Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Νέος "αιολικός θρίαμβος": σε ποια χώρα και γιατί προέκυψε "Notification of Inadequate System Margin";

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο το σημερινό ερώτημα, την απάντηση την έχουμε δώσει ήδη απ' τα τέλη Μαΐου, ως μέρος της τριλογίας "Η ασφάλεια ηλεκτροδότησης και πώς να τη χάσετε". Όταν λοιπόν χάνει μια χώρα την ασφάλεια ηλεκτροδότησης, έρχεται η ώρα που αναγκάζεται να εκδώσει "Notification of Inadequate System Margin" (Γνωστοποίηση ανεπαρκών περιθωρίων συστήματος).

Απ' το ιστολόγιο αυτό μαθαίνετε τακτικά νέα της Βρετανικής αγοράς ηλεκτρισμού κι ίσως έχετε  ήδη δει τόσο τις περυσινές όσο και τις φετινές αναρτήσεις για τα μικρά περιθώρια ασφαλείας του συστήματος ηλεκτροδότησης. Αν δεν τις έχετε δει, διαβάστε πρώτα αυτές πριν προχωρήσετε πιο κάτω: θα σας βοηθήσουν πολύ να καταλάβετε γιατί βούιξε χθες ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος στη Βρετανία, για το γεγονός πως ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος, το National Grid, έκανε  χρήση ενός μέτρου έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διασφαλίσει προληπτικά την ευστάθεια του δικτύου και ν' αποφύγει εκτεταμένες διακοπές ρευματοδότησης. Για πρώτη φορά από το 2012, κι αφού εν τω μεταξύ έχει προηγηθεί η αθρόα εγκατάσταση αιολικών και Φ/Β,  το National Grid αναγκάστηκε ...
να εκδώσει "Notification of Inadequate System Margin (NISM)",  που είναι μια τυπική προειδοποίηση προς τους "παίκτες" της αγοράς ηλεκτρισμού πως τα περιθώρια ασφαλείας του συστήματος έχουν μειωθεί υπερβολικά. 

Στα πλαίσια εφαρμογής του NISM το National Grid αποφάσισε να χρησιμοποιήσει, για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα μέτρο για διαχείριση της ζήτησης ("Demand-side balancing reserve"-DSBR), που θεσπίστηκε μόλις πέρυσι ακριβώς λόγω των χαμηλών περιθωρίων ασφαλείας, και να πληρώσει ενεργοβόρους καταναλωτές για να μειώσουν τη ζήτησή τους στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στις 1:30μμ ζήτησε απ' τους μετέχοντες στην αγορά να δώσουν επιπλέον 500MW για να καλύψει τις ώρες της απογευματινής αιχμής φορτίου, το διάστημα 4:30-6:00μμ. Είναι το περίφημο "Tea time" των Βρετανών, η ώρα που επιστρέφουν απ' τις δουλειές στα σπίτια κι ανάβουν όλοι μαζί τους ηλεκτρικούς βραστήρες για το απογευματινό τσάι. Μαζί με τους βραστήρες ανάβουν και τα φώτα και τις τηλεοράσεις, δουλεύουν πλυντήρια κι η ζήτηση ηλεκτρισμού εκτοξεύεται. Ένα ανθρακικό εργοστάσιο ήταν σε έκτακτη συντήρηση, δυο πυρηνικοί αντιδραστήρες ήταν σε διαδικασία ανεφοδιασμού με καύσιμο ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου, οπότε το National Grid βρέθηκε να περιμένει το "στρατηγό άνεμο" να εγγυηθεί την ασφάλεια ηλεκτροδότησης. Ο άνεμος ως συνήθως δεν ήταν πιστός στο ραντεβού, οπότε η επόμενη λύση ήταν το "Notification of Inadequate System Margin", το σύστημα έχει ανάγκη από αξιόπιστη ισχύ και τα αιολικά είναι πλέον γνωστό πως έχουν εξαιρετικά χαμηλή αξιοπιστία ισχύος, μικρότερη του 10%, τη μακράν μικρότερη όλων των πηγών ενέργειας.

Εντελώς χαρακτηριστική της πλήρους αναξιοπιστίας των αιολικών είναι η διπλανή εικόνα από την Telegraph, με την ηλεκτροπαραγωγή απ' τις διάφορες πηγές στις 5:40μμ. Τα αιολικά έδιναν μόλις 257MW, πρακτικά ΜΗΔΕΝ, καθώς η συνολική εγκατεστημένη ισχύς σε χερσαία (8.338ΜW) και υπεράκτια (5.048MW) αιολικά φθάνει τα 13.386ΜW! Αξιοπιστία ισχύος 1,9%, που κυριολεκτικά άφησε το σύστημα ηλεκτροδότησης της Βρετανίας εντελώς ξεκρέμαστο.  Και σ' όλο το διάστημα της ώρας αιχμής η παραγωγή των αιολικών ήταν κάτω των 400MW. Στις 9:10μμ ήταν ακόμα στα 385MW. Τα Φ/Β, τα οποία επίσης αναπτύχθηκαν πρόσφατα στη Βρετανία, απόγευμα Νοεμβρίου ήταν επίσης πρακτικά μηδενικά. Ποιος ηλεκτροδότησε τη Βρετανία; Το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας με 44,4%, τα κάρβουνα με 23,8%, τα πυρηνικά με 15,7%, κάποια λίγα νερά, βιομάζα και εισαγωγές. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το μέτρο NISM αποσύρθηκε λίγο πριν τις 6:00, αφού πρώτα η εταιρεία ύδρευσης Severn Trent είχε προλάβει να πουλήσει ηλεκτρισμό στην τιμή των 2.500 στερλινών/MWh, όταν η κανονική τιμή της αγοράς ήταν στις 60 στερλίνες! 2.500 στερλίνες είναι περίπου 3.400 ευρώ, καθόλου άσχημα για την Severn Trent, αλλά πάρα πολύ άσχημα για τους καταναλωτές, στους οποίους θα καταλήξει ασφαλώς η "λυπητερή".

Το National Grid δηλώνει με πολλή υπερηφάνεια πως η αξιοπιστία του δικτύου φθάνει στο 99,9999%. Ωστόσο η αξιοπιστία αυτή έρχεται με σημαντικό κόστος για τους καταναλωτές, καθώς τα κέρδη είναι πολλά για τους έξι μεγάλους παρόχους, που βρέθηκαν υπό έρευνα για σχηματισμό καρτέλ. Και τώρα είναι πολλά και για εταιρείες σαν τη Severn Trent. Καθόλου περίεργο λοιπόν που οι καταναλωτές, με 84% όσων ψήφισαν στην Telegraph, δεν φαίνεται να έχουν πλέον τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης.

Οι αποδείξεις για την παντελή αναξιοπιστία ισχύος των αιολικών είναι πλέον πάμπολλες, απ' τη Βρετανία, τη Γερμανία,
τη Δανία, την Ισπανία, ακόμα και την Ελλάδα. Ο Κάμερον ήταν μάλλον ο πρώτος Πρωθυπουργός που το κατάλαβε κι έσπευσε να κόψει τις επιδοτήσεις για αιολικά και Φ/Β. Αλλά εδώ εξακολουθεί να ισχύει η κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη του Οκτωβρίου 2010 (ΦΕΚ Β τ.1630), που λέει πως μέχρι το 2020 πρέπει να βάλουμε 7.500MW αιολικά. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε σύμφωνα με την παρ. 3β του Ν. 3851/2010 (όπως συμπληρώθηκε με την παρ.8 άρθρου 30 του Ν.3889/2010) και προβλέπεται να αναθεωρείται ανά διετία. Απ' τον Οκτώβριο 2010 έχουν περάσει 5 χρόνια, αναθεώρηση δεν είδαμε, δεν είναι καιρός κάτι ν' αλλάξει Υπουργέ Ενέργειας της "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνησης;

Πριν ένα χρόνο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοστολόγησε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού και 13ης - 14ης σύνταξης και βρήκε ότι θα μας κοστίσει πάνω από 3 δισ. ευρώ, αλλά θα υπάρξουν και οφέλη, όπως αύξηση των εσόδων των Ταμείων και των φόρων που εισπράττει το κράτος, τα οποία όμως δεν μπορεί να μετρήσει γιατί εξαρτώνται από σειρά παραγόντων. Η κυβέρνηση των ΣαμαροΒενιζέλων μας είχε πει ότι δεν περισσεύουν 3 δισ. ευρώ για τους πολίτες, αλλά μας περισσεύουν 10 δισ. ευρώ για τα αιολικά αξιοπιστίας ούτε καν 2%, σε μια καραμπινάτη περίπτωση αναδιανομής πλούτου απ’ τους πολίτες προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Δεν είναι καιρός κάτι ν' αλλάξει Υπουργέ Ενέργειας της "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνησης; Μέχρι πότε θα πληρώνουμε τις ΑΠΕτζήδικες "χάντρες και καθρεφτάκια προς ιθαγενείς", που έχει επιβάλλει η Γερμανική πολιτική στην Ευρώπη, για να διασφαλίσει απασχόληση στη βιομηχανία της;


4 σχόλια:

  1. τώρα... τώρα... θα επιδοτούν και ντηζελογεννήτριες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμείς το ίδιο κάνουμε: νέο πετρελαϊκό στο "νησί του Ήλιου", νέα πετρελαϊκά στα νησιά του Αιγαίου. Η "ενεργειακή δημοκρατία" κάποιων τελειώνει εκεί που αρχίζει το δίκαιο των πετρελαιάδων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Since winning the election in May, the Tories have gone less green... http://www.economist.com/news/britain/21677663-some-cuts-green-power-subsidies-are-sensible-mixed-messages-risk-deterring-much-needed?fsrc=scn/tw/te/pe/ed/lessgreenandpleasant

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ για το σύνδεσμο. Οι Τόρυς δεν έγιναν λιγότερο πράσινοι μετά τις εκλογές, έγιναν απ' όταν ο Κάμερον εκστόμισε το περίφημο "Get Rid of the Green Crap". Προφανώς επειδή τα είχε ήδη βάλει στο σπίτι του και είδε από πρώτο χέρι πόσο "crap" είναι τα "crap". Οπότε αξίζει όλοι να μελετήσουν τη μεταστροφή του Κάμερον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή