Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Μια συμφωνία είναι η μόνη win-win κατάσταση. Κι όλοι το γνωρίζουν.

Μεγάλο το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Ελληνικό δημοψήφισμα, είχαμε και παρεμβάσεις απ' το εξωτερικό υπέρ των θέσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, ιδίως τις ΗΠΑ. Πολλά μαζεμένα μάθαμε τις τελευταίες τρεις μέρες, μια ανασκόπηση:

Μια που σήμερα ψηφίζουμε, να θυμηθούμε πως ψηφίζουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε μια συγκεκριμένη πρόταση των δανειστών, όλα τα υπόλοιπα είναι "εκ του πονηρού". Σε επίσημη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών αυτή είναι η πλήρης πρόταση που παρέδωσαν οι "θεσμοί" στην ελληνική κυβέρνηση. Όποιου του αρέσει την ψηφίζει, όποιου δεν του αρέσει δεν την ψηφίζει. Όποιος νομίζει πως ψηφίζει "για την Ευρώπη" ή "για το ευρώ" ή ο,τιδήποτε άλλο, ας ψάξει να βρει το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο, δεν πρόκειται να το βρει πουθενά. Διαβάστε λοιπόν την πρόταση πριν ψηφίσετε, για να μη λέει μετά κανείς πως δεν το διάβασε, όπως είχε πει ο Χρυσοχοΐδης για το 1ο μνημόνιο ...

Ακόμα και οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν το λάθος με τη διαστρέβλωση του ερωτήματος για το δημοψήφισμα κι απ' τα χείλη του Τουσκ, αυτού που είπε στον Τσίπρα "Game over", ακούσαμε πως το δημοψήφισμα ΔΕΝ είναι για το ευρώ: Tusk said thatit’s very clear that the referendum is not about being in the eurozone or not. No, in fact, nobody’s interested — I hope nobody’s interested — in this kind of choice. - Είναι πολύ καθαρό πως το δημοψήφισμα δεν είναι για την παραμονή στην Ευρωζώνη ή όχι. Όχι, στην πραγματικότητα κανείς δεν ενδιαφέρεται - ελπίζω πως κανείς δεν ενδιαφέρεται- σ' αυτό το είδος επιλογής”.

"Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται" λέει η παροιμία κι όσο οι Ευρωπαίοι κοιτούν να βγάλουν τα μάτια τους, προκειμένου οι Γερμανοί τιμωρώντας την Ελλάδα να συνετίσουν τους υπόλοιπους, εμφανίστηκε στο προσκήνιο η ...
Ρωσία, πάντα πρόθυμη να βοηθήσει οικονομικά, παίρνοντας κι αυτή το μερίδιό της απ' τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας. Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην ΕΕ Vladimir Chizhov δήλωσε στο RIA Novosti πως Russia is Ready to Help Greece Out Economically: "Russia is prepared to help Greece out economically, including economic cooperation in privatizing the country’s infrastructure. Russia is ready to cooperate with Greece. As far as I know, Greece has not turned to Russia for direct financial aid. We have the ability of increasing our economic cooperation, in particular Greece has the ability of privatizing, including railroads and the port [in Thessaloniki],” he told in an interview. 

Όπως το έλεγε στην κατακλείδα η Έκθεση Πόρτερ το Σεπτέμβριο 1947, σαν να μην πέρασε μια μέρα: "Russia hopes, that we will grow disgusted and indifferent and finally walk out. Then guess who will walk in! - Η Ρωσία ελπίζει πως εμείς θα δυσανασχετήσουμε, θα αδιαφορήσουμε και τελικά θα αποχωρήσουμε. Τότε μαντέψτε ποιος θα εμφανιστεί στην πόρτα."

Οι ΗΠΑ ωστόσο δεν φαίνεται να δυσανασχέτησαν και να αδιαφόρησαν, οπότε "άρχισαν τα όργανα", από διάφορες πλευρές:

Είχαμε καταρχήν ξαφνικά νέες διαρροές απ' το WikiLeaks. Οι αποκαλύψεις δείχνουν πως η Βρετανία βοηθά τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Θα είχαν προχωρήσει η Γαλλία και η Γερμανία με το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από τις χώρες BRICS εάν δεν είχε συγκεντρώσει (η Βρετανία) αυτές τις πληροφορίες και εάν δεν τις είχε δώσει στις ΗΠΑ -οι οποίες θα πρέπει να τρομοκρατήθηκαν από τις γεωπολιτικές επιπτώσεις;

Το ΔΝΤ έσπευσε να δημοσιεύσει πριν το δημοψήφισμα την έκθεση για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, δείχνοντας πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και στηρίζοντας ουσιαστικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελληνικής κυβέρνησης, που επέμεινε μέχρι και την τελευταία στιγμή να ζητά συμφωνία για το χρέος.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε το Reuters, οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη δημοσίευση της έκθεσης αυτής! Προφανώς για να αποκρύψουν πως εν γνώσει τους οδήγησαν τη διαπραγμάτευση στα άκρα.

Για να μη μείνει μάλιστα καμιά αμφιβολία γι' αυτό, ένα νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά στους New York Times, αποκάλυψε το παρασκήνιο των συζητήσεων: ΤΑΚΕ ΙΤ or LEAVE IT ήταν η πρόταση κι ο Σόιμπλε επέβαλε τα capital controls:

Mr. Schäuble said, "The only solution here is capital controls", his voice rising. - Ο κ. Σόιμπλε είπε "Η μόνη λύση είναι τα capital controls", ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του.
I have a question for Christine, Mr. Varoufakis said to the packed hall: Can the I.M.F. formally state in this meeting that this proposal we are being asked to sign will make the Greek debt sustainable?
Yanis has a point, Ms. Lagarde responded — the question of the debt needs to be addressed. (A spokesman for the fund later said that this was not an accurate description of the exchange.)
But before she could explain, she was interrupted by Mr. Dijsselbloem.
It’s Α ΤΑΚΕ ΙΤ or LEAVE IT offer, Yanis, the Dutch official said, peering at him through rimless spectacles. -Έχω μια ερώτηση για την Κριστίν [Λαγκάρντ], είπε ο κ.Βαρουφάκης στο ακροατήριο: Μπορεί το ΔΝΤ επίσημα να δηλώσει σ' αυτή τη συνάντηση πως η πρόταση που ζητάτε να υπογράψουμε θα κάνει το Ελληνικό χρέος βιώσιμο; Ο Γιάνης υποδεικνύει κάτι, απάντησε η κ.Λαγκάρντ, πρέπει ν' ασχοληθούμε με το ζήτημα του χρέους. (Ένας εκπρόσωπος του ΔΝΤ αργότερα είπε πως δεν αυτή δεν είναι ακριβής περιγραφή της συζήτησης). Αλλά πριν αυτή να μπορέσει να εξηγήσει, τη διέκοψε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Είναι πρόταση ΤΑΚΕ ΙΤ or LEAVE IT, Γιάνη, ή τη δέχεσαι όπως είναι ή την απορρίπτεις, κοιτώντας τον απ' τα χωρίς σκελετό γυαλιά του."

Και στις 2/7 είχαμε νέα παρέμβαση απ' τις ΗΠΑ, καθώς δημοσιεύθηκε επιστολή 9 μελών του Κογκρέσου & ενός Γερουσιαστή στη Λαγκάρντ , που στα κύρια σημεία της θεωρεί ως ανεδαφικά τα υψηλά πλεονάσματα που ζητούνται απ' τον Ελληνικό προϋπολογισμό, επισημαίνει την ανθρωπιστική κρίση καταγράφοντας τη δραματική μείωση στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, λέει ρητά πως η Ελληνική Κυβέρνηση έδειξε προθυμία για συμβιβασμό και ζητά απ' το ΔΝΤ να δείξει την απαιτούμενη ευελιξία στο Ελληνικό πρόγραμμα για επιστροφή στην ανάπτυξη!

Ενώ λοιπόν οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν για συμβιβαστική λύση, στο Γερμανικό περιοδικό Focus, εκείνο που είχε πριν μερικά χρόνια στο εξώφυλλο την Αφροδίτη της Μήλου με υψωμένο δάχτυλο, δημοσιεύτηκε συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ λέει "ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να μην εγκρίνουν οι δανειστές το σχέδιο του Τσίπρα - Fraktionsführer der Nea DimokratiaOppositionschef Georgiadis: „Geldgeber sollten Tsipras’ Plan auf keinen Fall annehmen“. Ανοιχτή υπονόμευση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Είδαμε επίσης τους "ηρωικούς" Περιφερειάρχες Θεσσαλίας & Κεντρ. Μακεδονίας, εκλεγμένους με τη ΝΔ, να ισχυρίζονται πως το Υπουργείο Εσωτερικών δήθεν απαγορεύει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων απ' τις Περιφέρειες, επειδή δήθεν "κάτι άλλο θέλει" κι αυτοί "θα μεταδώσουν τ' αποτελέσματα". Ωστόσο η τωρινή εγκύκλιος είναι πανομοιότυπη με την εγκύκλιο για τις εκλογές του περασμένου Γενάρη και η διαδικασία είναι ξεκάθαρη:
"Συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των γενικών βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Τα αποτελέσματα των γενικών βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα συγκεντρωθούν σε κάθε νομό (εκλογική περιφέρεια) από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, θα μεταδοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και μετά το Υπουργείο, αφού τα συγκεντρώσει, θα τα διοχετεύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση – ραδιόφωνο – τύπο - διαδίκτυο), με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων."

Το μεγάλο ερώτημα όλων για την επόμενη ημέρα είναι το τι θα γίνει με τις κλειστές τράπεζες. Όσα έγιναν πριν 3 χρόνια στην Κύπρο δείχνουν πως το σχέδιο των Ευρωπαίων για τις τράπεζες ήδη υπάρχει. Ανεξάρτητα απ' το αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ, η επικοινωνιακή διαχείριση του αποτελέσματος μόνο απομένει. Πάντως κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκαθάρισαν στο in.gr ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ ακόμη και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία εξαιρεί τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ από τις διαδικασίες του bail-in. 

Και σε μια εξέλιξη της εντελώς τελευταίας στιγμής, ξαφνικά εμφανίζεται να ενεργοποιείται ΑΜΕΣΑ η Τράπεζα των BRICS., η οποία κανονικά επρόκειτο να ενεργοποιηθεί το 2016. Οπότε η πίεση προς το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους για εξεύρεση λύσης αυξάνεται, εμφανίζεται στο προσκήνιο νέος "παίκτης", με σημαντική κεφαλαιακή επάρκεια 100 δισ. δολάρια, ικανός να στηρίξει μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας αντί για το ΔΝΤ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

ΗΠΑ και χώρες BRICs λοιπόν πιέζουν για λύση, τη στιγμή που οι Γερμανοί θέλουν ν' απαλλαγούν απ' τη "μη συνεργάσιμη" κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, καθώς αλλιώς είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα ο Γερμανός Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν δίστασε να δηλώσει κατ' επανάληψη πως προτιμά κυβέρνηση με το Ποτάμι και πως δεν θα συνεργαστεί με την τωρινή κυβέρνηση, λες και πρέπει να τον ρωτάμε κάθε φορά πριν ψηφίσουμε για τη δική μας κυβέρνηση. Τελικά όμως η "θεωρία των παιγνίων", κατά μελέτη που δημοσιεύει το BBC, υποδεικνύει συμφωνία. Είναι η μόνη win-win κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου