Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Τι λένε οι εταιρείες στοιχημάτων για τις εκλογές; Και πόση αξιοπιστία έχουν;

Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στις εταιρείες στοιχημάτων, όσες εντοπίσαμε να δίνουν τη δυνατότητα στοιχηματισμού στο αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Θα δούμε τι λένε οι εταιρείες στοιχημάτων για τις εκλογές, αλλά επειδή καλό είναι πάντα να σκεφτόμαστε διαφορετικά, στο τέλος έχουμε κι έναν "έλεγχο αξιοπιστίας".

Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε την εταιρεία Stoiximan.gr, με έδρα τη Μάλτα, που δίνει απόδοση 1,50 πως πρώτο κόμμα θα είναι ο Σύριζα, 2,50 πως πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ, 35,00 πως πρώτο κόμμα θα είναι η Χρυσή Αυγή και 500,00 πως πρώτο κόμμα θα είναι το Ποτάμι. Αυτά ίσχυαν προχθές, που πήραμε την εκτύπωση οθόνης, καθώς σήμερα οι αποδόσεις έχουν αλλάξει και είναι ...
1,20 για το Σύριζα, 4,00 για τη ΝΔ και 60,00 για τη Χρυσή Αυγή, παραμένοντας στο 500,00 για το Ποτάμι.

Στη 2η εικόνα βλέπουμε τη Bet8.gr με έδρα τη Μάλτα, που προχθές έδινε απόδοση 1,65 Το ενδιαφέρον ωστόσο βρίσκεται λίγο πιο κάτω, όπου βλέπουμε πως στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου Πρωθυπουργός ενδέχεται να είναι ακόμα η Βασιλική Θάνου, κάτι που σημαίνει φυσικά ξανά εκλογές, καθώς απ' τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 28 Οκτωβρίου υπάρχει πολύς χρόνος για να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές εντολές, αν βέβαια χρειαστούν.

Υπάρχει μια ποικιλία στοιχημάτων, απ' το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός και το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή μέχρι το πού θα κυμαίνεται το ποσοστό κάθε κόμματος κι εδώ ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι πως δίνει απόδοση 2,40 για την Ένωση Κεντρώων για ποσοστό 3-4%, να μπει στη Βουλή, ενώ για κάτω του 3%, να μη μπει στη Βουλή, δίνει απόδοση 2,50. Αντίστοιχα για τους ΑΝΕΛ δίνει απόδοση 2,10 για ποσοστό 2-3% (δεν μπαίνουν στη Βουλή), απόδοση 2,70 για ποσοστό κάτω του 2%, απόδοση 3,50 για ποσοστό 3-4% και απόδοση 15% για ποσοστό πάνω από 4%. Για όσους τους αρέσει ο τζόγος, εδώ ίσως κρύβεται μια ευκαιρία κέρδους, καθώς πρόκειται για ποσοστά κι όχι για ψήφους και τα ποσοστά διαμορφώνονται τελικά απ' αυτούς που θα προσέλθουν στην κάλπη και θα ρίξουν έγκυρο ψηφοδέλτιο.

Στην 3η εικόνα βλέπουμε τη Bet11888.com, με έδρα επίσης τη Μάλτα, που δίνει τις ίδιες αποδόσεις με την πιο πάνω Bet8.gr και δίνει επίσης τα ίδια πεδία στοιχηματισμού, ίσως οι δυο εταιρείες να συνδέονται.

Για τη Χρυσή Αυγή δίνει πιο χαμηλή απόδοση (2,00 σήμερα) για ποσοστό 8-10%, για τη Λαϊκή Ενότητα η πιο χαμηλή απόδοση (2,05 σήμερα) είναι για ποσοστό 4-6%, για το ΚΚΕ η πιο χαμηλή απόδοση (2,10 σήμερα) είναι για ποσοστό κάτω του 6%, για το Ποτάμι η πιο χαμηλή απόδοση (2,00 σήμερα) είναι για ποσοστό 5-6%, και για τη σύμπραξη Πασοκ-Δημαρ η πιο χαμηλή απόδοση (2,00 σήμερα) είναι για ποσοστό 5-6%. Πιθανώς θεωρούν πως το άθροισμα 4,5+0,5, που πήραν στις προηγούμενες εκλογές, μπορεί να δημιουργήσει θετική δυναμική, αλλά συχνά στην πολιτική μπορεί να δει κανείς το 4,5+5 να μην κάνει ούτε 5.

Στην 4η εικόνα βλέπουμε τη Novibet.com, με έδρα το Βρετανικό Isle of Man, που προχθές έδινε απόδοση 1,53 πως πρώτο κόμμα θα είναι ο Σύριζα και 2,35 πως πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ, ενώ σήμερα τα ποσοστά είναι 1,40 και 3,00 αντίστοιχα.

Η απόδοση για την πρωτιά της Χρυσής Αυγής από 26,00 προχθές έχει αυξηθεί στο 31,00 σήμερα, ενώ οι αποδόσεις για πρωτιά των υπόλοιπων κομμάτων έχουν παραμείνει αμετάβλητες και σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η ιδιαιτερότητα της Novibet είναι πως δίνει ξεχωριστό στοίχημα για το ποιο θα είναι το 3ο κόμμα, αυτό που θα πάρει την 3η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, στην περίπτωση φυσικά που θα μπούμε πάλι σε μια τέτοια διαδικασία. Εδώ την πιο χαμηλή απόδοση έχει η Χρυσή Αυγή, με 1,28, αμετάβλητη από προχθές, ενώ η απόδοση για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (Πασοκ-Δημαρ) από 9,00 προχθές και 4η θέση έχει πάει στο 8,00 σήμερα και 2η θέση. Η απόδοση για το να είναι 3ο κόμμα είτε το ΚΚΕ είτε η Λαϊκή Ενότητα έχει παραμείνει αμετάβλητη στο 9%, ενώ δίνει (αμετάβλητες) αποδόσεις 13 για το Ποτάμι, 31 για την Ένωση Κεντρώων και 201 για τους ΑΝΕΛ ή άλλο κόμμα.

H DirectBet.eu προχθές έδινε απόδοση 1,69 πως πρώτο κόμμα θα είναι ο Σύριζα και 2,04 πως πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Όποιος επισκεφθεί σήμερα την ίδια διεύθυνση θα δει πως η απόδοση για το Σύριζα έχει πέσει στο 1,27, ενώ δεν εμφανίζεται πλέον απόδοση για τη ΝΔ.

Για όλες τις αλλαγές που εμφανίζονται σήμερα στις εταιρείες στοιχημάτων, με μείωση της απόδοσης για το Σύριζα και αύξηση για τη ΝΔ, ενδεχομένως έχει παίξει ρόλο η δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, που άνοιξε την ψαλίδα υπέρ του Σύριζα.

Αφήσαμε για το τέλος την ιρλανδική Paddy Power, με έδρα και στο Βρετανικό Isle of Man, που δίνει απόδοση 4 για κάθε 6 ευρώ στοιχηματισμού πως πρώτο κόμμα θα είναι ο Σύριζα και απόδοση 11 για κάθε 10 πως πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 20 προς 1 και η Χρυσή Αυγή με 50 προς 1. Οι αποδόσεις είναι σήμερα αμετάβλητες από προχθές, δεν δίνει δυνατότητα για κάποιο άλλο στοίχημα, αλλά το πιο ενδιαφέρον βρίσκεται στην πιο κάτω εικόνα, με την απίστευτη είδηση που "αλιεύσαμε" στο διαδίκτυο.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της USA Today, "Ireland's largest betting firm is so convinced Greeks will vote "yes" in a national referendum over bailout terms that it is already paying out on bets. 
Rory Scott, a spokesman for Paddy Power, said Wednesday that more than 85% of bets placed with the firm ahead of Sunday's vote are gambling that voters will reject calls by Greek Prime Minister Alexis Tsipras' government to vote "No" on the measure that could determine whether Athens is forced out of the eurozone.
For that reason, Scott said, Paddy Power has handed out a five-figure sum — he wouldn't divulge the specific amount — to the few thousand customers who believe Greece will vote to accept the painful austerity measures insisted on by the International Monetary Fund, European Central Bank and European Commission."

Απίστευτο πραγματικά, πέντε μέρες ΠΡΙΝ το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, όπου πάνω από 61% πήρε το "ΟΧΙ", η στοιχηματική εταιρεία πλήρωνε σαν να είχε κερδίσει το "ΝΑΙ". Δεν ξέρω πως το προσλαμβάνετε εσείς, αλλά εγώ καταλαβαίνω πως εκεί "έπεσε χρήμα", πενταψήφιο ποσό λέει η εταιρεία, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί κλίμα υπέρ του "ΝΑΙ".

Τις παλιές "καλές" εποχές, προ χούντας, οι Έλληνες πήγαιναν στην κάλπη που τη φρουρούσε ο Στρατός, μη τυχόν και μπουν κάποιοι και την αρπάξουν. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε ποτέ, αντίθετα, αυτό που χρειάστηκε κάποια φορά ήταν να ψηφίσουν και κάποια δέντρα και κάποιοι αποδημήσαντες, προκειμένου στο τέλος να διαμορφωθεί το επιθυμητό για το καθεστώς αποτέλεσμα. Εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν υπήρχαν, αυτές εμφανίστηκαν στη χώρα μας αρκετά μετά τη μεταπολίτευση. Θεωρητικά οι δημοσκοπήσεις πρέπει να καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος, αλλά όσο περνούσαν τα χρόνια και δυνάμωνε η επιρροή των ιδιωτικών καναλιών της τηλεόρασης, αρχίσαμε να βλέπουμε και "μαγειρεμένες" δημοσκοπήσεις, που στόχο είχαν πια όχι την καταγραφή των τάσεων, αλλά την ψυχολογική επιρροή για τη διαμόρφωση των τάσεων προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μαζί με την αξιοπιστία των ιδιωτικών καναλιών κατέρρευσε και η αξιοπιστία των δημοσκόπων. Στη συνέχεια μας προέκυψαν οι εταιρείες στοιχηματισμού, που αρκετοί τις θεωρήσαμε πιο αξιόπιστες, καθώς εκεί παίζονται χρήματα και κανείς δεν θέλει να χάνει. Το πιο πάνω παράδειγμα της Paddy Power δείχνει πως πρέπει πλέον να είμαστε πολύ υποψιασμένοι, καθώς η προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης έχει περάσει σε άλλα επίπεδα.

Τελικά εκείνο που έχει σημασία είναι ν' αφήσουμε κατά μέρος τις δημοσκοπήσεις και το τζόγο και να ξεκαθαρίσουμε ποιο είναι πράγματι, για τον καθένα από μας, το διακύβευμα των εκλογών. Μαθαίνοντας απ' την πρόσφατη ιστορία, να προχωρήσουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το σάπιο πολιτικό σύστημα, που μας χρεοκόπησε σε καιρό ειρήνης και να χτίσουμε τη χώρα απ' την αρχή. Όπως είχα γράψει ξανά πριν λίγες μέρες, και μόνο που ο Τσίπρας δεν προσκολλήθηκε στην καρέκλα και παραιτήθηκε, αξίζει να έχει μια ευκαιρία να μας πείσει πως κάτι θα κάνει για να αμβλύνει τις συνέπειες των μνημονίων στα λαϊκά στρώματα, καθώς η επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί σήμερα να έχει νόημα, θα χειροτερέψει κι άλλο τις συνθήκες για τους πολλούς. Αν δεν το κάνει ούτε ο Τσίπρας, η κατάσταση στη χώρα θα θυμίζει περισσότερο τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, παρά χώρα-μέλος του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Και όλοι ξέρουμε απ' την ιστορία τι ακολούθησε στη Βαϊμάρη: δεν ήταν η ισχυρή τότε αριστερά της Γερμανίας, ήταν ο Χίτλερ που ανέλαβε τα ηνία κι αιματοκύλισε τον πλανήτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου