Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Πετρέλαιο: τα καλύτερα είναι πολύ σύντομα μπροστά μας.

Το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός", ήταν το πρώτο στο Ελληνικό διαδίκτυο, που πριν περίπου ένα χρόνο, στις 20/8/2014, σας ενημέρωνε για την επικείμενη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στις 31 Ιουλίου φέτος είδαμε μια ανασκόπηση της πορείας της τιμής, που ακολούθησε ακριβώς όσα είχαμε προβλέψει και ο τίτλος που βάλαμε ήταν χαρακτηριστικός: Ο Αύγουστος μας έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε με πραγματικά φθηνό πετρέλαιο! Και πράγματι μόλις λίγες ώρες μετά την ανάρτηση, η τιμή του πετρελαίου δεν μας απογοήτευσε, (παρακολουθούμε την τιμή για το Brent, συμβόλαιο επόμενου μήνα), έκανε αποφασιστικά την πολυαναμενόμενη διάσπαση της τελευταίας στήριξης πριν τα απόλυτα χαμηλά έτους.

Μετά τη διάσπαση στις 31/7, ήδη την Παρασκευή 21/8/15 είχαμε την προσέγγιση του χαμηλού έτους, όπως φαίνεται στο επάνω διάγραμμα, που δείχνει ενδοημερήσια διακύμανση τιμής. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένει κανείς μια ...
ανοδική αντίδραση της τιμής, ως δοκιμή της αντοχής της στήριξης.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο η εκτίμηση είναι πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε δοκιμές, καθώς ήδη στις 21/8 είχαμε κλείσιμο σε νέο χαμηλό έτους, όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα, ένδειξη της πτωτικής δυναμικής που έχει αναπτυχθεί.

Πρώτα λοιπόν απ' αυτό το ιστολόγιο, για μια ακόμα φορά, θα δείτε την εκτίμηση της τιμής στόχου (πάντα για το Brent, συμβόλαιο επόμενου μήνα), κι αυτό μόνο σε πρώτη φάση, στο σημαντικό ψυχολογικά επίπεδο των τριανταπέντε! (35) δολαρίων/βαρέλι, μια πτώση 22% απ' τα επίπεδα της Παρασκευής. Ανάλογα με τη διαγραμματική εικόνα που θα διαμορφωθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και το νέο στόχο. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Φυσικά μην περιμένετε να δείτε μεγάλες μειώσεις στα πρατήρια, καθώς η τιμή διαμορφώνεται κυρίως απ' τους φόρους, αλλά κάποιες μειώσεις θα δούμε. Κι όπως είχαμε πει, αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς θα μπαίνουμε πια στο φθινόπωρο, είναι να δούμε επιτέλους ΦΘΗΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, για να ζεσταθεί ο κοσμάκης, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα! Σε συνδυασμό με την εξαγγελία του Δημ. Μάρδα για άρση της εξίσωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, θα φανεί πλέον αυτό το χειμώνα πόση ζημιά έκανε ο Βενιζέλος με την εξίσωση του φόρου στα δημόσια έσοδα, στη θέρμανση των πολιτών και στο περιβάλλον, αναγκάζοντας τους πολίτες να καίνε στα τζάκια ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Και φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τους ουκ ολίγους νεκρούς, που θρηνήσαμε στα χρόνια των μνημονίων από αναμμένα μαγκάλια κι από ξυλόσομπες. 

Μόνο μην βρει την ευκαιρία όποιος πάρει τη θέση του Μάρδα μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη (ή η Τρόικα, το Κουαρτέτο, όποιος αποφασίζει τέλος πάντων) και, εκμεταλλευόμενος τη διεθνή μείωση των τιμών, δεν μειώσει αρκετά το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Θέλουμε μετά τις εκλογές να δούμε μια κυβέρνηση που να λειτουργεί επιτέλους με κοινή λογική κι όχι με κουτοπονηριά καταλήστευσης των πολιτών. Νισάφι πια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου