Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

0,7% μέσος συντελεστής φόρτισης αιολικών στη Βρετανία. Ένα ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ τα αιολικά.

Ο Κάμερον ήταν ένας πολύ αφοσιωμένος στο οικολογείν Πρωθυπουργός, κάποτε μάλιστα πήγαινε στο γραφείο με το ποδήλατο, με το αυτοκίνητο πήγαινε μόνο η τσάντα του, όπως γλαφυρά μας λέει ο Economist. Ήταν μάλιστα τόσο αφοσιωμένος στις ΑΠΕ, που το 2007 έβαλε στο σπίτι του ανεμογεννήτρια. Το σπίτι ωστόσο ήταν στο αριστοκρατικό Κένσιγκτον του Λονδίνου, οι γείτονές του δεν ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα απ' το θόρυβο, οπότε ο Κάμερον σύντομα αναγκάστηκε να ξηλώσει την ανεμογεννήτρια και να βάλει Φ/Β στέγης, τα λεφτά για τους Πρωθυπουργούς ποτέ δεν είναι πρόβλημα. Και το 2010 διακήρυξε πως η κυβέρνησή του θα ήταν η πιο "πράσινη" στα χρονικά, στοχεύοντας στη μείωση μέχρι το 2020 των εκπομπών CO2 κατά 50% ως προς το 1990.

Μόλις 4 χρόνια αργότερα αυτός ο ίδιος ο "καταπράσινος" Πρωθυπουργός, με ΑΠΕ στο ίδιο του το σπίτι, απέκτησε προφανώς προσωπική άποψη για τις ικανότητες αιολικών και Φ/Β και παρουσίασε μια ριζική μεταστροφή: ξεκίνησε αρχικά με το "Get Rid of the Green Crap", στη συνέχεια είπε "Enough is enough, οι πολίτες μπούχτισαν πια με τα αιολικά" και, μόλις πήρε αυτοδύναμη πλειοψηφία τον περασμένο Μάιο, έσπευσε να περικόψει τις επιδοτήσεις τόσο για τα χερσαία αιολικά όσο και για τα Φ/Β. Το "κλάμα" των μαθημένων στις επιδοτήσεις Βρετανών ΑΠΕτζήδων είναι άνευ προηγουμένου, αλλά ο Αίολος έρχεται να ενισχύσει κι άλλο τον Κάμερον, όχι το αιολικό λόμπυ: τα ξημερώματα ...
της 4ης Οκτωβρίου, χάρη στις παρατεταμένες υψηλές πιέσεις του Βόρειου Ατλαντικού, τα γεωγραφικά διασπαρμένα τόσο χερσαία όσο και υπεράκτια αιολικά της Σκωτίας, Αγγλίας και Ουαλίας έδιναν όλα μαζί, αθροιστικά, τη συγκλονιστική απόδοση των 66MW, σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορεί να κατεβάσει ο καθένας απ' τη βάση δεδομένων Gridwatch.  

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων RenewableUK η συνολική εγκατεστημένη ισχύς σε χερσαία (8.338ΜW) και υπεράκτια (5.048MW) αιολικά φθάνει τα 13.386ΜW! Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Balancing Mechanism (BM) reports, που καταγράφει όσα εργοστάσια είναι συνδεμένα στο δίκτυο υψηλής τάσης, τα συνδεμένα αιολικά είναι 8.972MW. Είτε ωστόσο στα 8.972MW είτε στα 13.386MW αναφέρονται τα 66MW, η διαφορά είναι ελάχιστη, στην πρώτη περίπτωση ο συντελεστής φόρτισης είναι 0,73% και στη δεύτερη 0,49%. Και στις δυο περιπτώσεις πρακτικά τα ακριβοπληρωμένα με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ αιολικά της Βρετανίας στις 4 Οκτωβρίου ήταν ένα ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ.

Στις 22:50 της 2/10 τα αιολικά έπεσαν αθροιστικά κάτω απ' τα 500MW, στις 23:30 κάτω απ' τα 400MW, στις 0:10 της 3/10 κάτω απ' τα 300MW, στις 1:15 κάτω απ' τα 200MW και στις 2:05 της 4/10 κάτω κι απ' τα 100MW, παραμένοντας επί δυο ώρες στα ελάχιστα αυτά επίπεδα και καταγράφοντας σε τρία διαφορετικά 5λεπτα διαστήματα το ελάχιστο των 66MW. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Το διπλανό διάγραμμα δείχνει τη μεταβολή της παραγωγής των αιολικών κατά το τελευταίο 6μηνο, από 22:30 της 13/5 μέχρι και 21:05 της 9/11. Τα χαμηλά της 4/10 ήταν τα ελάχιστα του εξαμήνου, αλλά δεν ήταν τα μοναδικά χαμηλά: στις 26/9 ήταν 143MW, στις 16/8 ήταν 86MW, στις 7/8 235MW, στις 24/7 174MW, στις 16/7 201MW, στις 15/7 220MW, στις 3/7 281MW, 23/6 132MW, στις 20/6 144MW κι όλα αυτά μόνο στο τελευταίο εξάμηνο.

Το αιολικό λόμπυ ασφαλώς μπορεί να αντιτείνει πως εκτός απ' τα χαμηλά επίπεδα υπάρχουν και τα υψηλά, που μάλιστα το "ρεκόρ" εξαμήνου ήταν χθες 9/11, αλλά τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών δεν λειτουργούν με τα σκαμπανεβάσματα που βλέπετε στο διάγραμμα, που προέρχονται μάλιστα από γεωγραφικά διασπαρμένα αιολικά σ' ένα απ' τα καλύτερα αιολικά δυναμικά παγκοσμίως.

Είναι τόσο απλό, τα δίκτυα χρειάζονται αξιοπιστία ισχύος και το διάγραμμα αποκαλύπτει, για ακόμα μια φορά, μια πλήρη αναξιοπιστία. Αυτή η αναξιοπιστία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα διαχειριστή δικτύου, που προδήλως θ' απαιτήσει την κατάλληλη "στρεφόμενη εφεδρεία", εφεδρεία που θα βρίσκεται σε συνεχώς σε λειτουργία και θα μπορεί ν' ανεβάσει απόδοση γρήγορα, παρακολουθώντας το ρυθμό απώλειας ισχύος των αιολικών. Αλλά αν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε τη "στρεφόμενη εφεδρεία" για ποιο λόγο εξαρχής χρειαζόμαστε τα ακριβοπληρωμένα αιολικά; Και πόσο είναι το αθροιστικό κόστος των αιολικών μαζί με την τόσο απαραίτητη "στρεφόμενη εφεδρεία" τους; Κι αν δεν υπάρχει η "στρεφόμενη εφεδρεία", επειδή κι αυτή είναι πανάκριβη, ο διαχειριστής δικτύου αναγκάζεται να πάρει "μέτρα διαχείρισης της ζήτησης", είτε να κόψει το ρεύμα σε κάποιους είτε να πληρώσει κάποιους ενεργοβόρους καταναλωτές για να διακόψουν κάποιες ώρες τη ζήτηση φορτίου, ακριβώς όπως είδαμε πριν λίγες μέρες να πληρώνει το National Grid. Οι πληρωμές φυσικά καταλήγουν στο τέλος να επιβαρύνουν τους καταναλωτές, μην έχετε καμιά αμφιβολία γι' αυτό.

Το πράγμα είναι πολύ απλό, η καμπύλη ζήτησης φορτίου είναι πολύ ομαλή σε σχέση με την καμπύλη παραγωγής των αιολικών, που τη βλέπουμε στο διάγραμμα για το άθροισμα των αιολικών της Βρετανίας. Για να μπορέσει να είναι αξιοποιήσιμη η αιολική ενέργεια πρέπει να εξομαλυνθεί η καμπύλη της κι επειδή αυτό ΔΕΝ γίνεται, είναι απαραίτητο να παρεμβληθεί μια αποθήκευση ενέργειας, σε ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών, σε μπαταρίες, σε υδρογόνο, σε κάτι τέλος πάντων που να μπορεί να είναι αξιοποιήσιμο. Οπότε το αθροιστικό κόστος αιολικά+αποθήκευση ξεφεύγει και η βιομηχανία, που θέλει φθηνό ρεύμα για να είναι ανταγωνιστική, μεταναστεύει στην Ασία. Μαζί της μεταναστεύουν και οι θέσεις εργασίας, πίσω μένει μόνο η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια, η αδυναμία να πληρωθούν συντάξεις και κοινωνικό κράτος. 

Ξαναρωτούμε λοιπόν τον Υπουργό Ενέργειας Παν. Σκουρλέτη: μέχρι πότε θα εξακολουθεί να ισχύει η κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη του Οκτωβρίου 2010 (ΦΕΚ Β τ.1630), που λέει πως μέχρι το 2020 πρέπει να βάλουμε 7.500MW παντελώς αναξιόπιστα αιολικά, για "να πετάξουμε απ' το παράθυρο" τα λεφτά που δανειζόμαστε με τα μνημόνια; Δεν είναι καιρός να διαρρήξουμε μια και καλή τους δεσμούς με το αμαρτωλό παρελθόν της "πράσινης ανάπτυξης"; Με τις μέχρι τώρα ΑΠΕ, και σε συνδυασμό με την ύφεση που έφεραν τα μνημόνια, η χώρα έτσι κι αλλιώς έχει ουσιαστικά πετύχει τον εθνικά δεσμευτικό στόχο για το 2020, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση (SOER 2015) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος είναι πιο μπροστά από χώρες σαν τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ισπανία, κλπ.


2 σχόλια:

  1. κάτι ντόπιες φούσκες που παριστάνουν τις επιχειρήσεις (με κοννέ σε ντόπιες χρεωκοπημένες τράπεζες) νομίζουν ότι με αιολικά θα μαζέυουν λεφτά. Ξεχνανε ΠΟΙΟΣ θα τα πληρώνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθόλου δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα πληρώνει. Τους ενδιαφέρει μόνο ποιος θα εισπράττει. Πάντα έτσι ήταν, και δεν βλέπω πώς θ' αλλάξει.

      Διαγραφή