Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ερευνητές Πανεπιστήμιου Στάνφορντ: να λέμε κάτι για να λέμε, να βρίσκουμε και καμιά χρηματοδότηση.

Με την κορύφωση της υστερίας για την "κλιματική αλλαγή", το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Στάνφορντ θέλησε να γίνει ο "σταυροφόρος της νέας θρησκείας", οπότε μοιραία το διέπραξε: εξέδωσε οδικούς χάρτες για το πώς 139 χώρες του πλανήτη θα μετασχηματίσουν το ενεργειακό τους μείγμα, ώστε να πετύχουν 100% (ή σχεδόν 100%) κάλυψη των αναγκών τους μέχρι το 2050 με άνεμο, νερό και ήλιο. Προσοχή, ΟΛΩΝ των αναγκών, όχι μόνο του ηλεκτρισμού, αλλά και των μεταφορών, θέρμανσης/ψύξης, βιομηχανίας, γεωργίας/δασοπονίας/αλιείας. Το "πόνημα", που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία έχει εκδοθεί ως draft-πρόχειρο, για να προλάβει τη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Παρίσι για το κλίμα, περιέχει βεβαίως αναλυτικούς αριθμούς για τις "πράσινες" θέσεις εργασίας που θέλει να δημιουργήσει, αλλά φυσικά δεν λέει κιχ για τις θέσεις εργασίας που θέλει να καταργήσει.

Καταρχήν η έκθεση διευκρινίζει πως έχει επιλέξει συγκριμένες τεχνολογίες, οι οποίες "βρέθηκαν παλαιότερα να μειώνουν περισσότερο τις επιπτώσεις στην υγεία και το κλίμα". Για τον ηλεκτρισμό επιλέγει αιολικά, ηλιοθερμικά, γεωθερμία, Φ/Β, παλιρροϊκά, κυματικά και υδροηλεκτρικά. Για τις μεταφορές, που θα είναι πλήρως ηλεκτροκίνητες, επιλέγει οχήματα με μπαταρίες και με κυψέλες υδρογόνου παραγόμενου από ηλεκτρόλυση. Τόσο τα φορτηγά όσο και τα πλοία θα είναι ηλεκτροκίνητα. Τα αεροπλάνα θα κινούνται με συνδυασμό μπαταριών και ηλεκτρολυτικού υδρογόνου. Ώριμες τεχνολογίες, που τις συναντούμε κάθε πρωί στο δρόμο μας. Ή μήπως όχι; 

Η θέρμανση/ψύξη θα είναι πλήρως ηλεκτρικές, με αντλίες θερμότητας και σε κάποιο ποσοστό με ηλεκτρικές αντιστάσεις. Πυρηνικά, κάρβουνο με σύστημα συγκράτησης & αποθήκευσης CO2, υγρά ή στερεά βιοκαύσιμα και φυσικό αέριο δεν λαμβάνονται υπόψη, επειδή όλα οδηγούν σε ...
μεγαλύτερη ρύπανση και κλιματικές εκπομπές απ' τις επιλεγμένες τεχνολογίες.

Ο συνδυασμός μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας και μεγάλης εξάπλωσης του ηλεκτρισμού οδηγεί κατά τους συντάκτες σε πολύ μεγάλη μείωση των συνολικών ενεργειακών αναγκών. Για την Ελλάδα η μείωση εκτιμάται στην έκθεση σε 45,9%, από 30,9GW στο σενάριο "BAU-Business As Usual" σε 16,9GW στο σενάριο "WWS-Wind, Water, Sunlight" κι αυτό ας υποθέσουμε καλόπιστα πως μπορεί να είναι κι έτσι, (αν και πολύ αμφιβάλλω, όλοι οι μετασχηματισμοί ενέργειας οδηγούν σε απώλειες). Η έκπληξη έρχεται απ' την κατάταξη της χώρας μας στη μόλις 18η θέση μεταξύ των 139 χωρών για το πόσο κοντά είναι στο τέλος του 2014 η χώρα στο να καλύψει 100% τις ανάγκες της με WWS, έχει ήδη εγκαταστήσει το 13% της απαιτούμενης ισχύος για το 2050, που εκτιμάται σε 63,3GW. Φαίνεται πως είμαστε απ' τους καλύτερους "μαθητές" παγκοσμίως στην τρέλα της "πράσινης" ανάπτυξης.

Το μείγμα τεχνολογιών που προτείνουν για την Ελλάδα αποτελείται από 30% αιολικά (18,99GW), 4% υπεράκτια αιολικά (2,532GW), 1% κυματικά (0,633GW), 2,4% γεωθερμία (1,5192GW), 10,05% υδροηλεκτρικά (6,36165GW), 0,07% παλιρροϊκά (0,04431GW), 14,19% οικιακά Φ/Β (8,98227GW), 9,14% εμπορικά/κρατικά Φ/Β (5,78562GW), 24,45% μεγάλα Φ/Β πάρκα (15,47685GW) και 4,70% ηλιοθερμικά (2,9751GW). Ήδη θα πρέπει να αισθάνεστε ένα χέρι να μπαίνει βαθιά, πολύ βαθιά στο πορτοφόλι σας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απ' τα "εύκολα":
  • Τα συνολικά 47,78% Φ/Β (30,24474GW) ασφαλώς θα μπορούν να παράγουν πολλή ενέργεια μεσημεριανής αιχμής, αλλά στην Ελλάδα έχουμε βραδινή αιχμή φορτίου, όχι μεσημεριανή, και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος πως αυτό θα έχει αλλάξει το 2050, η μεσημεριανή αιχμή απαιτεί βιομηχανία, η βιομηχανία επενδύσεις και οι επενδύσεις απαιτούν πολλά που μας λείπουν, όπως ευνομούμενο κράτος, σταθερό φορολογικό σύστημα, διαφάνεια στην πολιτική ζωή, φθηνή ενέργεια, υγιές τραπεζικό σύστημα, ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κλπ, κλπ. Μακάρι να βγω ψεύτης, άλλωστε το 2050 δεν είμαι και καθόλου σίγουρος πως θα το δω. Το βράδυ, ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ, θα χάνουμε λοιπόν με απόλυτη βεβαιότητα κι άλλα 30,245GW, έχουμε ήδη χάσει [19,37+30,245=]  49,615GW ή το 78,4% απ' τα συνολικά 63,3 που υπολόγισε το Στάνφορντ και αν δεν έχετε ήδη πάρει γκαζόλαμπα, ποδήλατο, γαϊδουράκι και μαγκάλι, ε, κακό του κεφαλιού σας.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Δεν είναι αρκετά ωστόσο αυτά, καθώς το Στάνφορντ χρειάζεται και 6,36GW υδροηλεκτρικά, τα οποία έχουν το κακό συνήθιο να πρέπει να μπουν σε ποτάμια, όχι σε ταράτσες. Τα υδροηλεκτρικά που έχουμε ήδη εγκατεστημένα όσο κι αν τα προσθέτω και τα ξαναπροσθέτω (3,17GW τα μεγάλα) απέχουν πολύ, πάρα πολύ απ' αυτά που θέλουν οι "ερευνητές", ακόμα κι αν κάνουμε τα 2GW αντλησιοταμίευση, που είχε υπολογίσει σε σχετική μελέτη το ΕΜΠ για τη ΡΑΕ. Μέχρι το 2050 θα έχουν μαζευτεί και κάποιες προσχώσεις στα τωρινά φράγματα, η χωρητικότητα των ταμιευτήρων θα βαίνει μειούμενη. Έχουμε μήπως κάποια άλλα ποτάμια που δεν τα ξέρουμε; Πώς το έλεγαν οι παλιοί πολιτικάντηδες; "Θα σας χτίσουμε γεφύρια!" "Μα, δεν έχουμε ποτάμια" "Και ποτάμια θα σας φέρουμε!". Κάτι τέτοιο μας λέει τώρα το Στάνφορντ, στην κατεπείγουσα προσπάθεια να συγκεντρώσει δημοσιότητα και να δημιουργήσει εντυπώσεις δυο μέρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος του Παρισιού.

Θέλουν και 2.532MW υπεράκτια αιολικά, λες και η Ελλάδα έχει τις ρηχές θάλασσες της Σκωτίας και της Δανίας. Πού ακριβώς λεβέντες του Στάνφορντ θα χωροθετηθούν όλα αυτά τα υπεράκτια αιολικά, κάπου 700-800 ανεμογεννήτριες; Μήπως μεταξύ Χαλκιδικής και Λήμνου, πάνω στην επέκταση του ρήγματος της Ανατολίας, να τις χαζεύουν τα τάνκερ καθ' οδόν προς τον Ελλήσποντο; Μήπως στο Πόρτο Κατσίκι, για να κουνιούνται χαριτωμένα απ' τα τοπικά ρίχτερ; Ή μήπως στις αμμούδες της Κω, να διευκολύνονται κι οι λαθρομετανάστες να βρίσκουν το δρόμο τους; Και θέλουν και 633MW κυματικά, άγνωστο πού ακριβώς μπορούν, αν μπορούν, να χωροθετηθούν κι αυτά.

Εκεί στο Στάνφορντ θα έκαναν καλύτερα αν ρωτούσαν τους ερευνητές της Google, που πάλεψαν για χρόνια να βρουν λύσεις με τον άνεμο και τον ήλιο, για να σηκώσουν στο τέλος τα χέρια ψηλά και να πουν πως ή θα πάμε σε πυρηνικά και σε κάρβουνο με σύστημα CCS ή θα πρέπει να βρούμε κάτι άλλο, άνεμος και ήλιος ΔΕΝ αποτελούν λύση. Υπολόγισαν στο Στάνφορντ πόση έκταση θα δεσμεύουν τα Φ/Β, αλλά δεν μας λένε πουθενά πόσες μπαταρίες πρέπει να βάλουμε για να αποθηκεύουμε την τυχαία ενέργεια αιολικών & Φ/Β, πόση έκταση δεσμεύουν αυτές, πόσο κοστίζουν και πού θα βρούμε τα υλικά να τις κατασκευάσουμε, προφανώς δεν θα χρειάζεται μόνο η Ελλάδα μπαταρίες. Άσε που μέχρι το 2050 θα έχει αλλάξει σίγουρα η τεχνολογία των μπαταριών σε κάτι που πιθανώς δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα, οι σημερινές μπαταρίες είναι απλά ανεπαρκείς ως τεχνολογία για να δώσουν τις ροές ενέργειας που απαιτούνται.

Η ηλεκτροδότηση μιας χώρας, πολύ περισσότερο 139 χωρών και ακόμα περισσότερο η κάλυψη ΟΛΩΝ των ενεργειακών αναγκών των 139 χωρών δεν είναι μια απλή άσκηση στο Excel, που συμπληρώνουμε κουτάκια και παίζουμε με σενάρια. Απαιτεί πρώτα απ' όλα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, η οποία φαίνεται να λείπει απ' το draft! "πόνημα". Απαιτεί ενασχόληση σε βάθος, για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, π.χ. η Νορβηγία έχει ατελείωτα νερά, αλλά η Ελλάδα δεν έχει παρά ελάχιστα. Κι ευτυχώς που δεν μας λένε πως θα μας κάνουν τη "Δανία του Νότου", σ' αυτή την ανοησία τους πρόλαβε άλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου