Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ποια είναι η ανεύθυνη ΜΚΟ που αδιαφορεί για μια ακόμα φορά συστηματικά για το αν η Ελλάδα θα έχει ηλεκτρισμό;

Δεν χρειάζεται φυσικά πολλή σκέψη για ν' απαντήσει κανείς στο ερώτημα του τίτλου. Αναφερόμαστε στην ίδια ΜΚΟ που και πέρυσι τέτοια εποχή επεδείκνυε την ίδια αβάσταχτη ελαφρότητα, αδιαφορώντας παντελώς για το αν η χρεοκοπημένη χώρα θα έχει ρεύμα, αν η ταλαιπωρημένη απ' την ανεργία χώρα θα έχει βιομηχανία, αν η χώρα που αιμορραγεί απ' τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων θα επιστρέψει στην εποχή της γκαζόλαμπας.

Πέρυσι μάζευαν υπογραφές για να μη γίνει η ...
νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, αναγκάζοντας ακόμα και τη ΔΕΗ να τους καταγγείλει για "εσφαλμένα στοιχεία, παραπληροφόρηση και αδιευκρίνιστα κίνητρα". Όταν τους κατήγγειλε η ΔΕΗ δεν το έβαλαν κάτω, με περίσσιο θράσος φωτογράφισαν ένα εκκλησάκι, που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας κι είχε λερωθεί από λάσπη απ' την κυκλοφορία των οχημάτων, ισχυριζόμενοι πως "η ίδια τέφρα λιγνίτη που καλύπτει το εκκλησάκι, καταλήγει και στα ανθρώπινα πνευμόνια, πες όχι στο λιγνίτη". Γκαιμπελικού τύπου προπαγάνδα, του στυλ "πες-πες, όλο και κάτι μένει", συγχέοντας σκόπιμα την τέφρα με τη λάσπη και πετώντας τη λάσπη με τον ανεμιστήρα.

Το 2013 είχαν δώσει στη δημοσιότητα ένα "κείμενο πολιτικής", όπως έλεγε στο εξώφυλλο, βαφτίζοντάς το "οικονομετρική μελέτη", με την οποία διατυμπάνιζαν ότι η Πτολεμαΐδα 5 & η Μελίτη 2 δεν θα είναι βιώσιμες οικονομικά. Τον Απρίλιο 2014 είχαμε ασχοληθεί μ' αυτή τη "μελέτη" και είχαμε διαπιστώσει από "μαργαριτάρια" άγνοιας τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής μέχρι εσκεμμένα λαθεμένες παραδοχές. Καθόλου περίεργο βέβαια, αφού ψάχνοντας στο δικτυακό τους τόπο τα ακαδημαϊκά προσόντα της "επιστημονικής ομάδας" είχαμε δει βιολόγους, δασολόγους, ιχθυολόγους, οικονομολόγους, αλλά πουθενά δεν εντοπίσαμε κάποιο μηχανικό γνώστη θεμάτων της ενέργειας.

Με την υποκριτική πολιτική τους ασχολούνται διαρκώς με το πώς θα υπονομεύσουν το λιγνίτη στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που τον αποδέχονται στη Γερμανία. Πέρυσι τους καλέσαμε να μας πουν με ποιο τρόπο θα έχει η Ελλάδα ρεύμα το 2020, όταν θα έχουμε βάλει ατελείωτα αιολικά και Φ/Β σε υλοποίηση της άφρονας πολιτικής της "πράσινης ανάπτυξης", αλλά, σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, ρεύμα θα έχουμε μόνο αν θα έχει ολοκληρωθεί η Πτολεμαΐδα. Φυσικά καμιά απάντηση δεν έδωσαν, αν και ξέρουμε πως παρακολουθούν το ιστολόγιο. Και προφανώς δεν χρειάζεται ν' απαντήσουν στο ιστολόγιο, έχουν όμως ηθική και νομική υποχρέωση να πουν στους πολίτες πως αν υλοποιηθούν οι προτάσεις τους δεν θα υπάρχει επάρκεια ρεύματος στη χώρα.

Φέτος λοιπόν ξαναεμφανίστηκαν, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν πέρυσι. Παρά το "κράξιμο" που δέχθηκαν πέρυσι απ' τη ΔΕΗ, θεώρησαν ίσως κατάλληλη τη στιγμή που έχει παραιτηθεί ο Ζερβός και δεν έχει οριστεί ο νέος Πρόεδρος για να εμφανίσουν ένα νέο κείμενο, επτά (7) ολόκληρων σελίδων μαζί με το εξώφυλλο, με τα ίδια ψέματα που αράδιαζαν και πέρυσι.


Το νέο "επίτευγμα" περιέχει μια "διερεύνηση και οικονομική αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων στην λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V", αλλά απ' το Σχήμα 1 βλέπει κανείς πως η προπαγάνδα έχει υποκαταστήσει και φέτος την επιστημοσύνη: "Σύγκριση σταθμισμένου κόστους ενέργειας μεταξύ Πτολεμαΐδας V και επιλεγμένων τεχνολογιών ΑΠΕ". Στο δημοτικό δεν έμαθαν πως δεν συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα; Ο λιγνίτης ηλεκτροδοτεί, οι "επιλεγμένες" τεχνολογίες όχι! Για τα αιολικά ο ΑΔΜΗΕ δέχεται αξιοπιστία ισχύος 10% και δέχεται πάρα πολύ, καθώς στη Βρετανία το μέτρησαν 2%! Αν νομίζουν πως τα αιολικά ηλεκτροδοτούν ο,τιδήποτε, ας προτείνουν να ηλεκτροδοτηθούν τα νοσοκομεία και η Βουλή με ανεμογεννήτριες. Τα Φ/Β κάθε βράδυ και όλη μέρα το χειμώνα είναι ανύπαρκτα. Πώς να συγκριθούν με το λιγνίτη, που κατά τον ΑΔΜΗΕ έχει αξιοπιστία ισχύος 97%;

Κι ακόμα χειρότερα για τους συντάκτες, οι "επιλεγμένες τεχνολογίες" πιστοποιήθηκαν πρόσφατα και με  απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως ΔΕΝ διασφαλίζουν την ηλεκτροδότηση και είναι απολύτως δικαιολογημένη η επιδότηση ανθρακικών εργοστασίων για την ασφάλεια εφοδιασμού! Σε μια ιστορική απόφαση, (που εκδόθηκε το Δεκέμβριο 2014, μας την έστειλε πρόσφατα αναγνώστης του ιστολογίου και τον ευχαριστούμε και θα τη δούμε αναλυτικά τις επόμενες ημέρες), στη σκέψη 143 το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει χωρίς περιστροφές:
"Εξάλλου, όπως προκύπτει από αυτή την παράγραφο της προσβαλλομένης αποφάσεως και όπως ορθώς τόνισε η Επιτροπή με τα υπομνήματά της, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία απορρέουν ιδίως από το σημαντικό μερίδιο που καταλαμβάνουν στον εν λόγω εφοδιασμό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η αιολική, η υδροηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια. Πράγματι, αυτές οι πηγές ενέργειας, οι οποίες αντιπροσώπευαν, σύμφωνα με τα παρασχεθέντα από την Επιτροπή στοιχεία που περιλαμβάνονται εν μέρει στην προσβαλλόμενη απόφαση (παράγραφος 97 και υποσημείωση 40) και τα οποία δεν αμφισβητήθηκαν αλλά απεναντίας συμπληρώθηκαν από την προσφεύγουσα, ένα διόλου αμελητέο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται στην Ισπανία (44 % του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία βάσει της εγκατεστημένης ισχύος για το 2009, 23 % της ισπανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2008 και 35 % της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία το 2010), εξαρτώνται εξ ορισμού από τις καιρικές συνθήκες και δεν μπορούν, συνεπώς, ανεξαρτήτως της παραγωγικής ικανότητάς τους, να θεωρηθούν ικανές να διασφαλίσουν εν πάση περιπτώσει τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία. Τούτο ισχύει κατά μείζονα λόγο δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από την προσβαλλόμενη απόφαση (παράγραφος 98), χωρίς αυτό να αμφισβητηθεί ειδικώς από την, οι σταθμοί που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι ικανοί να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες προσαρμογής [«servicios de equilibrio»] που είναι αναγκαίες για την αποτροπή φαινομένων διακοπής του εφοδιασμού, στο μέτρο που καθιστούν δυνατή την προσαρμογή της ισχύος εξόδου των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής προς τα πάνω ή προς τα κάτω, με γνώμονα τη ζήτηση του φορέα παροχής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (βλ. επίσης παράγραφο 21 της προσβαλλομένης αποφάσεως)."

Συνεχίζοντας στο διάγραμμα της απάτης, μη βιαστεί κάποιος να πει πως "μα μπορούμε να βάλουμε συστήματα αποθήκευσης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας" γιατί όχι μόνο συγκρίνει ανόμοιες τεχνολογίες, όχι μόνο το κάνει χωρίς να συνυπολογίζει συστήματα αποθήκευσης, αλλά και χρησιμοποιεί ανακριβείς τιμές: το διάγραμμα, (που επιστημονικότατα ΔΕΝ έχει μονάδες στον άξονα τιμών και υποθέτουμε πως οι τιμές είναι σε €/MWh), εμφανίζει τιμή 50€/MWh για τα χερσαία αιολικά το 2014. Πού το βρήκαν; Οι τιμές που δίνει ο πρόσφατος Ν.4254/2014 για τα αιολικά κυμαίνονται από 84-107€/MWh στο διασυνδεμένο σύστημα κι από 90-120€/MWh στο μη διασυνδεμένο. Γύρω στα 80€/MWh διαβάζουμε στο διάγραμμα για τα μεγάλα Φ/Β το 2014. Πού το βρήκαν; 130-145€/MWh διαβάζουμε στον πίνακα του Ν.4254/2014 για Φ/Β>5MW.

Το έτερο "μέγα εύρημα" του επιστημονικοφανούς πονήματος είναι τα υβριδικά συστήματα ΑΠΕ και αντλησιοταμίευσης. Ε, εδώ είναι πια για γέλια η κατάσταση, καθώς το μοναδικό υβριδικό που υλοποιείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα είναι της Ικαρίας, τα χάλια του οποίου είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά τον περασμένο Μάιο, όταν η Ισπανία ολοκλήρωσε το υβριδικό στο Ελ Ιέρο των Καναρίων. Η πολύ αιολική και Φ/Β Ισπανία βέβαια το υβριδικό το έκανε στο μικρότερο νησί των Καναρίων, για να υποκαταστήσει την πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από πετρέλαιο, δεν διανοήθηκε να το κάνει για να υποκαταστήσει λιθανθρακική παραγωγή. Βέβαια υπάρχει και μια εταιρεία που ενδιαφέρεται ν' αναπτύξει υβριδικά στην Κρήτη, οπότε μήπως πρέπει ν' αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κι άλλα πράγματα; Κι ακόμα χειρότερα, όπως είχαμε δει στις αρχές Ιουνίου, υπάρχει ένα έργο αντλησιοταμίευσης στον Αχελώο, που είχε ενταχθεί απ' τον αλήστου μνήμης Μανιάτη στα "Έργα Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος" και στις διαδικασίες αδειοδότησης fast track, με προϋπολογισμό 501,83 εκατ. ευρώ. Έργο που δεν είχαμε καν εντοπίσει στην αναλυτική διερεύνηση όλων των περιπτώσεων έργων αντλησιοταμίευσης από το ΕΜΠ.

Τρίτο "μέγα κατόρθωμα" των "μελετητών" είναι η παντελής αγνόηση της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας, που εξασφαλίζεται με τη νέα λιγνιτική μονάδα: πώς θα ζεσταίνεται λεβέντες η Πτολεμαΐδα; Με πετρέλαιο; Με ηλεκτρισμό απ' τα ανύπαρκτα τις μέρες της παγωνιάς αιολικά σας; Ή μήπως με ηλεκτρισμό απ' τα Φ/Β; Δεν χρειάζεται καν να θυμίσω πως οι θερμοκρασίες το χειμώνα στην περιοχή κατεβαίνουν εύκολα κάτω απ' το -10οC και η φθηνή θέρμανση είναι όρος επιβίωσης για τους κατοίκους της περιοχής. Κάτι που προφανώς αφήνει παγερά αδιάφορους τους συντάκτες, που μάλλον κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα και χρειάζονται ελάχιστη θέρμανση.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Τέταρτο "εύρημα" αποτελεί η υπόθεση πως τα επόμενα χρόνια θα μειώνεται το κόστος των μπαταριών, άρα θα γίνει οικονομική η αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας. Ας τους βάλουμε λοιπόν ένα εύκολο κουίζ: πόσα ηλιακά πάνελ και πόσες μπαταρίες πρέπει να εγκαταστήσουμε για να ηλεκτροδοτήσουμε τη ΛΑΡΚΟ; Την ΕΛΒΑΛ; Τη Χαλυβουργική; Προφανώς δεν γίνεται κι αφού δεν θέλουν το λιγνίτη, θα πρέπει να ηλεκτροδοτούμε τη βιομηχανία με φυσικό αέριο, για να μην κάθονται και οι μονάδες που κατασκευάστηκαν μαζικά τα τελευταία 15 χρόνια. Οπότε η μόνη διέξοδος για τη βιομηχανία θα είναι πια η μετανάστευση, σ' όλο τον κόσμο σήμερα και για τα επόμενα 30 χρόνια η ενεργοβόρα βιομηχανία ηλεκτροδοτείται ή από κάρβουνο ή πυρηνικά (και σπανίως από υδροηλεκτρικά), διαφορετικά δεν είναι ανταγωνιστική και κλείνει.

Στη Γερμανία όλοι πια αντιλαμβάνονται την πλήρη αποτυχία της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης. Στη βιομηχανική Βαυαρία δεν θέλουν πια ν' ακούν για αιολική ενέργεια απ' τη Βόρεια Γερμανία και προτιμούν να κάνουν τοπικά εργοστάσια φυσικού αερίου. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που έτρεξαν να βάλουν τις "επιλεγμένες τεχνολογίες", τρέχουν και δεν φτάνουν να κάνουν καλωδιακή διασύνδεση με τη Γαλλία για να ξεφορτωθούν το αποτυχημένο ρεύμα τους, διαχέοντας το πρόβλημα στο ηλεκτρικό σύστημα της Δυτικής Ευρώπης. Στη Σκωτία παρήγαγαν τον Οκτώβριο το 126% των αναγκών τους από αιολικό ρεύμα, αλλά κινδυνεύουν να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα μείνει χωρίς ηλεκτρισμό μόλις κλείσει το λιθανθρακικό εργοστάσιο και τα πυρηνικά τους κι έχουν το τοπικό WWF να λέει ανοησίες, πως τα αιολικά είναι αξιόπιστα αλλά τα πυρηνικά όχι. Στη Βρετανία είδαν έντρομοι τα υπεράκτια αιολικά, αυτά της πιο υψηλής απόδοσης από τα χερσαία, να αποτυγχάνουν να παράγουν λόγω μείωσης των ανέμων. Στην Ελλάδα είδαμε το ίδιο πράγμα στα μη διασυνδεμένα νησιά. Το να εμφανίζει λοιπόν το Μάρτιο 2015 το WWF ένα τέτοιο κείμενο, ένα χρόνο μετά την ανοιχτή καταγγελία της ΔΕΗ για "εσφαλμένα στοιχεία, παραπληροφόρηση και αδιευκρίνιστα κίνητρα" μόνο οργή μπορεί να προκαλεί. Και θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη φετινή αντίδραση της ΔΕΗ ...

Η ηλεκτροδότηση της χώρας χρειάζεται υπευθυνότητα, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια αποτυχημένη άσκηση στο Excel. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ απέδειξε για ακόμα μια φορά πως στερείται υπευθυνότητας. Όταν μάλιστα αυτό γίνεται σε μια χρεοκοπημένη χώρα, που οι αντοχές του πληθυσμού δοκιμάζονται καθημερινά, τότε μόνο ως εγκληματικό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου