Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο αληθινής ηλεκτροπαραγωγής σε περιοχή περικυκλωμένη από ανεμογεννήτριες.

Η Βόρεια Γερμανία είναι μια περιοχή γεμάτη από ανεμογεννήτριες κι εκεί δίπλα είναι και η υπερ-αιολική Δανία. Έχουν εγκαταστήσει τόσες πολλές ανεμογεννήτριες, που κυριολεκτικά δεν ξέρουν τι να τις κάνουν, καθώς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ...
κάνουν τα απαραίτητα δίκτυα υψηλής τάσης μέχρι τον ελλειμματικό σε ηλεκτρισμό Γερμανικό Νότο και, όπως φαίνεται απ' τις αντιδράσεις των Βαυαρών, τα δίκτυα δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ. Κι έχουν και πολλές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στη Βόρεια Θάλασσα, που περιμένουν τη σειρά τους να συνδεθούν στο δίκτυο (268 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, ισχύος 1218,1ΜW εγκαταστάθηκαν το 2014, αλλά δεν είχαν συνδεθεί μέχρι τέλος του 2014).

Σ' αυτή ακριβώς την τόσο αιολική περιοχή της Γερμανίας υπάρχει μια μεγάλη πόλη, ένα μεγάλο λιμάνι, που διψάει για ενέργεια. Πρόκειται για το Αμβούργο, μια απ' τις μεγαλύτερες πόλεις και τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, μετά το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα. Εκεί ακριβώς η Σουηδική Vattenfall έχτισε το υπερσύγχρονο λιθανθρακικό εργοστάσιο του Moorburg, ισχύος 1640MW, ικανό να καλύψει το 90% των αναγκών του Αμβούργου. Το εργοστάσιο αποτελείται από δυο μονάδες, που η πρώτη μπαίνει σε εμπορική λειτουργία αυτές τις μέρες και η δεύτερη είναι σε δοκιμές συγχρονισμού στο δίκτυο κι αναμένεται σε πλήρη λειτουργία απ' το επόμενο καλοκαίρι.

Η έναρξη λειτουργίας έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς τον Αύγουστο 2013 παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στο λέβητα λόγω χάλυβα ποιότητας Τ24. Παρεμπιπτόντως, αυτά τα προβλήματα τα είχαν οι λέβητες της Hitachi-Babcock και τέτοιο λέβητα θα έχει και η δική μας Πτολεμαΐδα 5: μήπως έχουμε κι εμείς κάποια καθυστέρηση απ’ αυτή την αιτία;  Θυμίζουμε πως, όπως έχει πει ο ΑΔΜΗΕ στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, το 2020 θα έχουμε ρεύμα τα βράδια μόνο εφόσον έχει κατασκευαστεί έγκαιρα η Πτολεμαΐδα 5. Και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα!

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν ενταχθεί στο σύστημα τα εργοστάσια Neurath F & G 2200MW στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και, Boxberg R 675 MW στην Ανατ. Γερμανία. Εκτός από το Moorburg άλλα επτά ανθρακικά εργοστάσια κατασκευάζονται στη Γερμανία και μπαίνουν σταδιακά σε λειτουργία στην τριετία 2013-15: Lünen 750MW στο Ντόρτμουντ, RDK Karlsruhe 8 (912 MWel + 220 MWth) στην Καρλσρούη, Duisburg-Walsum 10 750MW στο Ντούισμπουργκ, Wilhelmshaven 800MW στη Βρέμη, Datteln 4 1100MW στο Ρουρ, Westfalen 1600MW (Μονάδες D και E) στο Χαμ/Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Mannheim 9 911MW στο Μάνχαϊμ. 

Καλές οι ανεμογεννήτριες για να δουλεύουν οι Γερμανοί και να τις πουλάνε σε χρεοκοπημένες χώρες, αλλά η βιομηχανική Γερμανία χρειάζεται ρεύμα, όχι αστεία. Και ρεύμα αξιόπιστο, τη στιγμή που το χρειάζεται η οικονομία κι όχι εάν και όποτε φυσήξει ο άνεμος, δίνουν σήμερα μόνο τα συμβατικά εργοστάσια. Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου