Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Απ' τις 29.11.2015 αιολικά και ηλιακά ανήκουν ήδη στο παρελθόν της ενέργειας!


Ναι, είναι αναμφισβήτητο γεγονός! Μπορεί να έχουμε χρυσοπληρώσει τα αιολικά και ηλιακά με το ΕΤΜΕΑΡ και τις επιδοτήσεις, μπορεί να έχουν εκτοξεύσει το κόστος της κιλοβατώρας, μπορεί να ετοιμάζονται να αποσταθεροποιήσουν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, μπορεί να πρέπει να ισοπεδώσουμε τις βουνοκορφές σ' όλη τη χώρα για να ικανοποιηθούν όσοι κυνηγούν τις επιδοτήσεις, μπορεί τα πράσινα παπαγαλάκια να μας πιπιλίζουν το μυαλό πως πρέπει να τα βάλουμε για "να σώσουμε τον πλανήτη", αλλά όσοι καταλαβαίνουν αγγλικά μπορούν ήδη να διαβάσουν τι είναι το Breakthrough Energy Coalition.

Για όσους τυχόν δεν το έχουν ακούσει, αυτό είναι το όνομα της νέας ενεργειακής συμμαχίας, που ανακοίνωσε ο ...
Bill Gates της Microsoft (αριστερά στη φωτογραφία/φωτομοντάζ) στις 29/11 στο Παρίσι, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της COP21, τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα. Σκοπός της συμμαχίας είναι να χρηματοδοτήσει την αναζήτηση νέων μορφών "καθαρής" ενέργειας, βγάζοντας ιδέες απ' την εργαστηριακή κλίμακα και με προώθησή τους στην αγορά. Στη συμμαχία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Bezos του Amazon, ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal, ο Branson της Virgin (δεξιά στη φωτογραφία), ο Ma του Κινέζικου Alibaba, ο Plattner του SAP, ο Tata της Ινδικής Tata, ο Zuckerberg του Facebook, η Whitman της Hewlett Packard (στο μέσον της φωτογραφίας) και ο, χωρίς άλλες συστάσεις, γνωστός μας και μη εξαιρετέος Soros.

Όποιος επισκεφθεί τον ιστότοπο της συμμαχίας βλέπει να τον υποδέχονται οι φράσεις, (που φαίνονται και στη φωτογραφία), "THE WORLD NEEDS WIDELY AVAILABLE ENERGY that is reliable, affordable and does not produce carbon. The only way to accomplish that goal is by developing new tools to power the world. - Ο κόσμος χρειάζεται ευρέως διαθέσιμη ενέργεια, η οποία να είναι αξιόπιστη, φθηνή και δεν εκπέμπει άνθρακα. Ο μόνος τρόπος να πετύχει αυτό το στόχο είναι με ανάπτυξη νέων εργαλείων για την ενέργεια του κόσμου".

Για όποιον τώρα δεν το έχει καταλάβει ακόμα, όλοι αυτοί οι κορυφαίοι μάνατζερ και καπιταλιστές του πλανήτη λένε με μια φωνή πως σήμερα ΔΕΝ έχουμε "πράσινη" ενέργεια που να είναι αξιόπιστη και φθηνή κι όλα όσα μας λένε τα τελευταία χρόνια για αιολικά & ηλιακά πρέπει να τα ξεχάσουμε. Όσο κι αν χτυπιούνται σαν αλλόφρονες κάποιοι παπαγάλοι για να μας πείσουν για το πόσο χαμηλό είναι το "σταθμισμένο κόστος στη διάρκεια της ζωής" ενός αιολικού, μόλις τους ξεμπρόστιασαν οι πλούσιοι του πλανήτη, όχι ένα άσημο ιστολόγιο, που την τελευταία διετία λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα. ρωτοέγραψα μάλιστα στον τύπο γι' αυτά το καλοκαίρι του 2007, πολύ πριν προκύψει το ιστολόγιο, αλλά τότε κανείς δεν ήθελε ν' ακούσει). Το ίδιο βεβαίως είχε πει η εξίσου μεγάλη Google ήδη απ' το 2011: ξεχάστε αιολικά & ηλιακά, θα πάμε είτε σε πυρηνικά είτε σε κάρβουνο με σύστημα CCS είτε σε κάτι που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. Ε, αυτό ακριβώς το "κάτι που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα" θα ψάξει να βρει η νέα ενεργειακή συμμαχία, όχι για να σώσει βέβαια τον πλανήτη απ' την "κλιματική αλλαγή", αλλά για να τον ελέγξει μέσω της ενέργειας και να ενθυλακώσει όχι απλώς αστρονομικά, αλλά διαγαλαξιακά κέρδη! 

Ιστολόγιο έχει κι ο Bill Gates, ασφαλώς πολύ πιο διάσημο απ' το greeklignite, και εκεί ανακοίνωσε το τέλος αιολικών & Φ/Β, με τη δέουσα ευγένεια φυσικά: "The renewable technologies we have today, like wind and solar, have made a lot of progress and could be one path to a zero-carbon energy future. But given the scale of the challenge, we need to be exploring many different paths—and that means we also need to invent new approaches. - Οι τεχνολογίες ΑΠΕ που έχουμε σήμερα, όπως αιολικά & ηλιακά, έχουν σημειώσει πολλή πρόοδο και θα μπορούσαν να είναι ένα μονοπάτι προς ένα μέλλον χωρίς άνθρακα. Αλλά δεδομένης της κλίμακας της πρόκλησης, χρειαζόμαστε πολλά διαφορετικά μονοπάτια κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να εφεύρουμε νέες προσεγγίσεις". "Θα μπορούσαν", αλλά απλά δεν μπορούν. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Ανέβασε επίσης ένα 9σέλιδο κείμενο, για να εξηγήσει την πρωτοβουλία του για την ενέργεια του μέλλοντος. Στην εισαγωγή λέει πολύ απλά και κατανοητά πράγματα: "Wherever access to reliable, affordable energy goes up, so does the quality of life. But today more than 1 billion people lack access to the most basic energy services. Energy keeps schools and businesses running, city lights shining, tractors plowing, and cars and trucks moving. Without plentiful energy, the poverty rate could not have dropped by more than half since 1990, and hundreds of millions of people would have been denied the opportunity to improve their lives. There would be no steel, fertilizer, cement, or many of the other materials that make modern life possible. - Οπουδήποτε αυξάνεται η πρόσβαση σε αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια, προοδεύει η ποιότητα ζωής. Αλλά σήμερα πάνω από 1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στις πιο βασικές ενεργειακές υπηρεσίες. Η ενέργεια διατηρεί τα σχολεία και τις επιχειρήσεις σε λειτουργία, αναμμένα τα φώτα των πόλεων, τα τρακτέρ να οργώνουν, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά να κινούνται. Χωρίς άφθονη ενέργεια, η φτώχεια δεν θα είχε μειωθεί πάνω απ' το μισό από το 1990 κι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν στερηθεί την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ζωές τους. Δεν θα υπήρχε χάλυβας, λιπάσματα, τσιμέντο, ή πολλά απ' τα υλικά που κάνουν δυνατή τη μοντέρνα ζωή". Και βεβαίως, το παραδέχεται ο Gates, αυτά έγιναν μόνο επειδή πάνω απ' το 80% της ενέργειάς μας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Και στην Ελλάδα αυτά έγιναν εφικτά μόνο χάρη στον υπερπολύτιμο λιγνίτη μας, το δικό μας μαύρο χρυσό! 

Το ερώτημα βεβαίως που αβίαστα ανακύπτει πλέον είναι για ποιο ακριβώς λόγο πρέπει να συνεχίζουμε να βάζουμε αιολικά, μια που κανείς πια -εκτός απ' αυτούς που τα πουλάνε και τα παπαγαλάκια τους- δεν τα θεωρεί αξιόπιστα και φθηνά. Για ποιο λόγο πρέπει να χρυσοπληρώσουμε τη διασύνδεση της Κρήτης, μόνο και μόνο για να ισοπεδώσουμε τις βουνοκορφές της με ανεμογεννήτριες; Γιατί να μην περιοριστούμε να βάλουμε μόνο κάποια Φ/Β στην Κρήτη, τη Ρόδο κι άλλα μη διασυνδεμένα νησιά, προκειμένου να περιορίσουμε άμεσα τις εισαγωγές πετρελαίου; Και, κυρίως, γιατί να μην ασχοληθούμε να βάλουμε κάποτε να δουλέψει εκείνο το έρμο το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, που το έχουμε ήδη χρυσοπληρωμένο;

Τι λέτε λοιπόν κύριε Σκουρλέτη μας; Μέχρι πότε θα ισχύει η κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη του Οκτωβρίου 2010, που λέει να γεμίσουμε τη χώρα αιολικά, τα οποία με τη βούλα όλων πλέον χαρακτηρίζονται από Green Crap μέχρι ακριβά κι αναξιόπιστα; Ή μήπως θεωρείτε κι εσείς πως πρέπει να τηρήσουμε τον "εθνικό στόχο των αιολικών" για το 2020;


2 σχόλια:

  1. Διαβάστε και αυτό εδώ...
    Carbon and inequality: From Kyoto to Paris
    Lucas Chancel, Thomas Piketty
    01 December 2015
    http://www.voxeu.org/article/carbon-and-inequality-kyoto-paris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομίζουν γλαύκα εις Αθήνα, (για να τσιμπήσουν κι αυτοί καμιά χρηματοδότηση;)

      Διαγραφή