίνεται στο κάτω αριστερά απ’ τα μικρά διαγράμματα είναι φυσικό αέριο, που χρειάστηκε να μπει διορθωτικά γύρω στις 14:00, παρόλο που υπήρχαν πολλά υδροηλεκτρικά (στο πάνω αριστερά μικρό διάγραμμα), τα οποία προφανώς δεν επαρκούσαν. Το “06:45 το πρωί του Σαββάτου” λοιπόν μόλις μεταφέρθηκε στις 14:00, αλλά αυτό είναι πταίσμα μπροστά σ’ όσα θα διαβάσετε πιο κάτω.


Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε την κατάσταση στις 8 Μαΐου, ημέρα Κυριακή, με μειωμένη ζήτηση φορτίου. Πράγματι συνεχίζει να φυσά πολύ, δεν υπάρχει κάρβουνο ή φυσικό αέριο, το πρωί ωστόσο, απ’ τις 10:00 έως τις 13:00 υπάρχουν κάποιες –λίγες- εισαγωγές, που μπορεί να είναι απόρριψη αιολικού ρεύματος της Ισπανίας ή και πυρηνικά απ’ τη Γαλλία, είναι Κυριακή και παντού η ζήτηση φορτίου είναι μειωμένη.


Στις 9 Μαΐου, που βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, τα πράγματα διαφοροποιούνται: η ημέρα είναι Δευτέρα, οι πολίτες πηγαίνουν στις δουλειές τους, η ζήτηση φορτίου αυξάνεται και κάπου στις 07:00 το πρωί εμφανίζεται παραγωγή από κάρβουνο (κάτω αριστερά μικρό διάγραμμα), ενώ κάπου στις 11:00 εμφανίζεται και φυσικό αέριο! Μα καλά, δεν είπε η προπαγάνδα για τέσσερεις συνεχείς ημέρες ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ; Ή μήπως για τις ανάγκες της προπαγάνδας βάφτισαν και τα ορυκτά καύσιμα ΑΠΕ, περίπου όπως οι καλόγεροι του Μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι; Οι τέσσερεις συνεχείς ημέρεςτελικά δεν ήταν ούτε καν ένα Σαββατοκύριακο;


Την Τρίτη 10 Μαΐου, ημέρα εργάσιμη, που βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα, συνεχίζει να υπάρχει παραγωγή από κάρβουνο και για την κάλυψη της βραδινής αιχμής μπαίνει στο σύστημα και φυσικό αέριο. Έχει ήδη ξεκινήσει η μείωση των ανέμων και η αύξηση των υδροηλεκτρικών δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες. Το “100% ΑΠΕ” στις 9 και τις 10 Μαΐου, παρά τα πολλά υδροηλεκτρικά, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων είναι ποινικά κολάσιμη μόνο αν θίξεις φαρμακευτικές εταιρείες; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Τέλος, στις 11 Μαΐου, ημέρα Τετάρτη, υπάρχει συνεχής χρήση κάρβουνου, που αυξάνεται γρήγορα το πρωί, όταν ξύπνησαν οι πολίτες για να πάνε στις δουλειές τους. Η “είδηση” έλεγε πως είχαμε 100% ΑΠΕ μέχρι τις 05:45 της Τετάρτης, αλλά το μόνο που διαφοροποιείται είναι η ποσότητα, υπάρχει συνεχώς κατανάλωση κάρβουνου μέχρι τις 05:45. Το πιο ωραίο ωστόσο διάγραμμα είναι το πιο κάτω, που δείχνει τι ακολούθησε τις “τέσσερεις συνεχείς ημέρες με 100% ΑΠΕ”, που τελικά δεν ήταν ούτε καν ένα Σαββατοκύριακο:

Πρόκειται για το διάγραμμα της παραγωγής των αιολικών τις ΟΚΤΩ επόμενες ημέρες, στο διάστημα 12-19 Μαΐου 2016: πού πήγε ο κ. Αίολος, το μεσημέρι της 12ης Μαΐου, μήπως μπορεί να μας το πει ο κ. Σκουρλέτης ή ο κ. Βερροιόπουλος; Από σχεδόν 3000MW διαθέσιμα, που εμφανίζει το διάγραμμα με την πράσινη γραμμή, η παραγωγή τείνει κάτω των 100MW! Αξιοπιστία γύρω στο 3,5%! Πού πήγε ο κ. Αίολος, μετά το πρωί της 15ης Μαΐου και συνεχώς μέχρι το απόγευμα της 18ης Μαΐου, όταν κάπως “ξαναζωντανεύουν” τα αιολικά; Αξιοπιστία αιολικών σχεδόν ΜΗΔΕΝ το μεσημέρι της 16ης Μαΐου! 

Η Πορτογαλία έχει πολλά νερά και μπορεί με τα υδροηλεκτρικά της να καλύπτει γρήγορα τα σκαμπανεβάσματα της αναξιοπιστίας των αιολικών. Στην Ελλάδα ωστόσο δεν έχουμε πολλά νερά και τα χρειαζόμαστε για τις αρδεύσεις, όχι για να υπηρετούν τα αιολικά. Συνεννοούμαστε, κ. Σκουρλέτη; Κι αν εντάσσουμε στο πακέτο Γιούνκερ έργα αντλησιοταμίευσης, καλό είναι να ξέρουμε τα στοιχεία κόστους, για να μην πληρώνουν άδικα οι πολίτες της χρεοκοπημένης χώρας τα κερατιάτικα του ΕΤΜΕΑΡ. Αλήθεια τι απέγινε εκείνο το “πρωτοπόρο” υβριδικό της Ικαρίας;

Τα διαγράμματα της μορφής της ηλεκτροδότησης με ανεμογεννήτριες, με τις απότομες κορυφές, τις εξίσου απότομες βυθίσεις, τον απίστευτα γρήγορο ρυθμό εμφάνισης κι εξαφάνισης των αιολικών απ’ το σύστημα ηλεκτροδότησης, τα έχει δείξει απ’ το 2005 η Γερμανική ΕΟΝ, στο Wind Report όπου το έχει πει ξεκάθαρα: “Guaranteed wind power capacity below ten per cent, traditional power plants essential”.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φθηνή προπαγάνδα. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία αυτό θα ‘πρεπε να απασχολεί ήδη τη δικαιοσύνη, πολύ περισσότερο που την αναξιοπιστία των αιολικών (και των Φ/Β) για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης των πολιτών και της οικονομίας την έχει ήδη επισημάνει το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ (και μάλιστα σε υπόθεση που αφορούσε τη διπλανή Ισπανία, με την οποία η Πορτογαλία έχει πολύ διασυνδεμένο δίκτυο ηλεκτροδότησης). 

Δεν θα πρέπει επίσης κανείς να αυταπατάται πως αν διασυνδεθούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης θα υπάρχει ρεύμα, επειδή δεν μπορεί, κάπου κάποια στιγμή θα φυσά. Δυστυχώς έχει ήδη αποδειχθεί πως μπορεί να μη φυσά ταυτόχρονα σε τεράστιες εκτάσεις, τα κλιματικά συστήματα συχνά υπερβαίνουν το μέγεθος των ηπείρων. Αλλά η διασύνδεση των δικτύων θα έχει κοστίσει πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, (150 δισ. ευρώ μόνο μέχρι το 2020, κατά τον ENTSO-E), που θα πληρώσουν οι πολίτες σε γνωστές και μη εξαιρετέες εταιρείες, απ' αυτές που μοιράζουν λεμονοστίφτες και τηλεφωνικά κέντρα σε πολιτικούς για την προώθηση των πωλήσεών τους.


Σημείωση: αγαπητοί αναγνώστες, η Google λέει πως όλο και περισσότεροι παρακολουθείτε πλέον το ιστολόγιο απ' το κινητό τηλέφωνο. Βεβαιωθείτε πως βλέπετε όλο το περιεχόμενο, κάποιες συσκευές σίγουρα δεν υποστηρίζουν σωστά τα blogspot και τα διαγράμματα σίγουρα θα τα δείτε καλύτερα σε μεγαλύτερη οθόνη. Συνιστάται η παρακολούθηση μέσω Η/Υ.

2 σχόλια:

  1. και ΜΟΝΟ επειδή μπόρεσαν να απορρίψουν το πλεόνασμα με "εξαγωγές". http://euanmearns.com/did-portugal-run-for-four-days-on-renewables-alone/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αιολικά "ρεκόρ" είναι οι αιχμηρές κορυφές των διαγραμμάτων παραγωγής. Αλλά για την ηλεκτροδότηση σημασία έχει η καμπύλη ζήτησης φορτίου, η οποία πουθενά στον πλανήτη δεν έχει κορυφές σαν αυτές που έχουν τα αιολικά.

      Διαγραφή