Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Αρχίζει η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα: "Μαύρα" τα "Μεσάνυχτα στο Παρίσι", ο στόχος δεν επετεύχθη.

Τα "Μεσάνυχτα στο Παρίσι" είναι βέβαια ο τίτλος της πολύ ρομαντικής τανίας του Γούντι Άλεν. Ταιριάζει όμως πολύ με την επικείμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά στη Γαλλική πρωτεύουσα μεθαύριο μέσα σε κορύφωση της παγκόσμιας εκστρατείας κλιματικής παράνοιας. Αλλά για πολύ "μαύρα" τα βλέπω τα "Μεσάνυχτα" και θα δούμε σήμερα το γιατί.

152 σχέδια "Σκοπούμενων Εθνικών Συνεισφορών Μείωσης Αερίων Θερμοκηπίου" (Intended Nationally Determined Contributions, INDCs) έχουν υποβληθεί μέχρι και σήμερα, που επιτέλους υπέβαλαν η Τζαμάικα και η Μαλαισία, (η ΕΕ υπέβαλε ενιαίο σχέδιο για όλες τις χώρες), και η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, ανέθεσε σε μια επιτροπή επιστημόνων να μετρήσουν αθροιστικά τις συνεισφορές των 119 σχεδίων που είχαν υποβληθεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, ώστε να έχει μια εικόνα ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού.

Τα 119 σχέδια αφορούν συνολικά 146 χώρες, (περιλαμβάνεται η ΕΕ), που το 2012 παρήγαγαν το 88% των παγκόσμιων εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου". Όπως υπολόγισε η επιτροπή, τα σχέδια αυτά, εάν υλοποιηθούν, αθροιστικά συγκεντρώνουν μειώσεις 4-6 γιγατόνων ισοδύναμου CO2 ανά έτος (GtCO2e/yr) το 2030, συγκρινόμενες με τις τωρινές εκπομπές. Οι προβολές για το 2030, βασισμένες στις ήδη υλοποιούμενες πολιτικές, δείχνουν πως οι συνολικές εκπομπές αναμένεται να είναι ...
5 GtCO2e/yr κατώτερες απ' το επίπεδο των 65 GtCO2e/yr, που είχε προσδιορίσει η 5η Έκθεση του IPCC (Fifth Assessment Report). Ως τελικό αποτέλεσμα, οι ήδη υλοποιούμενες πολιτικές και τα σχέδια Σκοπούμενων Εθνικών Συνεισφορών, εφόσον υλοποιηθούν μπορούν να συγκεντρώσουν έως 11 GtCO2e/yr. Μόνο που αυτή η ποσότητα είναι μόνο περίπου η μισή απ' όση απαιτείται, προκειμένου οι συνολικές εκπομπές να μειωθούν το 2030 στους 42 GtCO2e/yr, προκειμένου να υπάρχει βάσιμη πιθανότητα (>66%) να μην αυξηθεί το 2100 η θερμοκρασία του πλανήτη περισσότερο από 2οC.

Αυτό το έλλειμμα των 12 GtCO2e/yr εκτιμούν πως οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3οC το 2100 και σε "σοβαρές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή". Τα σχέδια Σκοπούμενων Εθνικών Συνεισφορών των χωρών εκείνων που δεν περιλαμβάνονται στην εξέταση της επιτροπής θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμμα μόλις κατά 1 GtCO2e/yr κι αυτό μόνο με την προϋπόθεση πως θα μείωναν τις εκπομπές κατά το ίδιο ποσοστό με τις χώρες που ήδη υπέβαλαν τα δικά τους σχέδια. 

Μετά την αποτυχία της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης το 2009, είχαν θέσει ως στόχο να πετύχουν μια συγκεκριμένη συμφωνία στο Παρίσι. Την προετοιμάζουν έξι χρόνια, η Γερμανία ανέλαβε ρόλο μπροστάρη στην επεξεργασία και προετοιμασία των κειμένων, και τώρα, παραμονή της συνόδου, διαπίστωσαν πως έχουν καταφέρει να βρουν μόνο το 1/3 έως το μισό των μειώσεων εκπομπών που αναζητούσαν, τους λείπουν ακόμα  άλλο τόσο και έως τα 2/3. Πόσα χρόνια προετοιμασίας θα τους χρειαστούν ακόμα; Να γιατί είναι "Μαύρα" τα Μεσάνυχτα στο Παρίσι. 

Τόσο σημαντικές περικοπές, που απαιτούνται για να καλυφθεί το έλλειμμα μέχρι το 2030, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν στο Παρίσι, καθόσον δεν μπορούν να βρεθούν απ' την Ανδόρρα, το Λιχτενστάιν ή τη Γκαμπόν, πρέπει να βρεθούν απ' τις χώρες με τις μεγάλες εκπομπές, το Δυτικό κόσμο, τη ΝΑ Ασία, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Δεν το πολυπιστεύω λοιπόν πως θα βρεθεί η ποσότητα που ψάχνουν και το έχω γράψει ήδη απ' τις αρχές Ιουνίου. 

Τι περιμένω να μείνει απ' το Παρίσι; Μια θριαμβευτική ανακοίνωση για την άνευ προηγουμένου ΑΥΤΟδέσμευση των κρατών για μείωση των εκπομπών, και το "ΑΥΤΟ" δεν είναι τυχαία με κεφαλαία, δεν πρόκειται να υπάρξει νομικά δεσμευτική συμφωνία σε επίπεδο ΟΗΕ. Νομικά δεσμευτική συμφωνία θα υπάρχει μόνο σε επίπεδο ΕΕ, επειδή έτσι εξυπηρετούνται οι Γερμανικές εξαγωγές εξοπλισμού ΑΠΕ και εξοπλισμού δικτύων μεταφοράς, η διατήρηση των περίφημων "πράσινων" θέσεων εργασίας που τις χρυσοπληρώνουν όχι μόνο οι Γερμανοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Αλλά κι αυτό να δούμε κατά πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει, μετά τη μεταστροφή της Βρετανίας και την αλλαγή κυβέρνησης στην Πολωνία.

Σε επίπεδο ΟΗΕ περιμένω εντατικοποίηση της καταλήστευσης των πολιτών μέσω της φορολόγησης του άνθρακα: 48 δισεκατομμύρια δολάρια είχε υπολογίσει η Ecofys τη μέχρι τώρα φορολογία, που αφορά μόλις το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, υπάρχει ακόμα τεράστια "φορολογητέα ύλη", απέραντος δρόμος για φορολογική λεηλασία των πολιτών με το πρόσχημα "της σωτηρίας του πλανήτη". Κι ο Πάπας κάποτε πουλούσε συγχωροχάρτια για τη "σωτηρία της ψυχής" κι αυτό οδήγησε στη διάσπαση της Καθολικής Εκκλησίας. 

Έστω ωστόσο πως θα καταφέρουν να κάνουν το θαύμα και να βρουν στο Παρίσι τη μείωση των εκπομπών που ψάχνουν. Τι θα συμβεί αν ο πλανήτης αδιαφορήσει χαρακτηριστικά για τα πεπραγμένα των ανθρώπων και αποφασίσει να θερμανθεί κατά 4οC; Ή αν αποφασίσει να ψυχθεί κατά 2oC; Μόνο και μόνο επειδή το κλίμα στον πλανήτη αλλάζει συνεχώς εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αδιαφορώντας για την ύπαρξη ή μη ζωής;

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Πριν 252 εκατομμύρια χρόνια υπήρχε ζωή στη γη, αλλά έπεσε το "μεγάλο θανατικό της Περμίου περιόδου". Και πριν 65 εκατομμύρια χρόνια πάλι υπήρχε ζωή στη γη, αλλά συνέβη η εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Δεινόσαυροι μάλιστα που ζούσαν σε περιβάλλον με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα απ' τη σημερινή. Και στην ιστορία του πλανήτη έχουν συμβεί κι άλλες τρεις μαζικές εξαφανίσεις ειδών, πριν 440 εκατομμύρια χρόνια, πριν 375-359 εκατομμύρια χρόνια και πριν 201 εκατομμύρια χρόνια. Πόσες "ανθρωπογενείς" εκπομπές υπήρχαν τότε; Προφανώς μηδέν.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποτέ πως οι "ανθρωπογενείς" εκπομπές "αερίων θερμοκηπίου" είναι ένα απειροελάχιστο ποσοστό των εκπομπών των ίδιων αερίων απ' τις φυσικές διεργασίες του πλανήτη. Είναι κάτι σαν το κουνούπι στην πλάτη ενός ελέφαντα. Ε, δεν έγινε υπέρβαρος ο ελέφαντας απ' το βάρος του κουνουπιού!

Ο πλανήτης αλλάζει και μαζί πρέπει ν' αλλάζουμε κι εμείς τις συνήθειές μας. Η προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα, όποια κι αν είναι αυτά, είτε στην κατεύθυνση ψύξης είτε στην κατεύθυνση θέρμανσης του πλανήτη, σημαίνει πως πρώτα πρέπει να φροντίσουμε για τις μονώσεις των σπιτιών και των κτηρίων. Και ενέργεια θα εξοικονομήσουμε και καλύτερα προετοιμασμένοι θα είμαστε και δουλειά σε Ελληνικά χέρια θα δώσουμε.

Στις αρχές του μήνα είχα αναρωτηθεί τι καιρό θα κάνει στο Παρίσι στο 1ο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και πως θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν συμπέσει στο Παρίσι να συζητούν για "υπερθέρμανση" εν μέσω κάποιας χιονοθύελλας ή ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς στην απέναντι της Μάγχης ακτή περιμένουν έναν ασυνήθιστα βαρύ χειμώνα. Φαίνεται ωστόσο πως ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ήπιος για την εποχή και στο Παρίσι θα υπάρχει μόνο μια μουντή και συννεφιασμένη παγωμάρα απ' τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον αυτή η παγωμάρα να ξεπεραστεί γρήγορα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου