Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Με τόσα Απριλιάτικα χιόνια στο Βόρειο ημισφαίριο, ευτυχώς που ο πλανήτης "υπερθερμαίνεται"!


Έχουμε περάσει το Πάσχα, φθάνει η Πρωτομαγιά, αλλά μάλλον σε αρκετά μέρη του Βόρειου ημισφαίριου θα χρειάζεται ακόμα πολλή θέρμανση και ίσως ακούσετε να τραγουδούν το "Χιόνια στο καμπαναριό, που Χριστούγεννα σημαίνει!"

Ας ξεκινήσουμε απ' τα καθυστερημένα χιόνια της Ρουμανίας: οι κάτοικοι στην επαρχία Harghita είχαν 20 χρόνια να δουν Απριλιάτικο χιόνι στα χαμηλά, το έβλεπαν μόνο στις κορυφογραμμές των Καρπαθίων, ωστόσο πριν λίγες μέρες, στις 20/4, χιόνισε σχεδόν δύο ώρες, με ένταση όπως στη μέση του χειμώνα. Τα εκχιονιστικά βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους κι όσοι βιαστικοί είχαν ...
φορέσει στα αυτοκίνητα τα καλοκαιρινά λάστιχα μάλλον θα το ξανασκεφτούν του χρόνου.

Πάμε στη γειτονική Τουρκία, όπου η Κωνσταντινούπολη είδε στις 22/4 μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ χιόνισε τόσο στην Άγκυρα όσο και στην περιοχή του Yozgat, ανατολικά της Άγκυρας, σε μια περιοχή γεμάτη αυτή την εποχή με ανθισμένες βερυκοκιές, δαμασκηνιές, μηλιές κι αχλαδιές. Το χιόνι δεν ήταν πολύ, μόλις 5cm, αλλά αρκετό για να βάλει σε ανησυχία τους καλλιεργητές, που δεν είναι συνηθισμένοι αυτή την εποχή να βλέπουν τα ανθισμένα δέντρα καλυμμένα με χιόνι. Αρκετά περισσότερο ήταν το χιόνι στο Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. Αυτά όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στο χιόνι που έκλεισε στις 23/4 για 5 ώρες το δρόμο Akseki-Seydişehir, που ενώνει τις επαρχίες Ικόνιου-Αττάλειας κι ανάγκασε σωστικά συνεργεία να σπεύσουν να απεγκλωβίσουν οδηγούς κι οχήματα. Και το απόλυτο χάος σημειώθηκε στο Ερζερούμ, το Τεκμάν και το Δρόμο του Μεταξιού προς Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, όπου, όπως βλέπετε στην πάνω φωτογραφία, το Απριλιάτικο χιόνι έφτασε τα 2μ!, έκλεισε η συνοριακή διάβαση, κόπηκε η ηλεκτροδότηση και φυσικά αποκλείστηκαν πολλά αυτοκίνητα.

Από την Τουρκία πεταγόμαστε μια βόλτα στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, όπου το βράδυ της 22 προς 23/4 είδαν 30cm χιόνι ακόμα και δίπλα στη λίμνη Σουπήριορ, το χιόνι που βλέπουμε στη διπλανή φωτογραφία. Κάπως λιγότερο ήταν το χιόνι που έπεσε σε Δυτική Πενσυλβαανία, Δυτικό Μέριλαντ και ΒΔ Βιρτζίνια. 

Οι ΒΑ ΗΠΑ φέτος κυριολεκτικά ξεπάγιασαν. Κι όχι μόνο οι ΒΑ, στις 7πμ της 23/4 τριανταεπτά (37) Πολιτείες των ΗΠΑ είδαν το θερμόμετρο να δείχνει κάτω των 0oC, καθώς άλλη μια ψυχρή εισβολή απ' το Βόρειο Πόλο, που φαίνεται στη διπλανή εικόνα με το έντονο φουξ χρώμα, έκανε περισσότερο από αισθητή την παρουσία της. 23 Πολιτείες είδαν χιόνι στα ορεινά τους στο διάστημα 19-23/4, ακόμα και στην Καλιφόρνια και μέχρι το νοτιότατο Νέο Μεξικό. Πάνω από μισό μέτρο το χιόνι στα ορεινά του Κολοράντο στις 26/4.

Η Ιρλανδία και η Βρετανία πέρασαν ένα επίσης πολύ ψυχρό Σαββατοκύριακο, με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και χιονόνερο σε αρκετές περιοχές. Την Κυριακή 26/4 χιόνισε στο Αμπερντήν της Σκωτίας, σε πείσμα όσων έλεγαν πως σύντομα τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι είναι το χιόνι.

Ο Καναδάς είναι συνηθισμένος στα χιόνια, έτσι ένα Απριλιάτικο χιόνι στην περιοχή του Κεμπέκ και στις κεντρικές περιοχές της Αλμπέρτα και του Saskatchewan στις 25/4 δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Κι ενώ το Βόρειο ημισφαίριο ταλανίζεται από Απριλιάτικα χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες, πρωτοφανές χαλάζι έπληξε το Δυτικό Σύδνεϋ, συσσωρεύοντας 50cm πάγου και δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν χιονάνθρωπους (ή μάλλον ...παγ-άνθρωπους),  να παίξουν παγο-πόλεμο και να κάνουν παγο-σανίδα! Οι οροφές 7 εργοστασίων κατέρρευσαν απ' το βάρος του χαλαζιού.

Ευτυχώς λοιπόν που ο πλανήτης "υπερθερμαίνεται", γιατί διαφορετικά μάλλον θα είχαμε ήδη επιστρέψει στην εποχή των παγετώνων. Μπρρρρρ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου