Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει -πριν τις εκλογές- τα ψέματα του παλιού συστήματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.


Το σάπιο πολιτικό σύστημα, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης, μέσα στην αγωνία του να παρουσιάσει το άσπρο ως μαύρο προσπαθεί να μας "πουλήσει" προεκλογικά πως "Ο Τσίπρας φόρτωσε τη χώρα με ένα επαχθέστερο μνημόνιο και με περίπου 90 δισ. ευρώ επιπλέον χρέος", ενώ αν συνεχίζαμε με τους ίδιους, αυτούς που από μιας αρχής μας οδήγησαν εκ του ασφαλούς στη χρεοκοπία, όλα θα ήταν μέλι-γάλα.

Με ένα πολύ ενδιαφέρον γραφικό και μια πολύ λεπτομερή λίστα η Wall Street Journal παρουσιάζει αναλυτικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το χρέος της Ελλάδας. Δίνει αναλυτικά τα ποσά που οφείλουμε, σε ποιον ειδικά τα οφείλουμε, πότε πρέπει να πληρωθούν, με τι επιτόκιο πρέπει να τα αποπληρώνουμε. Στο πάνω μέρος του γραφικού, φαίνεται η κατανομή ανά έτος και στο κάτω μέρος (στη χρωματιστή οριζόντια μπάρα) φαίνεται η κατανομή ανά δανειστή: με το έντονο μπλε και τη "μερίδα του λέοντος" είναι ο EFSF (European Financial Stability Facility), με το κίτρινο είναι οι κυβερνήσεις (χώρες) της Ευρωζώνης (διμερή δάνεια), με το πορτοκαλί είναι ιδιώτες "επενδυτές" (οι "αγορές"), με το πράσινο είναι ο ESM (European Stability Mechanism), με το ανοικτό θαλασσί είναι η ΕΚΤ (European Central Bank), με το κόκκινο είναι το ΔΝΤ (International Monetary Fund) και με το σκούρο γκρι στο τέλος είναι τα έντοκα γραμμάτια (Treasury bill), που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ. Υπάρχουν επίσης κάποιες δόσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ, European Investment Bank).

Βλέποντας λοιπόν στο πάνω μέρος του γραφικού, προκύπτει αμέσως πως μέσα στο 2015 πρέπει να ...
αποπληρώσουμε κυρίως έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και κάποιες δόσεις προς το ΔΝΤ, δόσεις που ασφαλώς προέκυψαν απ' τη χρεοκοπία της χώρας και την υπαγωγή της στο ΔΝΤ το 2010, όταν προφανώς και δεν κυβερνούσε ο Τσίπρας. Το 2016, εκτός από έντοκα γραμμάτια και δόσεις προς το ΔΝΤ, εμφανίζονται ανάγκες πληρωμών προς την ΕΚΤ και μια δόση προς την ΕΤΕ, κ.ο.κ. Το 2017 εκτός απ' το ΔΝΤ εμφανίζονται πληρωμές προς τον ESM και τις "αγορές", δεν εμφανίζονται πληρωμές εντόκων γραμματίων, αλλά αναμένεται πως θα υπάρχουν, καθώς πρόκειται για κυλιόμενο βραχυπρόθεσμο και ανανεούμενο δανεισμό.

Η αναλυτική λίστα που δίνει η Wall Street Journal είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική, καθώς δίνει και πότε ακριβώς προέκυψε η δανειακή ανάγκη, αν είναι απ' το 1ο ή το 2ο μνημόνιο. Όσο κατεβαίνει κανείς τη σχετική λίστα, και είναι πολύ μακριά, 327 εγγραφές έχει, το μόνο που βρίσκει είναι "Loans ... under the first bailout" ή "Loans in the second bailout" ή "Bonds held by private investors; received in the 2012 default" ή "Bonds held by ECB exempted from the 2012 default" ή "Bonds held by national central banks exempted from the 2012 default". Το πρώτο bailout είναι προφανώς όταν μας "έσωζε" ο Παπανδρέου το 2010, το δεύτερο bailout είναι πάλι προφανώς αυτό που έκανε η κυβέρνηση Παπαδήμου με το επαίσχυντο PSI κι όλα αυτά προφανώς αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας απ' το Πασοκ και τη ΝΔ, το 2010 και το 2012 αυτοί κυβερνούσαν, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα.  

Ακόμα χειρότερα, αυτό για το οποίο πρέπει πρώτα απ' όλα ν' απολογηθούν και Πασοκ και ΝΔ και ασφαλώς και η τρόικα είναι η εικόνα που προκύπτει απ' το διπλανό διάγραμμα της Telegraph, η τεράστια απόκλιση που έχει η Ελλάδα απ' τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης στο διάστημα 2010-2014. Ποιος έκανε αυτό το "επίτευγμα"; Ο Τσίπρας κι ο Σύριζα το έκαναν; Αυτή η απόκλιση δεν είναι απλά μια γραμμή, είναι περίπου αυτό που λέμε "όλοι μαζί κι ο ψωριάρης χώρια". Και δυστυχώς αυτή η απόκλιση είναι πολλά δισ. ευρώ, που πληρώσαμε και ξαναπληρώσαμε και πήγαν στο βρόντο και τώρα οι δανειστές μας ζητούν να τα ξανα-ξαναπληρώσουμε. Αυτή η απόκλιση είναι η τεράστια μείωση του ΑΕΠ, που μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω, είναι η εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη, είναι οι χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις, είναι τα χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, είναι η συνεχιζόμενη ύφεση που έφεραν οι πολιτικές των μνημονίων, είναι η άγρια υπερφορολόγηση που οδήγησε την οικονομία σε "σπιράλ θανάτου". Η αδυναμία της οικονομίας στο διάστημα 2010-2014 είναι αυτή που δημιουργεί νέες δανειακές ανάγκες, αυτές που θα έπρεπε να αποπληρώνονται απ' τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3% το 2015 και 4,5% το 2016, που είχαν μεν συμφωνήσει οι ΣαμαροΒενιζέλοι, αλλά δεν επρόκειτο ποτέ να καταφέρουν να πετύχουν χωρίς να ανατρέψουν κάθε οικονομική πραγματικότητα του πλανήτη.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Από τα δάνεια που αφορούν το 3ο bailout, το μνημόνιο του Τσίπρα, συνολικά 10 δισ. ευρώ μέσω του ESM εμφανίζονται το 2017 και 2018, προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα δάνεια μέσω του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεκινούν τον Απρίλιο 2034 και συνολικά μέχρι το 2051 είναι  37,3 δισ. ευρώ. Αλλά γιατί χρειάστηκε ξανά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Θα μας πει ποτέ κανείς πού πήγαν τα ατελείωτα δισ. ευρώ που πήραν οι τράπεζες απ' το 2008, απ' την εποχή Αλογοσκούφη και φορτώθηκαν ξανά και ξανά στο δημόσιο χρέος, αλλά τις τράπεζες εξακολουθούν να τις διοικούν οι ίδιοι άνθρωποι; Ποιοί έχουν πάρει τα περίφημα "κόκκινα δάνεια", αυτά που θα διαγραφούν για τους οφειλέτες σε μια νύχτα, αλλά θα αποπληρώνονται με το δημόσιο χρέος για δεκαετίες; Και αν κατάλαβα καλά, μας λένε πως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα υπάρχουν διαθέσιμα 25 δισ. ευρώ, αλλά ο λογαριασμός μαζί με τους τόκους θα φθάσει τα 47,3 (10 ESM + 37,3 EFSF); Η επόμενη δόση των υπόλοιπων δανείων που έγιναν στο 3ο bailout ξεκινά τον Αύγουστο 2034 και τελειώνει το 2059. Ας μην ρωτήσω καλύτερα πόσων χρονών θα είμαστε το 2059, γιατί μάλλον κάτι για ραδίκια θ' ακούσω;-) 

Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι πολύ απλό: ο Τσίπρας (κι ο Λαφαζάνης, βεβαίως-βεβαίως) κυβέρνησε απ' το Φεβρουάριο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η οικονομία το 2ο τρίμηνο 2015 πήγε ανέλπιστα καλά, με βάση τα διορθωμένα στοιχεία η έκπληξη ήταν ακόμα πιο θετική, επομένως, με βάση και τη λίστα της Wall Street Journal, πότε πρόλαβε να μας φορτώσει ΕΠΙΠΛΕΟΝ 90 δισ. ευρώ χρέος, όταν μάλιστα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για τις τράπεζες; Κάθε απάντηση ευχαρίστως να την ακούσω, αρκεί να είναι τεκμηριωμένη. 

ΥΓ. Τα πιο πάνω είχαν γραφεί 24 ώρες πριν ξεκινήσει το debate των πολιτικών αρχηγών. Η αποστροφή Μεϊμαράκη πως ο Τσίπρας χρέωσε τη χώρα με τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ προφανώς με ΝΔ και Πασοκ δεν θα απαιτούνταν ανακεφαλαιοποίηση, απευθύνεται άραγε σε νοήμονες ανθρώπους ή σε "κομματικά πρόβατα"; Έλεος πια με την υποτίμηση της νοημοσύνης μας. Οι τράπεζες έχουν μετατραπεί σε "καταβόθρα κεφαλαίων" απ' το 2008, όταν έδωσε έκτακτη χρηματοδότηση ο Αλογοσκούφης. Κι έκτοτε "έχουμε χάσει τη μπάλα" τόσο με τα χρήματα που έχουν διατεθεί σ' αυτές όσο και με την αδιαφάνεια που συνοδεύει τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Φτάνει πια, όχι πάλι μια απ' τα ίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου