Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ασύστολα ψευδόμενη και χαμένη στη μετάφραση η "πράσινη" προπαγάνδα.


Μύθος 1: ο ρόλος της δημοσιογραφίας είναι να ενημερώνει.
Μύθος 2: ο παραδοσιακός τύπος είναι "έγκυρος".
Μύθος 3: η δημοσιογραφία είναι προπύργιο της δημοκρατίας.

Οι μύθοι είναι για να καταρρίπτονται και δυο απ' τα "παραδοσιακά" και θεωρούμενα ως "έγκυρα" έντυπα σε Ελλάδα και Βρετανία βάλθηκαν τις τελευταίες μέρες να τινάξουν στον αέρα ό,τι απέμεινε απ' την αξιοπιστία τους, επιδιδόμενα στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις σε προπαγάνδα "πρασινάδας" γεμάτη με ασύστολα ψέματα.

Προηγήθηκε στην Ελλάδα η ...
Ναυτεμπορική, που στις 2/3 μας "ενημέρωνε" πανηγυρικά πως "Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε την πυρηνική ενέργεια σε παγκόσμια παραγωγή", και με κάθε σοβαρότητα πως "Η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες κατανάλωσης".

Το άρθρο ξεκινά με τη φράση "Η αιολική ενέργεια ξεπέρασε την πυρηνική στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, ενώ επίσης διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες παγκόσμιας κατανάλωσης, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), με έδρα τις Βρυξέλλες." Αν λοιπόν κάποιος επισκεφθεί τον ιστότοπο του GWEC βλέπει πως η είδηση στα αγγλικά είναι "Global wind power capacity tops nuclear energy for first time" και πρόκειται για δημοσίευμα των The Japan Times - News, που ξεκινά με τη φράση "The capacity of wind power generation worldwide reached 432.42 gigawatts (GW) at the end of 2015, up 17 percent from a year earlier and surpassing nuclear energy for the first time, according to data released by global industry bodies." Είναι προφανές πως ο μεταφραστής της Ναυτεμπορικής είτε αγνοεί τη διαφορά είτε μπέρδεψε ηθελημένα το capacity με το production. Το capacity αναφέρεται σε εγκατεστημένη ισχύ κι όταν μιλούμε για τα αιολικά, την πιο αναξιόπιστη απ' όλες τις πηγές ηλεκτροπαραγωγής, η ισχύς δεν έχει καμιά σημασία, η παραγωγική δυναμικότητα των 432,42GW σε συνθήκες άπνοιας είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Το ίδιο και του ενός δισεκατομμυρίου GW, το ίδιο και του ενός τρισεκατομμυρίου GW. Το αποτέλεσμα είναι ΜΗΔΕΝ παραγωγή όταν δεν φυσά, αλλά εν τω μεταξύ κάποιοι θα έχουν τσεπώσει επιδοτήσεις για να γεμίσουν τον πλανήτη ανεμογεννήτριες.

Στο ίδιο άρθρο της Ναυτεμπορικής διαβάζει κανείς πως "Η Κίνα είναι επίσης πλέον πρώτη στη συνολική εγκατεστημένη δυνατότητα αιολικής παραγωγής ενέργειας" και τόσο η ορολογία "δυνατότητα" όσο και η σύνταξη "δυνατότητα αιολικής παραγωγής ενέργειας" μας βάζουν "ψύλλους στ' αυτιά" πως πρόκειται για μηχανική μετάφραση, χωρίς κανείς να ελέγξει το αποτέλεσμα. Κρίμα για τη Ναυτεμπορική, κάποτε μπορούσε καλύτερα. Τόσα άνεργα παιδιά κάθονται, ας προσλάβει κάποιον για μεταφραστή ή ελεγκτή κειμένων.

Φυσικά το δημοσίευμα των The Japan Times μιλά πάλι για capacity, καθώς το GWEC τα λέει κάπως διαφορετικά: "U.S. number one in the world in wind energy production". Και πουθενά δεν είδα κουβέντα για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών με αιολικά, αυτό μάλλον είναι "μαϊντανός" της ντόπιας προπαγάνδας.

Δυο ημέρες αργότερα τη Ναυτεμπορική μιμήθηκε ο "καταπράσινος" Βρετανικός Guardian, που, όπως βλέπουμε στην εικόνα της αρχής, μας ενημέρωνε εξίσου πανηγυρικά πως το Όρεγκον έγινε η πρώτη Πολιτεία που πέρασε νόμο για να εξαλείψει εντελώς την ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο, μέχρι το 2035 και "το κάρβουνο σήμερα καλύπτει το 1/3 των αναγκών της Πολιτείας". Επιπλέον ότι μέχρι το 2050 θέλουν να διπλασιάσουν την ποσότητα ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Το Όρεγκον βέβαια είναι μια Πολιτεία με πάρα πολλά υδροηλεκτρικά, οπότε αυτό το "1/3 των αναγκών από κάρβουνο" βάζει κι εδώ "ψύλλους στ' αυτιά". Αν λοιπόν κάποιος επισκεφθεί τον ιστότοπο της αρμόδιας κυβερνητικής υπηρεσίας Energy Information Administration (EIA) μπορεί πολύ εύκολα να βρει πληροφορίες για το Όρεγκον, το ΕΙΑ έχει ξεχωριστά την κάθε Πολιτεία. Υπάρχει πχ η διπλανή σελίδα με το χάρτη των εργοστασίων, όπου βλέπουμε πως στο Όρεγκον υπάρχει ένα και μοναδικό εργοστάσιο κάρβουνου, η μαύρη κουκκίδα στα βόρεια σύνορα της Πολιτείας. Όλα τα υπόλοιπα σημάδια στο χάρτη είναι υδροηλεκτρικά, υπάρχουν και κάποια εργοστάσια με φυσικό αέριο που έχω αφαιρέσει απ' τα layers/επίπεδα της εικόνας, ενώ δεν υπάρχει πυρηνικό εργοστάσιο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Στο αναλυτικό κείμενο της ηλεκτροπαραγωγής βλέπει κανείς εύκολα το ασύστολο ψέμα του Guardian: με στοιχεία ενημερωμένα τον Οκτώβριο 2015, το μοναδικό εργοστάσιο με κάρβουνο δίνει περίπου το 5% των αναγκών κι όχι το 33%. Τα υδροηλεκτρικά δίνουν από 50% έως 75% των αναγκών, ανάλογα με την υδραυλικότητα της χρονιάς, το 2014 έδωσαν το 73%. Και το φυσικό αέριο δίνει περίπου το 1/5 των αναγκών, δηλαδή το κάρβουνο είναι πρακτικά αμελητέο στο Όρεγκον, το οποίο παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό απ' όσο καταναλώνει, άρα δεν εισάγει ηλεκτρισμό από ανθρακική παραγωγή, όπως κάνουν κάποιες χρεοκοπημένες χώρες των Βαλκανίων. Κι αν το ψάξει κανείς λίγο ακόμα, εύκολα θα βρει πως το μοναδικό ανθρακικό εργοστάσιο Boardman, ισχύος 585MW, είναι ήδη ηλικίας 41 ετών, καθώς λειτούργησε το 1975.

Απλή συνεπώς η ερώτηση για τα πράσινα παπαγαλάκια του Guardian: αφού το Όρεγκον θέλει να σταματήσει την ηλεκτροπαραγωγή από κάρβουνο έως το 2035 κι αφού το μοναδικό εργοστάσιο που καίει κάρβουνο είναι ηλικίας 41 ετών, τι ηλικία θα έχει το 2035, μετά από 19 χρόνια; Προφανώς θα είναι ΕΞΗΝΤΑ ετών και πανηγυρίζετε στον Guardian που θα κλείσει ένα πανάρχαιο εργοστάσιο; Έλεος πια με την "πράσινη" προπαγάνδα!

Το ακόμα πιο ωραίο είναι πως η ιδιοκτήτρια εταιρεία Portland General Electric είχε άδεια λειτουργίας μέχρι το 2040 και το 2010 ανακοίνωσε πως θέλει να κλείσει το εργοστάσιο μέχρι το 2020, προκειμένου ν' αποφύγει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για συμμόρφωση προς τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα. Ε, τότε ήταν που ξεσηκώθηκε η Πολιτειακή κυβέρνηση και απαγόρευσε το κλείσιμο του εργοστασίου!!! Κι από τότε βρίσκονται σε συνομιλίες για το μέλλον του εργοστασίου, που περιλαμβάνουν και ενδεχόμενη μετατροπή για να καίει βιομάζα.

Δύσκολο πια να ξεχωρίσει κανείς τι είναι αλήθεια και τι όχι στις "ειδήσεις", με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά τα δήθεν "έγκυρα" μέσα. Μόνος αδικημένος πια πρέπει να θεωρείται ο Γκέμπελς, που γεννήθηκε πολύ νωρίς και δεν πρόλαβε το "μεγαλείο" της σημερινής "πράσινης" προπαγάνδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου