Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Το Χρηματιστήριο προαναγγέλλει την Ανάσταση της Ελληνικής Οικονομίας;


Παντού στον πλανήτη τα Χρηματιστήρια λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί των εξελίξεων στην οικονομία, αποτυπώνουν το οικονομικό κλίμα κι επηρεάζονται απ' τις πολιτικές εξελίξεις. Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε τα μηνιαία στοιχεία πενταετίας του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (Απρίλιος 2011 - Απρίλιος 2016), σε μορφή "ιαπωνικών ράβδων" ("candlesticks"). Οι μαύρες ράβδοι δείχνουν πτωτικούς μήνες, οι λευκές δείχνουν ανοδικούς. Τα ορθογώνια, που αποτελούν τα "σώματα" των ράβδων, σχηματίζονται απ' τις τιμές κλεισίματος του Γενικού Δείκτη στην αρχή και το τέλος του μήνα. Οι λεπτές γραμμές, πάνω ή κάτω απ' τα "σώματα" των ράβδων, δείχνουν όρια ενδομηνιαίας διακύμανσης, αλλά που δεν αποτέλεσαν τιμή κλεισίματος στην αρχή ή το τέλος του μήνα.

Το 2011 είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη η έντονα πτωτική τάση (το πρώτο μεγάλο κόκκινο βέλος αριστερά στο διάγραμμα), καθώς η ανάπτυξη που υποσχόταν ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου, Προβόπουλος και τρόικα δεν φαινόταν πουθενά στον ορίζοντα. Το Χρηματιστήριο κυριολεκτικά γκρεμοτσακίζεται, μόνο τον Αύγουστο χάνει σχεδόν 25% και το Νοέμβριο 2011, αφού ο Βενιζέλος έχει τραβήξει το χαλί κάτω απ' τα πόδια του ΓΑΠ, σχηματίζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου (τον θυμάται άραγε κανείς αυτόν;) με τη στήριξη Πασοκ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Μια κυβέρνηση "ειδικού σκοπού", για να υπογράψει το επαίσχυντο PSI, τη "φάμπρικα" που έσωσε τους ξένους τραπεζίτες και χαντάκωσε τα δικά μας ασφαλιστικά Ταμεία. Θα δούμε άραγε ποτέ μια Εξεταστική για το τι έγινε με το PSI; Μπαααα, εδώ δεν ισχύει ούτε καν το "η ελπίδα πεθαίνει τελευταία".

Η κυβέρνηση Παπαδήμου "εξεμέτρησε γρήγορα το ζην" και φθάσαμε στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Το Πασοκ καταποντίζεται στο 13%, πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ, αλλά με ούτε 19%. Κυβέρνηση δεν προκύπτει και περάσαμε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, που έκανε τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Η χώρα αποκτά την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-Πασοκ-ΔημΑρ και το Χρηματιστήριο αντιδρά ανοδικά, μ' ένα "ράλι ανακούφισης" στο 2ο εξάμηνο 2012 (πρώτο πράσινο βέλος στο διάγραμμα). Το Μάρτιο 2013 εμφανίζονται τα προβλήματα του τρικομματισμού, οι ...
δημοσκοπήσεις δείχνουν την καταβαράθρωση της Δημαρ, που τον Ιούνιο 2013 την "κάνει με ελαφρά πηδηματάκια" απ' την κυβέρνηση, σε μια μάταιη -όπως αποδείχθηκε- προσπάθεια να διασωθεί εκλογικά: οι πολίτες δεν συγχώρεσαν τη μετάλλαξη. Το Χρηματιστήριο αντιδρά με νευρικότητα (μικρό κόκκινο βέλος), αλλά μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που είναι πλέον δικομματική, θεωρεί πως υπάρχει κυβερνησιμότητα στη χώρα και συνεχίζει ανοδικά (δεύτερο πράσινο βέλος).

Τελευταίος ανοδικός μήνας είναι ο Μάρτιος 2014, καθώς το Χρηματιστήριο έχει πάρει είδηση πως "το άλογο του δικομματισμού έχει ψοφήσει" και ουδόλως συγκινείται απ' την εξόφθαλμη προσπάθεια ΝΔ-Πασοκ-Μέρκελ να κοροϊδέψουν τους ψηφοφόρους πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 πως "όλα βαίνουν καλώς" και "η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές", βγάζοντας ομόλογα με ΑΓΓΛΙΚΟ Δίκαιο. Ξεκινά νέα πτωτική τάση, που διαρκεί όλο το 2014 κι ας προσπαθεί μάταια η ΝΔ να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου πως "η οικονομία είναι έτοιμη για απογείωση", το Χρηματιστήριο φαίνεται να θεωρεί πως πρόκειται μάλλον για UFO. Ποιος είναι ο επόμενος έντονα ανοδικός μήνας; Ο Φεβρουάριος 2015, αμέσως μετά την πτώση Σαμαρά και την άνοδο Τσίπρα!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Το Χρηματιστήριο τηρεί ουσιαστικά στάση αναμονής μέχρι τον Ιούνιο, καθώς η διαπραγμάτευση Βαρουφάκη (ουάου!) με τους δανειστές συνεχιζόταν. Αλλά μετά ήρθε το δημοψήφισμα, τα capital controls, η αβεβαιότητα για την αξιολόγηση, καταστάσεις που φέρνουν αλλεργία σε οποιοδήποτε Χρηματιστήριο και η πτώση συνεχίστηκε μέχρι και το Φεβρουάριο 2016.

