Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Ελβετοί και Γερμανοί συμφωνούν: σκέτος καταναλωτικός μύθος τα "χιονισμένα Χριστούγεννα"!

Το στερεότυπο της εποχής θέλει τα Χριστούγεννα και στη χώρα μας χιονισμένα, αλλά φέτος, λίγες μόνο μέρες μετά τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, για τον ανέλπιστα ηλιόλουστο καιρό ασφαλώς ευθύνεται η "κλιματική αλλαγή". Τα φετινά Χριστούγεννα, βοηθούντος και ενός δυνατού El Niño, ήταν ό,τι έπρεπε για ένα ουζάκι με χταπόδι ή μαριδάκι στην παραλία, όχι για γαλοπούλα και λουκάνικα στο τζάκι. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται παραδοσιακά στις παραλίες στο Νότιο ημισφαίριο, όπου τώρα έχουν κατακαλόκαιρο, στην Αυστραλία μάλιστα κάποια πατριωτάκια θέλησαν να σουβλίσουν και χριστουγεννιάτικο οβελία, αλλά κόλλησαν σε απαγόρευση ανάμματος φωτιάς, καθώς μεγάλη πυρκαϊά στη Βικτώρια κατέκαψε δεκάδες σπίτια! Εκεί οι νόμοι υπάρχουν για να τηρούνται, όχι όπως σε κάτι χώρες που πρώτα χρεοκόπησαν ηθικά κι έπειτα και οικονομικά.

Φρένο στη φετινή κλιματική παράνοια για τα "χιονισμένα" Χριστούγεννα ήλθε να βάλει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ελβετίας. Στην καρδιά των Άλπεων και με πάρα πολλά χιονοδρομικά κέντρα όλο και κάτι περισσότερο ξέρουν για το χιόνι οι Ελβετοί και σύμφωνα με τα στοιχεία απ' το 1931 μέχρι και το 2014, τα τελευταία δηλαδή 84 χρόνια, μόνο ...
το 40% των Χριστουγέννων (τριήμερο 24-26/12) υπήρχε στη Βέρνη τουλάχιστον 1cm χιόνι, όπως φαίνεται στο επάνω διάγραμμα,

ενώ στη Ζυρίχη μόνο στο 42%, όπως φαίνεται στο 2ο διάγραμμα. Πραγματικά λευκά Χριστούγεννα, με χιόνι και τις τρεις ημέρες 24-26/12, υπήρχαν στη Βέρνη μόνο στο 25% και στη Ζυρίχη μόνο στο 24% των ετών. Τελευταία φορά που υπήρχε χιόνι στο τριήμερο 24-26/12 στη Βέρνη ήταν το 2008 και στη Ζυρίχη το 2003. Χιόνι ανήμερα τα Χριστούγεννα και την επόμενη ημέρα, αλλά όχι την παραμονή, υπήρχε στη Ζυρίχη και τη Βέρνη το 2010. Ακόμα πιο παραστατικά δείχνει την κατάσταση το πιο κάτω γραφικό με τα έλατα, απ' το blog της εφημερίδας Tages Anzeiger: απ' το 1941 μέχρι και το 1949 δεν υπήρχε ποτέ χιόνι τα Χριστούγεννα!

Τα Χριστούγεννα χωρίς χιόνι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στην Ελβετία, καθώς μια παρατήρηση καιρού στο καντόνι της Λουκέρνης το 1911-1914 (Arnet N., 1917: Uebersicht der Witterung in den vier Jahren 1911 bis 1914) αναφέρει πως "Echte Winterkälte und Schneeherrschaft sind dem Christmonat seit einigen Jahren fast unbekannte Dinge geworden. Kein Weihnachtsgedicht, das von Kälte, Schnee und Eis redet, wollte mehr passen. Hörte ich doch jemanden sagen: "Heute wird Weihnachten im Freien gefeiert; im Garten draussen muss das Bäumchen brennen, und dort singen wir unsere Lieder und deklamieren die Gedichte. - Αληθινό χειμωνιάτικο κρύο και χιονιάς έχουν γίνει άγνωστα πράγματα για το μήνα του Χριστού. Ένα ποίημα που να μιλά για κρύο, χιόνι και πάγο δεν θα ταίριαζε στα Χριστούγεννα. Άκουσα κάποιον να λέει πως σήμερα τα Χριστούγεννα γιορτάζονται σ' εξωτερικούς χώρους, στους κήπους θα κάψουμε τα δεντράκια κι εκεί θα τραγουδήσουμε και θ' απαγγείλουμε ποιήματα." Η Ελβετική Μετεωρολογική Υπηρεσία το λέει ανοιχτά: τα Χριστούγεννα θεωρούνται "χιονισμένα" μόνο για καταναλωτικούς λόγους, γι' αυτό βλέπουμε τόσες βιτρίνες στολισμένες με ψεύτικο χιόνι!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Κι αν δεν σας αρκεί η Μετεό της Ελβετίας, τα ίδια λέει και η Γερμανική Süddeutsche Zeitung: μπορεί το Μόναχο να είχε -13,5οC τα Χριστούγεννα του 1879, αλλά τα χιονισμένα Χριστούγεννα είναι η εξαίρεση, όχι ο  κανόνας, τα λευκά Χριστούγεννα είναι μύθος.  Χιόνισε κάπως περισσότερο τα Χριστούγεννα της δεκαετίας του 1960 στο Μόναχο, αλλά από τότε η συχνότητα εμφάνισης του χιονιού είναι περίπου σταθερή, με μια εξαίρεση στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το χιόνι απλά το χρειάζεται η τουριστική βιομηχανία για την περίοδο των διακοπών, καθώς και η αγορά, για ψυχολογικούς λόγους.

Στην πρώτη ευχετήρια κάρτα Χριστουγέννων, που τυπώθηκε στο Λονδίνο το 1843 και βλέπουμε δίπλα, δεν υπήρχε χιονισμένο τοπίο, υπήρχε μόνο η εικόνα μιας γιορτής με ευχές. Μάλιστα η εικόνα ενός παιδιού να πίνει κρασί σκανδάλισε τα ήθη της εποχής. Μόνο το 1860 ένας Άγγλος περιηγητής επισκέφθηκε την Ελβετία τα Χριστούγεννα, υπέβαλε την ιδέα των "λευκών" Χριστουγέννων και σήμερα σπάνια βλέπουμε κάρτες χωρίς χιόνι!
 
Οι πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες πάντως στις ΗΠΑ τυπώθηκαν το 1875 από Γερμανό κι απεικόνιζαν λουλούδια και πουλιά, όχι χιόνια, τα οποία εμφανίστηκαν μετά το 1881! Το 1975 τα Ταχυδρομεία των ΗΠΑ εξέδωσαν σε αναμνηστικό γραμματόσημο μια απ' τις πρώτες Χριστουγεννιάτικες κάρτες κι όπως βλέπουμε δίπλα σήμερα θα θεωρούσαμε μάλλον πως πρόκειται για Πασχαλινή θεματολογία παρά για Χριστουγεννιάτικη.

Αυτά λοιπόν συνέβαιναν πριν από έναν ή ενάμισι αιώνα, τότε που δεν είχε ανακαλυφθεί η κλιματική παράνοια. Απλά τώρα έχουμε περισσότερη κλιματική προπαγάνδα απ' όση μπορούμε να καταναλώσουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου