Ενσιλωτής

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Το κόστος εκτοξεύεται: εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στο βωμό της Energiewende.

Τον Ιανουάριο 2014, στα πρώτα βήματα αυτού του ιστολόγιου, είχα δημοσιεύσει αυτό το γράφημα, για το πώς αναμένουν στη Γερμανία να διαμορφωθεί το κόστος της Energiewende μέχρι το 2031. Τα νούμερα που βλέπετε δεν είναι "πετσετάκια", όπως τραγουδούσε κάποτε η Βιτάλη, είναι  δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν, πληρώνουν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν οι Γερμανοί καταναλωτές. Μέχρι πριν 1-2 χρόνια τα ποσά ήταν κάπως πιο μικρά και στην πλούσια Γερμανία δεν πολυφαινόντουσαν, πλέον ωστόσο τα νούμερα αρχίζουν να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και να τα αισθάνονται περισσότερο οι καταναλωτές. Κάποια τέτοια νούμερα λοιπόν αφορά η σημερινή ανάρτηση, που φαίνονται και στο πιο κάτω ...
διάγραμμα, που μας προσέφερε πριν μερικές ημέρες η Die Welt.

Περιλαμβάνεται σε άρθρο οικονομικού της συντάκτη και δίνει τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων (Bundesnetzagentur) για τα εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσαν οι καταναλωτές απ' το 2009 μέχρι και το 2014 σε αιολικούς και ηλιακούς παραγωγούς για ενέργεια που ΔΕΝ παρήγαγαν, επειδή δεν έχουν γίνει ακόμα τα απαραίτητα δίκτυα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτή την ενέργεια, (διατηρώ επιφύλαξη για την ακρίβεια των αριθμών, μου φαίνονται μικροί, αλλά πάντως αυτούς αναφέρει το άρθρο). Με βάση τις προβλέψεις του νόμου EEG, αυτού που έσπευσαν να αναμορφώσουν πέρυσι μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης "μεγάλου" συνασπισμού, οι παραγωγοί αποζημιώνονται για τις απώλειες λόγω αδυναμίας του συστήματος να απορροφήσει την ενέργεια που παράγεται όποτε φυσά ή όποτε έχει ήλιο. Δεν υπάρχει φυσικά καμιά πρόβλεψη για ν' αποζημιώνουν οι παραγωγοί τους καταναλωτές κάθε φορά που δεν φυσά ή δεν έχει ήλιο. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία το 2014 πλήρωσαν 82,7 εκατ. ευρώ, που ήταν σχεδόν τα διπλά απ' αυτά που πλήρωσαν το 2013.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Για το 2015 ωστόσο το κόστος αναμένεται να εκτοξευθεί στα 250 εκατομμύρια ευρώ! Αυτό λοιπόν δεν υπήρχε στο γράφημα κι επειδή μια εικόνα είναι καλύτερη από χίλιες λέξεις, συμπλήρωσα το γράφημα με τα στοιχεία του 2015, προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητή η τάση εκτόξευσης του κόστους για τους καταναλωτές. Η στήλη για το 2015 ρίχνει πολύ βαριά τη σκιά της στα προηγούμενα χρόνια. Κι ακόμα χειρότερα, η τάση που διαφαίνεται στο διάγραμμα για τα επόμενα χρόνια είναι εντελώς αποκαλυπτική για το "γδάρσιμο" που περιμένει του Γερμανούς καταναλωτές. Συνεχώς προστίθενται αιολικά πάρκα, αλλά η ολοκλήρωση των δικτύων της Γερμανίας μετατίθεται συνεχώς για το απώτερο μέλλον, λόγω των αντιδράσεων κυρίως των Βαυαρών. Οι Τσέχοι εγκαθιστούν στα σύνορα μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης, για να προστατεύσουν το δίκτυό τους απ' την εισβολή του τυχαίου Γερμανικού αιολικού ρεύματος. Και οι Πολωνοί ζητούν την παρέμβαση του ACER για την κατάσταση των δικτύων στα Γερμανο-Αυστριακά σύνορα.

Το κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται στην επιβάρυνση του Νόμου EEG, που έχει ήδη φθάσει στα 6,35 λεπτά/kWh. Όπως δεν περιλαμβάνεται το κόστος για την αποξήλωση των πυρηνικών, που βεβιασμένα αποφάσισαν οι Γερμανοί το 2011. Κάπως έτσι οι αθροιστικές επιβαρύνσεις έχουν εκτοξεύσει τους λογαριασμούς για τα Γερμανικά νοικοκυριά στα ύψη, πίσω μόνο απ' την επίσης πολύ αιολική Δανία. Γιατί στο τέλος της ημέρας οι επιβαρύνσεις απ' τις λαθεμένες αποφάσεις των πολιτικών, στην καμπούρα των καταναλωτών καταλήγουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου