Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η διάσπαση της ΕΟn φέρνει νέα ρίγη ανησυχίας για την ηλεκτροδότηση στη Γερμανία: τι θα γίνει όταν δεν φυσάει;

Στις 30/11 η μεγάλη Γερμανική εταιρεία ενέργειας EOn ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική για την ηλεκτροπαραγωγή: θα εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα δίκτυα διανομής και σε τελικές λύσεις για τους πελάτες, μετατοπίζοντας την παραδοσιακή ηλεκτροπαραγωγή από θερμικές μονάδες και την εμπορία ενέργειας σε μια νέα εταιρεία, για την οποία ακόμα δεν έχει βρεθεί ούτε όνομα.

Οι μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται πρώτα απ' όλα για την κερδοφορία τους και την ...
τιμή της μετοχής, αλλά αν οι εταιρείες εγκαταλείψουν τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου να κερδίζουν απ' τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ, μπαίνει προφανές ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας: από πού θα έρχεται το ρεύμα όταν δεν φυσάει; Κι όπως έχουμε δει κατ' επανάληψη, η μείωση ή και διακοπή των ανέμων δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο.

Υπάρχει κι άλλη μια σημαντική παράμετρος στην υπόθεση διάσπασης της EOn: η τωρινή ενιαία εταιρεία έχει πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία με την Energiewende, την ενεργειακή μετάβαση σε οικονομία λιγότερου άνθρακα, πρέπει να τα κλείσει, να τα αποξηλώσει και να φροντίσει για τα πυρηνικά απόβλητα. Με την ανακοίνωση διάσπασης σε δυο εταιρείες ήδη ο Γερμανικός τύπος βουίζει πως τελικά οι φορολογούμενοι θα είναι εκείνοι που για άλλη μια φορά θα κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις διαχείρισης των πυρηνικών. Τόσο η Die Welt όσο και η Frankfurter Algemeine Zeitung έχουν πανομοιότυπα δημοσιεύματα, εκφράζοντας ανησυχία για το μέλλον των πυρηνικών και τις σχετικές υποχρεώσεις της EOn. Και η FAZ πάει ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας απ' την κυβέρνηση να πει από που θα έρχεται το ρεύμα όταν δεν φυσάει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά και δηκτικά πως δεν υπάρχει πια ελεύθερη αγορά ενέργειας στη Γερμανία: "Die Regierung fördert mit rund 23 Milliarden Euro im Jahr Ökostrom, der an der Börse nicht mal zwei Milliarden wert ist" - Η κυβέρνηση επιδοτεί με 23 δισεκατομμύρια ευρώ ενέργεια από ΑΠΕ, η οποία στην ελεύθερη αγορά δεν αξίζει ούτε 2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Η Energiewende αποσταθεροποιεί το ηλεκτρικό σύστημα της Γερμανίας: κλείνει τα πυρηνικά και τα λέει ότι τα αντικαθιστά με ΑΠΕ, στην πραγματικότητα ωστόσο τα αντικαθιστά με κάρβουνο και με εισαγωγές. Κλείνει παλιά και νέα εργοστάσια φυσικού αερίου, κλείνει παλιά εργοστάσια κάρβουνου, αλλά κανείς δεν τολμά να κλείσει το λιγνίτη. Κι αυτό για τον πολύ απλό λόγο πως είναι εγχώριος ενεργειακός πόρος και, πέρα απ' την ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό, ο λιγνίτης δίνει δουλειά στους Γερμανούς και στηρίζει τη Γερμανική βιομηχανία, καθώς είναι η πιο φθηνή πηγή ηλεκτροπαραγωγής. 

Οι Γερμανοί στηρίζουν το λιγνίτη τους κι ο λιγνίτης στηρίζει τη Γερμανία. Το ίδιο είχαμε και στην Ελλάδα μετά το 1950, αλλά το χάσαμε τα τελευταία 15 χρόνια. Πότε επιτέλους θα καταλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση ότι πρέπει να επανέλθει στη στήριξη του εγχώριου λιγνίτη; Αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε ρεύμα και την επόμενη δεκαετία; 

Εκεί, στο ΥΠΕΚΑ, ακούει κανείς;
                                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου