Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ο πλανήτης "υπερθερμαίνεται", αλλά κάποιος πρέπει να το εξηγήσει και στους παγετώνες των Ιμαλαΐων!


"Το 2015 είναι το θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ" θα μας πουν σε λίγες μέρες, πιο θερμό κι απ' το 2014, που ήταν κι αυτό "το θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ". Μόνο που φαίνεται πως ξέχασαν να το πουν στους παγετώνες των Ιμαλαΐων, καθώς ακόμα μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο "The Cryosphere", ένα ανοιχτής πρόσβασης ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό της European Geosciences Union (Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών), κάνει λόγο για ΑΥΞΗΣΗ μάζας των παγετώνων τα τελευταία 25 χρόνια. Η μελέτη έγινε στα πλαίσια του Eurorean Space Agency Climate Change Initiative, έχει τίτλο "Revealing glacier flow and surge dynamics from animated satellite image sequences: examples from the Karakoram" και προέρχεται απ' το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Είδε το φως της δημοσιότητας στις 26 Νοεμβρίου, παραμονές της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, σαν ένα ...
"κερασάκι στην τούρτα" για τη διαφαινόμενη αποτυχία της κλιματικής υστερίας.

Το Karakoram είναι μια περιοχή των Ιμαλαΐων στα σύνορα Πακιστάν-Ινδίας-Κίνας και είναι πιο γνωστό σε μας ως Καρακορούμ, καθώς μέχρι εκεί είχε φθάσει ο Μέγας Αλέξανδρος! Η Αλεξάνδρεια η εσχάτη, η Αλεξάνδρεια επί του Ώξου, η Αλεξάνδρεια του Βουκεφάλα, η Αλεξάνδρεια Νίκαια, η Αλεξάνδρεια του Ύφαση, που τις βλέπουμε στο ΒΑ άκρο του χάρτη του George Tsiagalakis, ήταν όλες τους χτισμένες απ' το Μέγα Στρατηλάτη στη σκιά του επιβλητικού Καρακορούμ, μια απ' τις κορυφές του οποίου είναι η Κ2, η 2η ψηλότερη του πλανήτη μετά το Έβερεστ.

Ο μελετητής χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, που ελήφθησαν απ' το 1990 μέχρι το 2015 από τρεις δορυφόρους Landsat της ΝΑΣΑ και του USGS, σε τέσσερις περιοχές του κεντρικού Καρακορούμ (Baltoro, Panmah & Choktoi, Skamri–Sarpo Laggo και Shaksgam), και τις συνδύασε σε κινούμενες εικόνες, όπως η εικόνα της αρχής για την περιοχή Panmah & Choktoi, για να εξετάσει τη δυναμική της κίνησης των παγετώνων. Οι δορυφόροι μπορούν ν' αποδώσουν τη συνολική εικόνα μιας περιοχής πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε κάμερα εδάφους, (γι' αυτό άλλωστε και είναι τόσο δημοφιλείς παγκοσμίως οι χάρτες Google & Bing), αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται μελέτες που τις χρησιμοποιούν.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Οι συγκεκριμένες δορυφορικές εικόνες είναι ελεύθερα διαθέσιμες για "κατέβασμα" στον ιστότοπο του USGS. Οι κινούμενες εικόνες που παρήχθησαν για τη νέα μελέτη συμπυκνώνουν κίνηση των παγετώνων επί 25 έτη σε μόλις ένα δευτερόλεπτο, επιταχύνοντας την κίνηση περίπου 800 εκατομμύρια φορές. Στην πιο κάτω εικόνα φαίνεται η περιοχή Baltoro.


Σε αντίθεση με άλλες περιοχές του πλανήτη, οι παγετώνες του Καρακορούμ αυξάνουν τη μάζα τους τα τελευταία 25 χρόνια, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στους υποστηρικτές της "υπερθέρμανσης", που δεν μπορούν να εξηγήσουν το γιατί συμβαίνει αυτό. Η κίνηση δείχνει πως οι παγετώνες δεν υποχωρούν, αλλά είτε ρέουν διατηρώντας σταθερό το μέτωπό τους (Baltoro) είτε ρέουν ο ένας μέσα στον άλλο (Panmah). Και ο μελετητής είναι σαφής στην περίληψη (η έμφαση δική μου): "The surges of individual glaciers are generally out of phase, indicating a limited climatic control on their dynamics. - Γενικά δεν υπάρχει συντονισμός στην κίνηση των παγετώνων, κάτι που υποδεικνύει περιορισμένη κλιματική επίδραση στη δυναμική τους". 

Περιορισμένη λοιπόν κλιματική επίδραση στους παγετώνες του Καρακορούμ διαπιστώνει ο μελετητής απ' τη Ζυρίχη και θα πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει για ποιο λόγο πρέπει να θεωρήσουμε πως η όποια μεταβολή σε άλλους παγετώνες του πλανήτη σχετίζεται με κάποιο υποτιθέμενο "θερμοκήπιο". Άλλωστε, η αναφορά της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, για την οποία μιλήσαμε χθες, είναι ιδιαίτερα σαφής στη διατύπωσή της για τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στα διάφορα σενάρια πρόβλεψης της εξέλιξης των εκπομπών: "The report also shows the uncertainties that exist for different scenarios based on the best available scientific evidence - βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα", για τα οποία ωστόσο κανείς μα κανείς δεν μπορεί να σας βεβαιώσει πως είναι επαρκή.

Για ποιο πράγμα είναι απολύτως επαρκή τα "καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα"; Μα φυσικά για να φορολογείται σε παγκόσμια πλέον βάση ο άνθρακας, ώστε να συνεχίζουν οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου