Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Θαυμαστή Energiewende: εργοστάσιο με ιστορικό ρεκόρ φορτίου βάσης, που πλέον ...ανεβοκατεβάζει φορτία λόγω αιολικών.


Πριν από 11 μήνες είχαμε δει πώς η θαυμαστή Energiewende, το καταπληκτικό Γερμανικό success story του ηλεκτρισμού κλείνει πλέον υπερσύγχρονες μονάδες αερίου ηλικίας μόλις 4 ετών, με τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης στον κόσμο, 60,4%! Ήταν η μονάδα 4 (Ulrich Hartmann) στο Irsching της Βαυαρίας, το καμάρι της Ε.ΟΝ, ισχύος 561MW, που μπήκε σε λειτουργία τον Ιούλιο 2011, έχει ένα απ' τους πιο μοντέρνους και μεγάλους στρόβιλους, το καμάρι της Siemens, το SGT5-8000H κι αναμένεται να κλείσει τον επόμενο μήνα. 


Τα πάθη της Ε.ΟΝ ωστόσο τελειωμό δεν έχουν με την Energiewende, αρχικά το 2011 βρέθηκε ν' αντιμετωπίζει το πρόωρο κλείσιμο των πυρηνικών της μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα και το 2014 αναγκάστηκε να ανακοινώσει πως θα "σπάσει" σε δυο εταιρείες, για να μπορέσει να παρακολουθήσει την παράνοια της αποσταθεροποίησης της αγοράς, που έφερε η ανάπτυξη των αιολικών & Φ/Β. Η χρήση 2011 ήταν η πρώτη ζημιογόνα, η χρήση 2014 έφερε ζημιές 3 δισ. ευρώ, αλλά η χρήση 2015 ξεπέρασε κάθε αρνητική πρόβλεψη των αναλυτών, καθώς η Ε.ΟΝ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα καθαρή ζημιά 7 δισεκατομμύρια ευρώ! Μέσα σε μόλις δυο χρόνια η Ε.ΟΝ έχασε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς το 2015 προέβη σε απομείωση κατά 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ της αξίας των εργοστασίων της που λειτουργούν με λιθάνθρακα και φυσικό αέριο. Ο Economist το είχε γράψει άλλωστε ήδη τον Οκτώβριο 2013, "πώς να βάλετε πολλές ΑΠΕ, να γεμίσετε προβλήματα την αγορά και να χάσετε μισό τρισεκατομμύριο ευρώ", αναφερόμενος φυσικά στη χρηματιστηριακή αξία των μεγάλων εταιρειών.

Το τελευταίο "θύμα" της παράνοιας που επικρατεί στη αγορά ηλεκτρισμού της Γερμανίας είναι το εργοστάσιο ...
Grohnde, το πυρηνικό που βλέπουμε στη φωτογραφία της αρχής. Βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία, ΝΔ του Αννόβερου κι ανήκει στην Ε.ΟΝ (83,3%) και στη Stadtwerke Bielefeld (16,7%). Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1975, μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία το 1984 και εμπορική το 1985. Έχει ένα αντιδραστήρα συνολικής ισχύος 1,43GW (1,36GW "καθαρής" ισχύος) και πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως εργοστάσιο σε παραγωγή ηλεκτρισμού σε οκτώ συνολικά χρονιές μέχρι τώρα.

Μέχρι το 1994 είχε παράξει 100TWh, μέχρι το 2003 τις είχε κάνει 200, και πρόσφατα τις έκανε 350 σε 32 χρόνια λειτουργίας, τις περισσότερες απ' οποιονδήποτε άλλο μεμονωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στον πλανήτη, όπως μετέδωσε ο PLATTS. Αλλά ενώ αυτά τα κατόρθωσε λειτουργώντας ως εργοστάσιο φορτίου βάσης, τώρα πλέον ήδη για περισσότερες από 600 ώρες κάθε μήνα, (κάθε μήνας πλην Φεβρουαρίου έχει 720 ή 744 ώρες), παρέχει υπηρεσίες σταθεροποίησης του δικτύου, ενάντια στην αποσταθεροποίηση που προκαλεί η αυξανόμενη διείσδυση των αιολικών. Για να το πετύχει αυτό έχει αυξήσει το ρυθμό μεταβολής φορτίου σε 40MW ανά λεπτό, αλλά τα πυρηνικά εργοστάσια δεν κατασκευάζονται για να ανεβοκατεβάζουν φορτία, κατασκευάζονται για σταθερές συνθήκες λειτουργίας, όπως ακριβώς λειτούργησε το Grohnde επί 30 χρόνια πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής. Η γρήγορη μεταβολή φορτίου σημαίνει συνεχείς αυξομειώσεις θερμοκρασιών, αλλά τα μέταλλα απ' τα οποία κατασκευάζονται οι λέβητες ατμοπαραγωγής έχουν αλλεργία στις αυξομειώσεις, νιώθουν πολύ καλύτερα σε σταθερές κατά το δυνατόν θερμοκρασίες. Το εργοστάσιο παρήγαγε κατά μέσο όρο σχεδόν 11TWh ανά έτος, αλλά το 2015 έπεσε κάτω απ' τις 10TWh, παρά την πολύ υψηλή διαθεσιμότητα του 92,4%. Και στο τέλος του 2021 είναι προγραμματισμένο να διακόψει τη λειτουργία του, στα πλαίσια της Energiewende. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Η πολιτική της κατά προτεραιότητα απορρόφησης του ηλεκτρισμού αιολικών & Φ/Β, με πολύ χαμηλό έως μηδενικό οριακό κόστος, μόνο και μόνο επειδή επιδοτούνται αδρά με το νόμο EEG, έχει οδηγήσει στο σταδιακό κλείσιμο συμβατικών θερμικών εργοστασίων. Όσα καταφέρουν και μείνουν όρθια, απέναντι στον πλήρη παραλογισμό της εξάπλωσης των αιολικών & Φ/Β, αναμένεται να σημειώνουν σε λίγα χρόνια τρελά κέρδη, καθώς ό,τι και να λένε οι παντογνώστες πολιτικοί, ο ηλεκτρισμός χρειάζεται σε συγκεκριμένες ώρες του 24ώρου, όπως πχ μετά τη δύση του ήλιου, τότε που τα Φ/Β είναι ένα πλήρες μηδενικό και τα αιολικά είναι εντελώς άγνωστο αν θα δίνουν παραγωγή και πόση.

Με την καλπάζουσα ηλιθιότητα των πολιτικών της γηραιάς ηπείρου, αν όλες οι χώρες της ΕΕ εγκαταλείψουν τη θερμική παραγωγή και στραφούν σε αιολικά & Φ/Β, για να στηρίξουν τις Γερμανικές και Δανέζικες "πράσινες" θέσεις εργασίας, η ΕΕ θα μείνει χωρίς ρεύμα! Θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στα υδροηλεκτρικά της Σκανδιναβίας και των Άλπεων, μόνο που αυτά απλά δεν φτάνουν για όλους. Αυτό θα συμβεί νομοτελειακά, καθώς μόνο οι συμβατικές τεχνολογίες μπορούν να δώσουν φθηνό ηλεκτρισμό τη στιγμή της ζήτησης και με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει σε συμβατικές τεχνολογίες! Την ίδια στιγμή που στην Ασία όλοι στρέφονται στο κάρβουνο για φθηνή ηλεκτροπαραγωγή, με πρώτη όχι μόνο την Κίνα, αλλά και τη γειτονική μας Τουρκία, την οποία υποτίθεται πως ανταγωνιζόμαστε στη Μεσόγειο. Και την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ έχουν μια νέα εποχή φθηνού πετρελαίου & φυσικού αερίου, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων. Η ΕΕ θ' αναγκαστεί να στραφεί σε εργοστάσια ηλεκτρόλυσης, όπως ήδη ετοιμάζουν οι Γερμανοί, αλλά το σύστημα "αιολικά+φαραωνικά δίκτυα καλωδίων για να χαθεί το πρόβλημα της τυχαίας παραγωγής+εργοστάσια ηλεκτρόλυσης" έχει ως αποτέλεσμα ένα κόστος ηλεκτρισμού μη ανταγωνιστικό στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία. 

Είναι πολύ απλό και δεν χρειάζεται φιλοσοφία, όταν σ' ένα σύστημα προσθέτεις στοιχεία το κάνεις πιο ακριβό. Ποια βιομηχανία θα μείνει στην ΕΕ, όταν μπορεί να μεταφέρει την παραγωγή στην Ασία; Στην ΕΕ θα μείνει μόνο η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια. Α, θα μείνει κι ο "καθαρός αέρας" και η "σωτηρία του πλανήτη" απ' την υποτιθέμενη "ανθρωπογενή υπερθέρμανση". Του πλανήτη "Ευρώπη" ασφαλώς, ο υπόλοιπος πλανήτης Γη θα συνεχίσει να καίει ορυκτά καύσιμα σαν να μην υπάρχει αύριο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου