Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

"Ακραία καιρικά φαινόμενα" στις ΗΠΑ λόγω "υπερθέρμανσης": άλλος ένας μύθος που καταρρέει.

Στην αρχή μας μίλησαν για "υπερθέρμανση" του πλανήτη, που την προκαλούν τα "αέρια του θερμοκηπίου". Ατύχησαν, καθώς ο πλανήτης έχει πάνω από 18 χρόνια που δεν λέει να υπερθερμανθεί, αλλά αυτό ουδόλως τους πτόησε και μας εμφάνισαν την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή", αυτή που προκαλεί "ακραία καιρικά φαινόμενα". Φαινόμενα όπως οι τυφώνες, που πάντα συνέβαιναν, ακόμα κι όταν οι θαλασσοπόροι εξερευνούσαν τους ωκεανούς. Μόνο που τότε ο πληθυσμός ήταν πολύ μικρότερος και δεν έχτιζαν στις εκβολές του Μισισιπή, να έρχεται ο Κατρίνα και να σαρώνει η θάλασσα ό,τι βρει μπροστά της.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε από Αμερικανούς επιστήμονες του NOAA National Climatic Data Center, στο ...
Geophysical Research Letters (τόμος 42, τεύχος 2, σελ. 629-636), με τίτλο "Is the Monthly Temperature Climate of the United States Becoming More Extreme?" εξετάζει μια νέα βάση μηνιαίων δεδομένων, προκειμένου να εντοπίσει ακραίες ανωμαλίες στις θερμοκρασιακές αποκλίσεις στις διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ από το 1900, και δίνει ενδιαφέροντα ευρήματα, που ισχύουν ασφαλώς μόνο για τις ΗΠΑ κι όχι για το σύνολο του πλανήτη.

Εξετάζουν 4 διαφορετικές χρονικές περιόδους (1901-1928, 1929-1956, 1957-1984 και 1985-2012). Το βασικό συμπέρασμα είναι πως κατά τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες παρατηρούνται πιο συχνά πολύ ζεστοί μήνες το καλοκαίρι, με ταχεία άνοδο των θερμοκρασιών, αλλά λιγότερο συχνά πιο κρύοι μήνες το χειμώνα. Συχνοί θερμοί μήνες είχαν παρατηρηθεί και στη 2η περίοδο, της δεκαετίας του 1930 μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, η 2η περίοδος είναι σαφώς πιο ζεστή απ' την 1η, που ήταν αρκετά κρύα, αλλά και την 3η περίοδο. Στις ΝΑ Πολιτείες παρατηρείται γενικά έλλειψη υπερθέρμανσης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ στις κεντρικές Πολιτείες το καλοκαίρι. Σε σύγκριση με την περίοδο στα μέσα του 20ού αιώνα, κατά τις πρόσφατες δεκαετίες εμφανίζονται πιο συχνές θερμοκρασιακές αποκλίσεις το καλοκαίρι στις Δυτικές Πολιτείες και λιγότερο συχνές το χειμώνα. Στις Κεντροδυτικές Πολιτείες οι καλοκαιρινές θερμοκρασιακές αποκλίσεις είναι λιγότερο συχνές. Πάντως η εξεταζόμενη 4η περίοδος δεν καλύπτει τα μεγάλα κρύα που σάρωσαν πέρυσι και φέτος τις ΗΠΑ και θα πρέπει να περιμένουμε ίσως τον επόμενο χρόνο για να μάθουμε πόσο επηρέασαν οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες (polar vortex) τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων. Και ίσως η "ταχεία άνοδος" των θερμοκρασιών, που χαρακτηρίζει την 4η περίοδο, να μην είναι πλέον ούτε τόσο "ταχεία" ούτε τόσο "άνοδος".

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες του Πολυτεχνείου Ζυρίχης και του Πολυτεχνείου Καλιφόρνια στο Journal of Climate (τόμος 28, τεύχος 6, σελ. 2312-2331), με τίτλο "Physics of Changes in Synoptic Midlatitude Temperature Variability", έχει επίσης πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα: μέσα από κλιματικά μοντέλα και προσομοιώσεις βρήκαν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη τείνει, στα περισσότερα μέρη, να μειώνει τη μεταβλητότητα της θερμοκρασίας. Τα κλιματικά τους μοντέλα έδωσαν αποτελέσματα ανάλογα των ευρημάτων των μοντέλων που χρησιμοποιεί το IPCC του ΟΗΕ: καθώς ο πλανήτης θα υπερθερμαίνεται, οι θερμοκρασιακές διαφορές σε μέσα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου ημισφαιρίου θα μειώνονται και ομοίως θα μειώνονται οι μεταβολές της θερμοκρασίας, ιδίως το χειμώνα. Καθώς θα μειώνεται η μεταβλητότητα των θερμοκρασιών, οι ακραίες θερμοκρασίες θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες, δεν θα υπάρχουν ακραία κρύα το χειμώνα. Η συγκεκριμένη εργασία περιορίζεται στις τάσεις των θερμοκρασιών και δεν ασχολήθηκε με φαινόμενα όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις, για τα οποία άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι θα αυξάνονται καθώς το κλίμα θα γίνεται πιο θερμό. Τα ευρήματά της όμως δείχνουν πως τα μεγάλα κρύα, που επηρέασαν έντονα τους δυο τελευταίους χειμώνες τις ΗΠΑ, δεν αποτελούν συνέπεια της "κλιματικής αλλαγής".

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν νοούνται "ακραία καιρικά φαινόμενα" χωρίς ακραίες θερμοκρασιακές αποκλίσεις είτε προς το θερμότερο είτε προς το ψυχρότερο και μάλλον δεν νοούνται. Τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" στις ΗΠΑ λόγω "υπερθέρμανσης" γίνονται σιγά-σιγά άλλος ένας μύθος που καταρρέει. Μπορεί ασφαλώς να υπάρχουν "ακραία καιρικά φαινόμενα" και πάντα υπήρχαν, όπως μαρτυρά η γεωλογική ιστορία του πλανήτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας πως συνδέονται με την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή".



2 σχόλια:

  1. Για όσους ΒΛΕΠΟΥΝ τα δεδομένα οι μύθοι αυτοί, δεν είναι μύθοι αλλά ΑΠΑΤΕΣ. Ο καθημερινός κόσμος που δεν μπορεί να "κουράσει" τον εαυτό του για να δει μόνος του τι συμβαίνει, αναθέτει στους τηλεϊνστρούχτορες ή σ' όποιον αναγνωρίζουν ως "αρχηγική" φιγούρα, να τους το πουν με μία ταμπέλα, ένα σύνθημα. Πριν από χρόνια είχα πάει μια οργανωμένη εκδρομή με μια φίλη σ' ένα χωριό. Εγώ έμεινα αρκετά πίσω από την ομάδα για να φωτογραφίσω κάτι. Μπαίνοντας είδα μία κρήνη με νερό και γέμισα το μπουκάλι μου. Βρήκα την ομάδα πιο πάνω και την φίλη μου να ψάχνει κάποιο μαγαζί για να αγοράσει νερό. "Γιατί δεν γέμισες στην κρήνη;" της είπα. "Δεν υπάρχουν κρήνες εδώ! Μου το είπε η αρχηγός!" μου απάντησε. Όταν κατεβαίναμε της την έδειξα και συνειδητοποίησε ότι ρώτησε την αρχηγό 5 μέτρα πριν φτάσουν μπροστά στην κρήνη. Και επειδή αυτή της είπε "Όχι" πέρασε από μπροστά και δεν την είδε. Έτσι είναι ο κόσμος παιδιά, ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ. ΑΚΟΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Για αυτό μπορούν απτόητοι να παπαγαλίζουν τις απάτες τους, την ώρα που όλα φωνάζουν ότι δεν είναι αλήθεια! Εσείς κάνετε καλή δουλειά για όσους θέλουν να βλέπουν. Για τους άλλους, τους παπαγάλους, απλώς δεν υπάρχετε γιατί δεν βλέπουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

      Ναι, έχετε δίκιο, έτσι λειτουργούμε πια, δυστυχώς. Ό,τι πει ο "πάνσοφος ηγέτης", ό,τι πει "το δικό μας" κανάλι, "το δικό μας" ραδιόφωνο, "η δική μας" ιστοσελίδα. Αλλά επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, σ' αυτό το ιστολόγιο η είδηση έχει πάντα παραπομπή/σύνδεσμο στην πηγή, για να μπορεί ο αναγνώστης να διασταυρώσει και, αν θέλει, να προβληματιστεί περισσότερο. Ο προβληματισμένος και ενημερωμένος πολίτης είναι καλύτερος και πιο χρήσιμος για τον τόπο. Αλλά δυστυχώς τα κόμματα αρέσκονται σε οπαδούς-πρόβατα, σε γαλάζια και πράσινα καφενεία, σε Πράσινους & Βένετους, 16 αιώνες μετά τη Στάση του Νίκα..

      Διαγραφή