Τους δυο τελευταίους μήνες φαίνεται το Χρηματιστήριο να προσπαθεί ν' αναστρέψει την πτωτική πορεία, καθώς τα νέα απ' την αξιολόγηση βελτιώνονται: μόλις προχθες ο Επίτροπος Οικονομικών φέρεται από το Reuters να δηλώνει σε δημοσιογράφους πως "We are 99 percent of the way there, we have converged on almost all aspects - φθάσαμε κατά 99% σε συμφωνία, έχουμε συγκλίνει σε σχεδόν όλα τα θέματα". Ο Ντάισελμπλουμ έσπευσε να ορίσει ημερομηνία για Eurogroup στις 9 Μαΐου και όταν κάποιοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, φθάνουν κατά 99% κοντά σε μια συμφωνία θα πρέπει να συμβούν "σημεία και τέρατα" για να χαλάσει τελικά η όποια συμφωνία. Αν το Μάιο όντως κλείσει θετικά η αξιολόγηση, η πορεία του Χρηματιστηρίου αναμένεται περίπου όπως το δεξί πράσινο βέλος. Αν μάλιστα συμβεί αυτό, θα είναι μόνο η αρχή, καθώς ο συνολικός σχηματισμός της εξαετίας 2011-2017, ένα τεράστιο "W", θα προδιαθέτει για πολύ μεγάλα πράγματα μεσομακροπρόθεσμα, αλλά μένει να δούμε πώς θα κινηθεί το 2018-19 και η παγκόσμια οικονομία, κάτι που θα επηρεάσει ασφαλώς τα βήματα μετά το "W". Και μπορεί το Χρηματιστήριο να μην είναι η πραγματική οικονομία, αλλά η βελτίωση της ψυχολογίας εκεί όλο και θα επηρεάσει θετικά την πραγματική οικονομία.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 9 Μαΐου, η πορεία του Χρηματιστηρίου θα είναι ίσως το τελευταίο που θα μας απασχολεί. Αλλά μια συμφωνία είναι η μόνη win-win κατάσταση, κι αυτό το ξέρουν όλοι. Κάτι ανάλογο είχα γράψει στις 11/2/2015, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, το επικαιροποίησα στις 5/7/2015 και μας προέκυψε -όπως προέκυψε- το 3ο μνημόνιο, που ωστόσο δεν απορρίφθηκε στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη. Όλοι πάντα προτιμούν ένα συμβιβασμό από μια ρήξη, που κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει. Αλλά ένα συμβιβασμό που να μπορεί να περάσει από ΌΛΑ τα κοινοβούλια.

Αυτή τη στιγμή πάντως φαίνεται να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα σε Γάλλους και Γερμανούς, καθώς το θέμα που πραγματικά καίει τους Γερμανούς δεν είναι η Ελλάδα, είναι η "χαμηλή" -για τους Γερμανούς- ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μπορεί να ευνοούν την ασθμαίνουσα Γαλλική οικονομία, αλλά κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή στις Γερμανικές Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά τους Ιδρύματα. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση κάλεσαν το Ντράγκι για "διευκρινίσεις" στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, για το θέμα των επιτοκίων, οπότε ενδεχομένως τη δική μας διαπραγμάτευση να την "παίρνουν τ' απόνερα" της κόντρας Γάλλων-Γερμανών για το ύψος της ισοτιμίας του ευρώ, είναι γνωστό πως "όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια". Η συγκυρία του Ελληνικού Πάσχα, με την πλήρη αποκέντρωση των ειδησεογραφικών μηχανισμών γύρω απ' τις σούβλες, δεν βοηθά στο να μαθαίνουμε λεπτομέρειες για το τι θα ειπωθεί μεταξύ Γερμανών και Ντράγκι, αλλά η ΕΕ είναι ένα διαρκές ανατολίτικο παζάρι και στο τέλος κάποια μέση λύση όλο και θα βρεθεί.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως η Ανάσταση του Κυρίου σε λίγες ώρες θα συνοδευθεί επιτέλους σε λίγες ημέρες κι απ' την αρχή για την Ανάσταση της Ελληνικής Οικονομίας! Μέχρι τότε μπορείτε να ξαναθυμηθείτε το βιντεάκι "Έρχεται η ανάπτυξη, μη σας πιάσει στον ύπνο...", που θυμίζει πάρα πολύ το παραμύθι με τον ψεύτη βοσκό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου