Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τι συμβαίνει με τις τιμές του πετρελαίου στα πρατήρια;

Όπως έχω γράψει εδώ κι ένα μήνα, η πτωτική κίνηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τον τελευταίο χρόνο είχε ανοίξει το δρόμο για προσέγγιση σε πρώτη φάση του επιπέδου των 35 δολαρίων/βαρέλι (πετρέλαιο Brent, συμβόλαιο επόμενου μήνα). Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα, τις επόμενες μέρες είχε σημειωθεί μια έντονα ανοδική κίνηση, αποτέλεσμα συστηματικής παρέμβασης στην αγορά. Ωστόσο η ανοδική ορμή διακόπηκε γρήγορα, επιβεβαιώνοντας παρά αναιρώντας τη συνολική καθοδική τάση. Έκτοτε έχουμε μια πλάγια κίνηση κάτω των 50δολαρίων/βαρέλι, ενδεικτική της αδυναμίας για συνέχιση της ανόδου και πιθανή αναμονή συσσώρευσης δυνάμεων για τη συνέχεια. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να μην πέσει άλλο η τιμή και να υπάρξει πλευρική έξοδος απ' το πτωτικό "κανάλι", που έχει διαμορφωθεί στο διάγραμμα απ' τον Απρίλιο. 

Η πρόβλεψη εξακολουθεί να είναι για συνέχιση της πτώσης, ειδικά αν το φθινόπωρο αποδειχθεί σχετικά "ζεστό" και δεν "ζεστάνει" τη ζήτηση ενέργειας στο βόρειο ημισφαίριο. Κυρίως όμως έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ μια τάση ...
εξαγοράς "μικρών" πετρελαϊκών εταιριών απ' τις μεγάλες, εταιρειών που επωφελήθηκαν απ' την τεχνολογία της εντατικής απόληψης και ξαναγύρισαν σε κοιτάσματα που θεωρούνταν πως έχουν πλήρως αποληφθεί. Οι "μικρές" εταιρείες δεν αντέχουν τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς δεν διαθετουν την κεφαλαιακή δομή των μεγάλων, οπότε "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", όπως συνηθίζεται στον καπιταλισμό. Στην παρούσα φάση λοιπόν σαφώς συμφέρει τις μεγάλες εταιρείες να παραμείνουν οι τιμές χαμηλά, αν πρόκειται ν' αποκτήσουν το στρατηγικό έλεγχο εξαιρετικά βέβαιων αποθεμάτων, σε περιοχές πολύ γνωστές σ' αυτές. Πάντα μπορούν να ξανανεβάσουν τις τιμές όταν ολοκληρωθεί η φάση των εξαγορών των "μικρών".

Και έγραφα πριν ένα μήνα πως "Φυσικά μην περιμένετε να δείτε μεγάλες μειώσεις στα πρατήρια, καθώς η τιμή διαμορφώνεται κυρίως απ' τους φόρους, αλλά κάποιες μειώσεις θα δούμε. Κι όπως είχαμε πει, αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς θα μπαίνουμε πια στο φθινόπωρο, είναι να δούμε επιτέλους ΦΘΗΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, για να ζεσταθεί ο κοσμάκης, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα! Σε συνδυασμό με την εξαγγελία του Δημ. Μάρδα για άρση της εξίσωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα φανεί πλέον αυτό το χειμώνα πόση ζημιά έκανε ο Βενιζέλος με την εξίσωση του φόρου στα δημόσια έσοδα, στη θέρμανση των πολιτών και στο περιβάλλον, αναγκάζοντας τους πολίτες να καίνε στα τζάκια ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τους ουκ ολίγους νεκρούς, που θρηνήσαμε στα χρόνια των μνημονίων από αναμμένα μαγκάλια κι από ξυλόσομπες.

Μόνο μην βρει την ευκαιρία όποιος πάρει τη θέση του Μάρδα μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη (ή η Τρόικα, το Κουαρτέτο, όποιος αποφασίζει τέλος πάντων) και, εκμεταλλευόμενος τη διεθνή μείωση των τιμών, δεν μειώσει αρκετά το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θέλουμε μετά τις εκλογές να δούμε μια κυβέρνηση που να λειτουργεί επιτέλους με κοινή λογική κι όχι με κουτοπονηριά καταλήστευσης των πολιτών. Νισάφι πια!"

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Στα πρατήρια καυσίμων έχουμε δει τον τελευταίο μήνα μια πτωτική κίνηση της τιμής της αμόλυβδης κατά 7-8 λεπτά/λίτρο, αλλά δεν είδαμε ανάλογη μείωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Κι όχι μόνο δεν είδαμε μείωση, αντίθετα είδαμε και μικρή ανοδική ταλάντωση, κατά 2-3 λεπτά/λίτρο. Ε, εδώ ακριβώς αρχίζω να πονηρεύομαι, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου θα διαμορφωθεί ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Στο φορομπηχτικό κράτος που ζούμε, σ' ένα κράτος μάλιστα που έχει αποδείξει κατ' επανάληψη πως δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου της κατάστασης στη διακίνηση των υγρών καυσίμων, δεν αποκλείεται κάποιοι να σκέφτηκαν να συγκρατήσουν όσο γίνεται ψηλά την τιμή του πετρελαίου κίνησης, ώστε να δικαιολογήσουν μ' αυτό τον τρόπο τη μη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου στα επίπεδα που επιτρέπει η διεθνής τιμή. Έχουν αρχίσει μάλιστα να εμφανίζονται στον τύπο "εκτιμήσεις" για το ύψος που αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Ξαναθυμίζω, η διεθνής τιμή είναι πάνω από 50% χαμηλότερη της τιμής το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Περιμένω λοιπόν η "πρώτη φορά αριστερά" κυβέρνηση να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της και να δώσει αυτό το χειμώνα πραγματικά φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης στους πολίτες. Και ν' αποδείξει πως πράγματι είναι "πρώτη φορά αριστερά" κι όχι "ακόμα μια φορά φορομπηχτική κουτοπονηριά". Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο τρόπο σκέψης και στο τέλος της ημέρας όλοι απ' τ' αποτελέσματα κρίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου